Предсједник РС

Додик француским сенаторима: Ако Шмит удари на имовину Српске – прогласићемо независност

НАГЛАСИО ДА РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕЋЕ ИМАТИ ДРУГИ НАЧИН ДА ОДБРАНИ СВОЈ СТАТУС
  • Предсједник РС групи сенатора рекао: „Ми ћемо то учинити. Важно је што смо данас разговарали са људима који желе то да чују, што баш и није уобичајено. Захвалан сам овој групи сенатора, који су из различитих политичких партија, јер су жељели да чују о ситуацији и имали су одређено мишљење о томе“
  • „Рекли смо да је неприхватљива интервенција у Изборни закон БиХ и да ће то блокирати даљи процес у БиХ док год он то не повуче или Парламентарна скупштина не одбаци. Српска ће, уколико се то не деси, донијети своје законе и наставити даље у складу са Уставом и Изборним законом БиХ који предвиђа да ЦИК спроводи само изборе за чланове Предсједништва БиХ и Представнички дом ПС БиХ“
  • „Они ће ускоро доћи у БиХ и тамо ће разговарати са другим факторима. Ми смо изнијели своје визуре и рекли да БиХ треба да се врати на Устав, да се престане са интервенционизмом и да се странци повуку. Моја порука је била – будите објективни, ми нисмо дошли овдје да тражимо навијање по било ком основу“

Извор: РТРС

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик информисао је данас у Паризу француске сенаторе да Нијемац Кристијан Шмит, који нема легитимитет и легалитет, да покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Република Српска, уколико Шмит покуша да интервенише у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус тако што ће прогласити независност.

– Ми ћемо то учинити. Оно што је важно, ми смо данас разговарали са људима који желе то да чују, што баш и није уобичајено. Захвалан сам овој групи сенатора, који су из различитих политичких партија, јер су жељели да чују о ситуацији и имали су одређено мишљење о томе. Они ће ускоро доћи у БиХ и тамо ће разговарати са другим факторима. Ми смо изнијели своје визуре и рекли да БиХ треба да се врати на Устав, да се престане са интервенционизмом и да се странци повуку – истакао је Додик за РТРС након састанка са сенаторима.

Он је истакао да је сенаторе информисао о стању у Српској и БиХ, али и на Балкану, додајући да је увјерен да ће посјетом Сенату остварити жељени ефекат.

– Моја основна ствар је била – будите објективни, ми нисмо дошли овдје да тражимо навијање по било ком основу – нагласио је Додик.

Он је рекао да је изнио познате ставове Републике Српске, а то је да је нелегални Шмит, у моменту добијања преговарачког статуса за БиХ, угрозио читав тај процес и довео га до потпуног застоја и да намјерава да кроз закон о имовини још више усложи ситуацију.

– Рекли смо да је неприхватљива интервенција у Изборни закон БиХ и да ће то блокирати даљи процес у БиХ док год он то не повуче или Парламентарна скупштина не одбаци – рекао је Додик.

Он је поручио да ће Република Српска, уколико се то не деси, донијети своје законе и наставити даље у складу са Уставом и Изборним законом БиХ који предвиђа да ЦИК спроводи само изборе за чланове Предсједништва БиХ и Представнички дом ПС БиХ.

Додик је нагласио да Француска има позитивну улогу у погледу ситуације у БиХ.

– Ми знамо да је Француска у процесу међународног преговарања везано за Шмитову намјеру да донесе посљедње одлуке, била против и ми то цијенимо. То њено против није било довољно, јер се ради о другим великим земљама које су биле за и које имају своје ставове – рекао је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар