Предсједник РС

Додик: Гориво је у Српској 9% јефтиније него у ФБиХ, 29% него у Србији и 36% него у Хрватској

„РС ШЕСТ ГОДИНА ОСПОРАВАЛА ПЛАН ОДБРАНЕ БиХ, А ОНДА ГА ЈЕ ИВАНИЋ НА СВОЈУ РУКУ ПОТПИСАО“
  • Неки људи на челу са Иванићем су давно прије прихватили да раде за оно што јесте интерес странаца и БиХ. Могли сте да чујете Мирка Шаровића како у Народној скупштини говори о томе да му нико из Српске неће говорити шта ће радити на нивоу БиХ, што је битна промјена концепције Устава БиХ да је БиХ састављена од два ентитета и три народа и да у свакој одлуци морају бити видљиви ентитети“
  • „Владајућа вечина неће прихватити извјештај Анкетног одбора јер је показао колико су они (опозиција) недостојни било ког државног задатка. Они су у све унијели политику, себе и своје фрустрације. Према ономе што сусаслушали на Анкетном одбору – не би се могло рећи да се може извести било која квалификација страдања Давида Драгичевића, а по ономе кога нису саслушали – изнијели су квалификацију“
  • „Неовлаштено су проширивали Анкетни одбор, на шта немају право, јер га бира Народна скупштина, а не (лидер ПДП-а Бранислав) Бореновић и његови пајташи“
  • „И истраживање јавног мњења које је урадила опозиција говори да на укупном гласачком тијелу имам 41 одсто подршке, а Иванић 30 одсто, док Жељка Цвијановић још у вријеме док није кандидована има 34 одсто подршке, а Вукота Говедарица 29 одсто. СНСД има 33 одсто, а СДС 17 одсто подршке, док би 49 одсто оних који би изашли на изборе гласало за СНСД, а 24 одсто за СДС“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска оспоравала план одбране БиХ, а одједном га је потписао српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

„Ово смо шест година оспоравали док је члан Предсједништва БиХ био Небојша Радмановић. Одједном Иванић је потписао и скрива се оптужбама према другима. То је било важније него ова прича о имовини која се гура“, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да га је Иванић потписао без консултација са Републиком Српском.

„Већ смо причали о војној вјежби која се покушава наметнути на Мањачи, а у којој учествују људи из његовог кабинета. Он се прави невјешт зато што наводно није учествовао, а имамо податке да његови савјетници о томе разговарају. Република Српска је рекла да нам та вјежба не треба и да је одлука Народне скупштине војна неутралност, што не подразумијева да нема сарадње са НАТО-ом о неким заједничким активностима“, рекао је Додик.

Он тврди да српски представници на нивоу БиХ не поштују став Народне скупштине и да када причају са странцима кажу да нису гласали за одлуку.

„Овдје је специфична и велика игра. Ових дана ће објавити истраживање јавног мњења у којем ће рећи да СДС и њихови појединачни кандидати имају предност над кандидатима СНСД-а чисто из намјере да одрже њихову пажњу. Истраживање које је урадила опозиција говори да на укупно гласачко тијело имам 41 одсто подршке, а Иванић 30 одсто, док Жељка Цвијановић још у вријеме док није кандидована има 34 одсто подршке, а Вукота Говедарица 29 одсто“, рекао је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Он је навео да СНСД има 33 одсто, а СДС 17 одсто подршке, док би 49 одсто оних који би изашли на изборе гласало за СНСД, а 24 одсто за СДС.

„Могли сте да видите да зато немају никаквих активности на терену. Странци су одлучили да их дигну са лажном информацијом о стању јавног мњења и то ћете добити наредних дана и видјети опсег те преваре“, рекао је Додик.

Он је нагласио да странци путем британског присуства са специјалистичким службама моделирају изборе.

„Замислите цинизма када говоре да се одрже фер и поштени избори са британским војницима. Неки људи на челу са Иванићем су давно прије прихватили да раде за оно што јесте интерес странаца и БиХ. Могли сте да чујете Мирка Шаровића како у Народној скупштини говори о томе да му нико из Српске неће говорити шта ће радити на нивоу БиХ, што је битна промјена концепције Устава БиХ да је БиХ састављена од два ентитета и три народа и да у свакој одлуци морају бити видљиви ентитети“, рекао је Додик.

Он је навео да због тога Српска није мога да искористи све бенефите у развојном периоду.

„И без тога Република Српска данас инвестира путем директних помоћи Владе која се даје општинама око 100 милиона КМ, путем Дирекције за путеве 170 милиона КМ, у ауто-путеве улажемо више од 500 милиона КМ, изградњу Клиничког центра у Бањалуци 200 милиона КМ, болнице у Источном Сарајеву 56 милиона КМ и расписаћемо тендер за изградњу болнице у Добоју, чија би градња требало да буде у идућој години завршена и поносни смо на оно што смо учинили за разлику од оних у заједничким институцијама“, закључио је Додик.

Он је нагласио да посланици владајуће структуре у Народној скупштини Српске неће прихватити извјештај Анкетног одбора (Народне скупштине).

„Анкетни одбор изабран је са намјером да покаже колико су они (опозиција) недостојни било ког државног задатка. Они су у то унијели политику, себе и своје фрустрације. Према ономе шта су они саслушали на Анкетном одбору не би се могло рећи да се може извести било која квалификација страдања Давида Драгичевића, а по ономе кога нису саслушали изнијели су квалификацију“, сматра Додик.

Према његовим ријечима, дошло је до злоупотребе и помодарства које иде за тим да покаже фрустрације неколицине из опозиције који су имали прилику да буду објективни, а отишли су у потпуни субјективизам, желећи да још више проблематизују то питање.

„Саслушали су све присутне представнике Министарства унутрашњих послова, Тужилаштва, неовлаштено су проширивали Анкетни одбор, на шта немају право, јер га бира Народна скупштина, а не (лидер ПДП-а Бранислав) Бореновић и његови пајташи“, додао је Додик.

Он је оцијенио да је постојала видљива злоупотреба кроз све што су чинили и да ће зато извјештај бити одбијен са квалификацијом да људи који су га радили нису радили задатак који им је држава поставила, нису били објективни, да су били пристрасни и да су своје политичке ставове од раније унијели у извјештај.

„Вјеровали смо наивно, не много, да ће бити професионалци, а они су се показали као типични аматери са страшћу“, закључио је Додик.

О закључцима Анкетног одбора Народне скупштине о страдању Давида Драгичевића изјасниће се Народна скупштина на сједници 19. јуна

„Акцизе нећемо укинути – оне граде модерне путеве Српске“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске, Милорад Додик, истакао је да се неће смањивати акцизе да би појефтинило гориво, јер се оне намјенски троше за изградњу ауто-путева и модернизацију путева.

„За савремене путеве морамо издвојити новац. Намјенски је за ауто-путеве и магистралне путеве уведена акциза и низашта друго, не за општу потрошњу. У модерне путеве морамо улагати, нема земље која је другачије то ријешила. Кроз акцизе на гориво дајемо допринос изградњи нових путева и они се у Српској граде“, рекао је Додик.

Он је поновио да неће бити смањења цијена горива, без обзира ко шта урадио и колико год то било непопуларно, јер то не зависи од Владе и власти.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да посједује рачуне према којима чланови удружења превозника који су организовали блокаду саобраћајница, код дистрибутера имају рабат на цијену од пет до десет одсто.

„Када они сипају гориво за свој камион и возило онда имају одобрени рабат за пет до десет одсто, а обични грађани плаћају пуну цијену. Против кога су онда они организовали протесте? Против власти која нема никакве одговорности за цијену, јер се она формира слободно и највише зависи од кретања свјетских цијена“, каже Додик.

Он је рекао да ће блокада саобраћајница бити спријечена.

„Уколико је неко хтио да скрене пажњу, онда би било коректно да због оних који можда исто сматрају да је гориво скупо, а ипак морају да нешто друго раде, отворе барем једну трасу пута, а они то нису хтјели да ураде, чиме су показали своје намјере“, додао је Додик.

Додик је поручио да се не смије ићи против оних који желе нормално да живе.

„Јуче сам намјерно остао у Бањалуци и кући кренуо тек након 17.00 часова и никаквих блокада није било, али сам видио знатно мањи број аутомобила на путу, јер људи нису хтјели да упадају у те гужве, мислећи да ће путеви бити блокирани“, поручио је Додик.

Он је поновио да власти нису надлежне за смањење цијена горива, јер се његова цијена заснива на бази свјетске.

„Наша економија није снажна да може одговорити на повећање цијена као што је то економија Њемачке или неке друге земље, али је нажалост, иста база што се тиче енергената, поготово када су у питању нафта и нафтни деривати“, појаснио је предсједник Српске.

Он је додао да се цијене формирају слободно, док се као једини регулатор јавља удружење дистрибутера и они могу покушати да интервенишу на саму цијену.

„Српска има најнижу стопу ПДВ-а у региону, 17 одсто. Ми морамо обезбиједити за друштво неопходне ствари. Схватам да се људи буне, али нема државе на свијету која на промет нафтним дериватима нема одређене стопе захвата за приходе који служе за остваривање општих интереса, као што су болнице, школе, путеви“, додао је Додик.

Он је поновио да је за девет одсто цијена горива у Српској нижа него у Федерацији БиХ, да је за 29 одсто нижа него у Србији, као и да је за 36 одсто нижа него у Хрватској.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар