Предсједник РС

Додик: Хелез у име МО БиХ може заступати само оно са чиме се сложе и његови замјеници – Србин и Хрват

„ПОШТО НЕМА ОДЛУКЕ ТРОЈИЦЕ, ВЕЋ САМО ХЕЛЕЗА – ТО ЈЕ НЕВАЖЕЋЕ“
  • „Народна скупштина РС бира судију Уставног суда БиХ из Српске, те га зато може позвати да поднесе оставку. Уставни суд БиХ показао је да није уставни, него је инквизицијски за Србе и апсолутно не завређује да са распојасаним рушењем Устава БиХ има представнике Републике Српске“
  • „У Уставном суду БиХ су три странца – један из Њемачке, један из Албаније и Нијемац из Швајцарске – који уз ратне функционере СДА чине већину и гласају против Српске. То више неће гледати“
  • На питање како коментарише изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да га посљедњи закључици НС РС подсјећају на понашање Радована Караџића, Додик рекао да је Караџић далеко бољи човјек од Бећировића: Шта Бећировић мисли, да држи предавања свима? Он је Бећировић у наводним научним радовима тврдио да су Срби починили неколико десетина геноцида у БиХ, па чак и 1804. године над Турцима. Бећировић није заслужио да нам буде саговорник. У Предсједништву БиХ се одлуке доносе консензусом, а у супротном БиХ неће постојати

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез не може да дјелује мимо Колегијума министарства и да ниједна његова одлука нема снагу.

– У Министарству одбране имате министра, замјенике Србина и Хрвата и ако желите одлуку, онда морају да буду тројица „унутра“. Пошто нема одуке тројице већ само Хелеза, то је неважеће – рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са градоначеликом Београда Александром Шапићем.

Навео је да ће бити позван ЕУФОР да каже да ли дјелује у складу са својом мисијом или то раде по Хелезовом налогу и да ће, у случају да раде по налогу, позвати Русе и затражити да забране Мисију Алтеа у БиХ.

Предсједник Српске изјавио је данас и да је Уставни суд БиХ инквизициони за Србе и да Народна скупштина бира судију овога суда из Српске, те га зато може позвати да поднесе оставку.

– Уставни суд БиХ показао је да није уставни, него је инквизицијски за Србе и апсолутно не завређује да са распојасаним рушењем Устава БиХ има представнике Републике Српске – рекао је Додик.

Навео је да ће Уставни суд БиХ, када се врати у уставне оквире, имати представнике Срба.

– Ову врсту подметања не желимо, јер три странца – један из из Њемачке, један Албаније и Нијемац из Швајцарске – уз ратне функционере СДА чине већину и гласају против Српске. То више неће гледати – поручио је Додик.

На питање како коментарише изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да га посљедњи закључици Народне скупштине РС подсјећају на понашање првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, Додик је рекао да је Караџић далеко бољи човјек од Бећировића.

– Шта Бећировић мисли, да држи предавања свима? Народна скупштина Републике Српске је законодавни и политички орган који доноси одлуке. У Уставу пише да Народна скупштина Републике Српске бира судије, а чињеница је да сада не треба да буду у Уставном суду БиХ – истакао је Додик.

Он је нагласио да је Бећировић у наводним научним радовима тврдио да су Срби починили неколико десетина геноцида у БиХ, па чак и 1804. године над Турцима.

– Бећировић није заслужио да нам буде саговорник. У Предсједништву БиХ се одлуке доносе консензусом, а у супротном БиХ неће постојати – категоричан је Додик.

Он је навео да се опозиција у Српској лажно представља и да се још једном показало да није на правој страни када се доносе важне одлуке за Српску.

Према његовим ријечима, ко може објаснити опозицији да Уставни суд БиХ жели да одузме имовну Српској и да поништава њене законе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар