Предсједник РС

Додик: И Америка мора да зна да је непокретна имовина за нас црвена линија и да нам је неће узети

ПОЗВАО ВАШИНГТОН ДА НАВЕДЕ ЧЛАН УСТАВА БиХ У КОЈЕМ ПИШЕ ДА БиХ ИМА ИМОВИНУ И ДА О ЊОЈ ОДЛУЧУЈЕ
  • „БиХ није надређена Републици Српској, а да они желе да направе управо то. Ако су мислили на Уставни суд БиХ, онда треба да одговоре: има ли иједан уставни суд у свијету који доноси привремене мјере, како је могуће да то ради, јер то није предвиђено ни дејтонским ни било којим другим споразумом“
  • „Уколико желите да направите антидејтонску БиХ, као што је правите све до сада, ви из Стејт департмента и други, ми у тој БиХ нећемо бити“
  • „Американци неће да одговоре како је могуће да је Република Српска, у вријеме када је присуство међународне заједнице било још и снажније, извршила приватизацију државних предузећа. Тада су у Стејт департменту били неки други људи који су рекли да имовина припада ентитетима. Чак је и Силајџић написао и књигу у којој говори о томе. Али, то не значи ништа за ове скоројевиће који сада у име Америке покушавају да представљају неку силу“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик одбацио је као спекулативну и нетачну оцјену Стејт департмента да изјавама о имовини „настоји да поткопа Уставни суд БиХ“ и позвао их да тачно наведу члан Устава БиХ у којем имовина припада БиХ и у којем се каже да БиХ о томе одлучује.

Додик сматра да је таква оцјена Стејт департмента написана од муслиманских лобиста, који су злоупотријебили ту америчку институцију да на тај начин то саопште.

Он је нагласио да је Стејт департмент у својој оцјени пун нетачности, која не би требала да буде својствена једном тако високом органу моћне свјетске силе.

– Они покушавају да сруше уставни поредак у БиХ тако што не желе да кажу гдје у Уставу пише да непокретна имовина припада БиХ па да бих ја то требао да поштујем. Да то пише ту, ја бих то поштовао, али не пише, него они покушавају да се сакрију иза тога како се требају поштовати одлуке наводно органа БиХ, и то је проблем – рекао је Додик Срни.

Додик је нагласио да БиХ није надређена Републици Српској, а да они желе да направе управо то.

Према његовим ријечима, ако су мислили на Уставни суд, онда требају да одговоре, има ли иједан уставни суд у свијету који доноси привремене мјере, како је могуће да то ради, јер то није предвиђено ни дејтонским ни било којим другим споразумом.

– Да је то предвиђено, то би било истакнуто и написано да може да ради и да се бави питањем изван устава, зато је и назван Уставни суд, да штити Устав. По традиционалном тумачењу права и њиховом тумачењу права то подразумијева да искључиво могу да сагледају да ли је нешто у складу са Уставом или није, а не да онда Уставни суд производи своја рјешења, а онда то проглашава наводним уставом – додао је Додик.

Додик је нагласио да тако и бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић, потпуно игноришући уставну позицију, каже да имовина припада БиХ.

– Нити је БиХ држава, нити ће икада бити, нити ће икада овладати овом имовином, ова имовина припада Републици Српској, то неће зауставити ни Стејт департмент – поручио је Додик.

Додик је додао да ризикује сада да испровоцира Стејт департмент за неке додатне мјере, које би они учинили без обзира да ли је нешто рекао.

– Морају да разумију да је имовина овдје црвена линија с којом ми овдје апсолутно рачунамо. Нећете нам узети имовину. Уколико желите да направите антидејтонску БиХ, као што је правите све до сада, ви из Стејт департмента и други, ми у тој БиХ нећемо бити – поручио је Додик.

Он је позвао Стејт департмент да га сада поново назове сецесионистом или како год хоће.

Додик је рекао да је апсолутно логично поштовање Дејтонског споразума, који највише поштује Република Српска, док га Американци не поштују, већ злоупотребљавају ситуацију.

Он је навео да Американци нису једини гарант Дејтонског споразума и да имају истомишљенике у Британији и неким сличноим земљама.

– Али Дејтонски споразум је, оног тренутка када се потписао и овдје имплементиран, у рукама нас, а не њих – додао је он.

Додик је указао на то да се остварује рано обећање Американаца муслиманима да потпишу Дејтонски споразум, а да ће они у међувремену ојачати БиХ, додајући да је свједочио томе на састанку са /некадашњим бошњачким чланом Предсједништва БиХ/ Харисом Силајџићем и /бившим помоћником америчког државног секретара/ Николасом Бернсом.

– Тада је Силајџић тражио да се почне испуњавати та врста обећања које је дато о Дејтону, а Бернс је рекао – „Па зар не видиш да то управо радимо“. То су ствари које морамо имати на уму када о томе причамо и одлучујемо – рекао је Додик.

Додик је нагласио да оно што долази од Стејт департмента и САД не мора увијек да буде истина и да су овај пут промашили потпуно.

– Промашили су причу о Уставу, о имовини, неће да одговоре како је могуће да је Република Српска и тада када је присуство међународне заједнице било још и снажније извршила приватизацију државних предузећа – додао је он.

Према његовим ријечима, тада су у Стејт департменту били неки други људи који су исте одредбе устава, како ови сада покушавају да накарадно тумаче, рекли да имовина припада ентитетима, чак је и Силајџић написао и књигу у којој говорио о томе и описао ту сцену око имовине.

– Али ето, то не значи ништа за ове скоројевиће који сада у име Америке представљају или покушавају да представљају неку силу – рекао је Додик.

Он је поручио да немају шта да се мијешају у унутрашње ствари и да би од Америке морале да долазе тачне информације.

– Позивам да тачно наведу члан Устава у којем имовина припада БиХ, да наведу тачно члан Устава који каже да БиХ о томе одлучује и онда нећемо имати ниједан проблем – истакао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар