Предсједник РС

Додик и делегација Српске разговараће са Лукашенком и белоруским премијером Головченком

ПРЕДСЈЕДНИК РС У МИНСКУ НАГЛАСИО ДА СУ И БЈЕЛОРУСИЈА И ЊЕН ЛИДЕР ПОД САНКЦИЈАМА САД ЗБОГ РУСИЈЕ
  • Делегација Српске посјетила Научно-практични центар за хирургију, трансплантологију и хематологију у Минску у којем је лијечен 21 пацијент из Српске, а 28 чека на пријем. Предсједник Српске је указао: „Честитам Центру, Бјелорусији и предсједнику Александру Лукашенку на достигнућима. Без подршке државе то не би било могуће“
  • У „Холдинг компанији Белкоммунмаш“, која производи аутобусе и трамваје, рекао: „Желимо да купимо 10 аутобуса за потребе наших градова, за почетак као пилот пројекат. Код нас приватна предузећа врше градски превоз, и ту су многи проблеми, па тако не можемо за њих да купујемо аутобусе, зато ће ово бити плаћено из буџета предсједника, а ти аутобуси ће превозити ђаке, студенте и пацијенте. Уз сваки аутобус иду“

Извор: РТРС

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик током званичне посјете делегације Српске Бјелорусији говорио је о санкцијама које Бјелорусија трпи због добрих односа са Русијом.

– БиХ и Република Српска нису се придружиле тим санкцијама. Поздрављам начин на који Бјелорусија функционише упркос санкцијама. И Српска је у сличним околностима, али уз јасну визију и одлучно вођство, напредак је видљив – истакао је Додик.

Подсјетио је да лидер Бјелорусије Александар Лукашенко има санкције Сједињених Држава и Велике Британије и да говори да сада лакше живи, јер не мора да их гледа.

– Упркос свему томе, Српска није дала сагласност за санкције Бјелорусији, иако други дио БиХ то жели – поручио је Додик.

Изјавио је данас током посјете Научно-практичном центру за хирургију, трансплантологију и хематологију у Минску да већ постоји искуство заједничког рада са овим центром опремљеним најсавременијим технологијама, у којем је лијечен 21 пацијент из Српске, а 28 чека на пријем.

– Честитам центру, Бјелорусији и предсједнику Александру Лукашенку на достигнућима. Без подршке државе то не би било могуће – рекао је Додик.

Истакао је да је потписан споразум Министарства здравља Републике Српске и Комитета за здравство Бјелорусије, јавља бјелоруска агенција Белта.

Додик је говорио и о осталим областима сарадње са Бјелорусијом, попут посјете акционарском друштву „Холдинг компанија Белкоммунмаш“ које се бави производњом транспортних возила, аутобуса и трамваја.

– Желимо да купимо 10 аутобуса за потребе наших градова, за почетак као пилот пројекат. Код нас приватна предузећа врше градски превоз, и ту су многи проблеми, па тако не можемо за њих да купујемо аутобусе, зато ће ово бити плаћено из буџета предсједника, а ти аутобуси ће превозити ђаке, студенте и пацијенте. Уз сваки аутобус иду и станице за пуњење – истакао је Додик.

Бјелоруски медији опширно извјештавају о посјети предсједника Српске и делегације Републике Српске тој земљи.

Додик је рекао да Република Српска купује и опрему за пољопривреду у вриједности пет милиона долара.

– Та опрема ће се давати нашим пољопривредницима према важећим подстицајима – истакао је Додик.

Предсједник и делагација Српске састали су се са замјеником министра привреде Бјелорусије Александром Огородниковом.

Осим тога, додао је Додик, предвиђена је посјета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Саве Минића заводима МАЗ-а и МТЗ-а, а биће и састанак министара у области образовања.

У делегацији Српске, коју предводи Додик, су министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић и директор „Сарајево-гаса“ Источно Сарајево Недељко Елек.

За сутра је најављен састанак Додика са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, а предвиђени су и сусрети са премијером Бјелорусије Романом Головченком и предсједником бјелоруске Академије наука.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар