Предсједник РС

Додик: И Конаковић и странци желе унитарну, муслиманску БиХ

ОДБАЦИО КРИТИКЕ МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА НА РАЧУН ВУЧИЋА И ПОЗИЦИЈА СРПСКЕ
  • Милорад ДОДИК: „Вучић у свом обраћању није ништа погрешно рекао, осим што је затражио одговор на једноставно питање: „Које чланове Дејтонског споразума крше Милорад Додик и Република Српска?“ Да ли је, можда, то толико изазвало Конаковића да он полемише са предсједником Вучићем, јер и сам зна да се Република Српска и ја лично залажемо за поштовање Дејтона, а не да нам неки странци намећу законе и норме понашања“
  • Оцијенио да Елмедин КОНАКОВИЋ прикупља јефтине политичке поене код свог бирачког тијела и странаца и да поданички заступа ставове Шмита и Марфија који намећу законе, пријете и санкционишу званичнике Српске који неће да испуњавају њихове жеље и од БиХ праве дивљу колонију

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Александар Вучић, предсједник Србије, земље потписнице Дејтонског споразума, увијек био на страни истине и залагао се за поштовање територијалног интегритета БиХ, те да је отужно да један Елмедин Конаковић даје себи за право да коментарише њега и његове изјаве.

Додик је истакао да све што је Конаковић рекао, рекао је у своје и у име своје минорне политичке партије, а то није политика БиХ коју би он требало да представља.

– Вучић у свом обраћању није ништа погрешно рекао, осим што је затражио одговор на једноставно питање: „Које чланове Дејтонског споразума крше Милорад Додик и Република Српска?“ Да ли је, можда, то толико изазвало Конаковића да он полемише са предсједником Вучићем, јер и сам зна да се Република Српска и ја лично залажемо за поштовање Дејтона, а не да нам неки странци намећу законе и норме понашања. Ако то жели Конаковић и ако на то пристаје, срећно му било. Очигледно да нисмо на истом путу – истакао је Додик.

На молбу Срне да прокоментарише Конаковићеву реакцију на изјаву предсједника Србије у вези са дешавањима у БиХ и наметањима закона од нелегалног Кристијана Шмита, предсједник Српске је истакао да је Конаковић министар иностраних послова у Савјету министара, да није ту да представља своју малу политичку партију и да неоснованим нападима на предсједника Вучића прикупља јефтине политичке поене код свог бирачког тијела и странаца, нити да поданички заступа ставове Шмита и Марфија који намећу законе, пријете и санкционишу званичнике Српске који неће да испуњавају њихове жеље и од БиХ праве дивљу колонију.

Он је нагласио да Конаковић, којем су пуна уста суверене и демократске БиХ, сада као прави политички дилетант и најгори ђак из магареће клупе преузима улогу портпарола западних амбасада које отворено раде на рушењу исте те БиХ за коју се он наводно залаже, те изазивају сукобе у БиХ и минирају сваки договор домаћих политичара.

Додик је нагласио да се он, за разлику од Конаковића, залаже за дијалог и поштовање Дејтона, јер само таква БиХ има будућност, што Конаковић веома добро зна ако жели добро БиХ.

Кристијан Шмит и Елмедин Конаковић

– Такође, Елмедин не може држати предавање ни мени ни било коме из Републике Српске, а још мање, како он то каже, указивати, на наше наводне сецесионистичке активности и изолацију Српске, када знамо шта је циљ свих бошњачких партија у БиХ, па и њега, а то је да уз помоћ странаца направе Републику Српску неодрживом да би што лакше дошли до унитарне, муслиманске БиХ – рекао је Додик и поручио Конаковићу да не глуми забринутост за Републику Српску и српски народ јер сви знамо шта мисли, а глума ми ни не иде баш најбоље.

Додик је нагласио да унитарну БиХ никада неће дочекати и да је, заједно са својим народом, спреман до краја да се бори за Републику Српску, њене институције и надлежности.

– Може Конаковић до сутра да брани и Мајкла Марфија и Кристијана Шмита, али Република Српска ће опстати и биће све јача и боља, а он нека не брине о нашој, како он каже, изолацији – истакао је Додик.

Он је нагласио да Конаковића уствари највише боли најављени свесрпски сабора, који ће бити одржан 5. и 6. маја, а на којем ће јасно бити позиционирана улога Србије у вези са Дејтонским споразумом, да се одбаци његово кршење и подржи територијални интегритет БиХ.

– То је то што жуља Конаковића, зато морам да га информишем да организација свесрпског сабора иде својим током, најбоље што може, и жао ми је што се због тога нервира, али то му, наравно, не даје да држи било коме предавање – поручио је Додик.

Што се тиче Конаковићевог мишљења да би Вучић требало да подржи резолуцију о Сребреници у УН, предсједник Додик је рекао за Срну да Конаковић не може да прича о геноциду јер се геноцид није десио, и он то савршено добро зна.

Он је констатовао да баш због тога што се геноцид није десио, они желе да на овај начин, на овако високом нивоу као што су УН, на силу наметну ту причу и заштите своју лаж.

– Апсолутно је неприхватљиво да се поједине институције у БиХ, па и министар иностраних послова Конаковић залажу за тако нешто јер то није политика коју је усвојила БиХ, нити и један њен орган. С тога не може Конаковић да своју и политику своје минорне партије износи као политику БиХ са позиције министра иностраних послова, када о томе не постоји одлука ниједне институције нити органа. Зато не може да напада ни Вучића јер је сасвим логично оно што је он рекао, а тиче се даљих планова бошњачких политичких представника. Њихов план и јесте управо оно што је Вучић рекао – да након усвајања резолуције о наводном „геноциду“ дође до осуда, репарације и укидања Републике Српске – констатовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар