Предсједник РС

Додик: Инцков извјештај Савјету безбједности УН је – нова гомила лажи

„ОЧИГЛЕДНО ЈЕ ДА ЈЕ ИЗМИШЉЕНУ ПРИЧУ О ПАРАВОЈСЦИ ПРОДУКОВАО САМ ВАЛЕНТИН ИНЦКО“
  • „Република Српска није донијела ниједну одлуку која се бави питањем сецесије и то је јасно. Политичка тема која се зове сецесија постоји и постојаће и нико то не може зауставити, али ниједан орган у Републици Српској није о томе ништа одлучивао и није ставио на дневни ред“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка пред Савјетом безбједности УН још једна гомила лажи у којој је релативизовао готово видљиво нефункционисање Федерације БиХ и нивоа БиХ и укаљао Републику Српску.

„Република Српска није донијела ниједну одлуку која се бави питањем сецесије и то је јасно. Политичка тема која се зове сецесија постоји и постојаће и нико то не може зауставити, али ниједан орган у Републици Српској није о томе ништа одлучивао и није ставио на дневни ред. Инцко је пред УН безочно слагао читав свијет и Савјет безбједности, на тај начин каљајући Републику Српску“, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, сви извјештаји страних обавјештајних агенција говоре о томе да је прича о паравојсци измишљена и Инцко опет лаже када помиње паравојску на простору Републике Српске.

„Просто је немогуће и не зна човјек шта више да уради. Невјероватно је да човјек са тим звањем оде у Савјет безбједности и износи гомиле неистина и лажи“, тврди Додик.

Он је истакао да су паравојне формације измишљена прича, али је очигледно да је то продуковао сам Инцко, јер он упорно инсистира на тој теми.

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко рекао је пред Савјетом безбједности УН да су кључни унутрашњи проблеми у БиХ у вези са Изборним и Кривичним законом и даље неријешени, јер су многе странке фокусиране на консолидацију власти и повлађивање бирачима пред почетак изборне кампање.

Подносећи 53. извјештај генералном секретару УН о стању спровођења мира у БиХ, за период од 22. октобра 2017. до 21. априла 2018. године, Инцко је као посебан проблем издвојио наставак и ескалацију дестабилишуће и реторике подјеле од истакнутих политичких појединаца на свим странама.

„Као дугорочни тренд предсједник Републике Српске и даље наставља да одбацује државност БиХ и да заговара евентуалну сецесију овог ентитета. Током периода извјештавања, изнесени су јавни коментари којим се глорификују ратни злочинци и позива на враћање Војске Републике Српске. Хрватски члан Предсједништва сугерише даљу унутрашњу подјелу земље док су други хрватски политичари запријетили распадом земље ако актуелни изборни проблеми не буду ријешени на њихово задовољство“, рекао је Инцко.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар