Предсједник РС РС и матица

Додик: Интегрални аутопут Бањалука-Београд најзначијнији пројекат који желе РС и Србија

УПОЗНАО ПРЕДСЈЕДНИКА СРБИЈЕ СА ОРИЋЕВОМ ПРИЈЕТЊОМ РАТОМ, А ВУЧИЋ РЕКАО: „НЕЋЕ БИТИ НОВЕ `ОЛУЈЕ`!“
  • Милорад ДОДИК: На томе радимо. Остаје да се договори додирна тачка на ријеци Сави или Дрини и да у том погледу наставимо оперативно да радимо. Потпуно сам увјерен у сигурност извођења овог пројекта. То је веома важно и нема само комуникацијски значај
  • Александар ВУЧИЋ: Србија хоће да што пре повеже своју територију са територијом Републике Српске и БиХ
  • ДОДИК: Српски народ, који доминантно живи у Републици Српској, има право на потпуну аутономију и што већи степен повезаности са Србијом на свим пољима. То подразумијева сарадњу коју остварујемо и ону коју ћемо креирати у будућности. Ми не желимо да тамо угрозимо мир, нити о томе разговарамо овде. Само желимо да ојачамо наше везе онако како је то народима у цивилизованим државама дозвољено
  • ВУЧИЋ:  Договарали смо се о начину заједничког облежавања прогона српског народа у хрватској војној акцији `Олуја` (4. августа у Бачкој Паланци) сто година од победе у Првим светском рату (у Бањалуци и Београду)

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Српска и Србија 4. августа у Бачкој Паланци обиљежити 23 година од прогона српског народа у хрватској војној акцији „Олуја“.

Додик је, послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду, истакао да је то велика ствар за српски народ.

Додик је истакао да је Вучића упознао о пријетњама ратом које је упутио некадашњи ратни командант Армије БиХ из Сребренице Насер Орић, за које је навео да су узнемиравајуће за српски народ, али и да су институције Српске спремне да дају одговор.

Предсједник Српске је захвалио Вучићу за веома јасан став да Србија више неће дозволити никакве „Олује“.

Додик је напоменуо да Српска подржава Србију када је ријеч о Косову и Метохију.

Предсједник Србије рекао је да је са предсједником Републике Српске разговарао о инфраструктурним питањима, повезивању Републике Српске и Србије и Србије и БиХ.

„Србија хоће да што пре повеже своју територију са територијом Републике Српске и БиХ“, истакао је Вучић.

Он је истакао да је на састанку било ријечи о начину обиљежавања стотину година од побједе у Првим свјетском рату, те да је договорено формирање радне групе.

Према његовим ријечима, било је ријечи и о заједничким предметима које ће изучавати дјеца у школама Српској и Србији.

„Веома сам задовољан што имамо овакву врсту веома добре комуникације, размене ставова и мишљења“, истакао је Вучић, те додао да је Додика информисао о свему што се дешава сада у вези са Косовом и Метохијом.

Најважнији аутопут који би повезао Бањалуку и Београд

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је интегрални аутопут који би повезао Бањалуку и Београд најзначијнији инфраструктурни пројекат који желе да изграде Српска и Србија.

„На томе радимо. Остаје да се договори додирна тачка на ријеци Сави или Дрини и да у том погледу наставимо оперативно да радимо. Потпуно сам увјерен у сигурност извођења овог пројекта. То је веома важно и нема само комуникацијски значај“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је напоменуо да Српска, када је ријеч о ауто-путу који се доводи у везу са средствима Турске од Сарајева, остаје привржена правцу преко Вишеграда.

„Наш приоритет на том правцу остаје Вишеград-Источно Сарајево. Планирамо и предузимамо све мјере кроз просторни план да се та траса обезбиједи“, навео је Додик.

Предсједник Српске је изразио задовољство састанцима које има са предсједником Србије у континуитету и што је на дневном реду укупна сарадња, која је свеобухватна и тиче се питања односа из Споразума о специјалним паралелним везама.

Додик је нагласио да је много пројеката урађено, али и да се ради, те напоменуо да је финансијска помоћ Србије Републици Српској у протеклом периоду омогућила да у готово свим општинама имају неку активности, као и у српским општинама у Федерацији БиХ.

Он је додао да је тим новцем пружена помоћ Српској православној цркви на простору ФБиХ, да се граде вртићи, те рјешавају многи комунални инфраструктурни проблеми.

„Да није било те помоћи Србије питање је када би та питања могли да ријешимо“, истакао је Додик.

Додик је напоменуо и да у посљедњих пет-шест година Српска и Србија заједно обиљежавају важне догађаје, те је најавио да ће 4. августа у Бачкој Паланци обиљежити 23 година од прогона српског народа у хрватској војној акцији „Олуја.

„То је велика ствар за наш народ. Ми то доживљавамо не само као обиљежавање и манифестацију поводом појединог догађаја него питање нашег интегритета, наше укупне увезаности“, рекао је Додик.

Он је изразио задовољство и што ће заједнички бити организована манифестација поводом завршетка Великог рата, која би се одржала и у Бањалуци и у Београду.

Додик је напоменуо да је српска војска ушла у Бањалуку и ослободила је на крају Великог рата.

„То говори о историјској тежњи сталне борбе за слободу коју су Срби даривали и другим народима, који су били на страни поражених коалиција у Великом, а послије и у Другом свјетском рату. Али, то говори и о нашој великодушности, а и политичкој и националној наивности коју не смијемо сада себи приуштити. Ова генерација мора да манифестује јасан национални и државни програм у вези са српским народом“, закључио је Додик.

Подршка Србији у разговорима у вези са Косметом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Српска подржава Србију у свим разговорима у вези са Косовом и Метохијом.

„Ми разумијемо, имајући у виду да смо били у сличним процесима. Веома је важно примијетити и људи у Србији морају да примијете колико је снажно достигнуће везано за Заједницу српских општина на Косову“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Према његовим ријечима, имајући у виду да се избјегава имплементација споразума о Заједници српских општина, то говори о важности за српски народ у тим општинама.

Додик је напоменуо да је то достигнуће које је постигнуто у договорима које је водио Вучић.

„Ми знамо како то иде, за разлику од неких и у Републици Српској и овдје, у Србији, који то само посматрају са становишта теоретског приступа, никада нису били изложени оперативним разговорима и договорима који су увијек тешки и веома сложени“, напоменуо је Додик.

Он је истакао да је, с друге стране, Република Српска трајно опредијељена за политике у вези са повезивањем питања Косова и Српске.

Додик је поручио да српски народ, који доминантно живи у Републици Српској, има право на потпуну аутономију и што већи степен повезаности са Србијом на свим пољима.

„То подразумијева сарадњу коју остварујемо и ону коју ћемо креирати у будућности. Ми не желимо да тамо угрозимо мир, нити о томе разговарамо овде. Ми само желимо да ојачамо наше везе онако како је то у цивилизованим народима и државама дозвољено“, напоменуо је Додик.

Он је објаснио да му је веома јасна позиција Србије у вези са Дејтонским споразумом и подршке цјеловитости БиХ, што сматра веома коректним приступом.

„То нам олакшава да можемо да водимо наше политике на начин поштивања Дејтонског споразума“, додао је Додик, али је указао да се времена мијењају и да нису иста као прије 20 година.

Према његовим ријечима, Република Српска је легитимисала све своје интересе и одбрану својих основних права у вези за Дејтонски споразум и устав.

„Многа од њих су прекршена и та прекршена морају да буду ревидирана у будућности. О томе ћу предсједника Вучића информисати на неком од наших сљедећих састанака“, закључио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар