Предсједник РС

Додик: Истражујемо ко је у МИП БиХ Шмиту дао дипломатску акредитацију

ТО НИЈЕ СМЈЕЛО ДА СЕ УРАДИ БЕЗ ОДЛУКЕ САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ УН – НЕКО ЋЕ МОРАТИ ДА ОДГОВАРА
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК: Имам сазнања да се води истрага и у Њемачкој, а то све говори да неко мора одговара, а прије свега, да се утврди одговорност локалних људи. Ово је прије свега крах за БиХ, њен систем и њене институције, да се на бази лажне приче о томе да је именован, Кристијану Шмиту издају било какви папири за боравак
  • „Сви формални пропусти од стране Бошњака у Сарајеву искључиво су у вези са тим да дође странац који ће направити зло Србима. Зашто би Срби живјели у таквој БиХ? Наш приступ је: дајте нам уставну БиХ, није проблем, у овој БиХ нећемо да будемо, отићи ћемо из ње, будите сигурни, шта год било, заустављали ви Милорада Додика, не заустављали, кривично га гањали, покушали га затворити. Све што будете урадили неће спријечити снагу овог народа који неће да живи потлачен. Нећете нам отети имовину, не можете је отети, то је наше“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се утврђује на основу чега је Кристијану Шмиту, који није именован у Савјету безбједности УН-а на мјесто високог представника, издата дипломатска акредитација у Министарству спољних послова у Савјету министара.

– Трагамо за одговорним лицима у ОХР-у, која су такав захтјев упутили МИП-у, као и за онима који су у Министарству спољних послова потписали захтјев за издавање дипломатске акредитације. МИП то није провјеравао, постоје лица која су одговорна, то ће сигурно морати сада да се зна – рекао је Додик за РТРС, наводећи да је ријеч о кривичној одговорности.

Он је изјавио да има сазнања да се о томе води истрага и у Њемачкој, а то све говори да неко мора одговара, а прије свега, да се утврди одговорност локалних људи.

– Ово је прије свега крах за БиХ, њен систем и њене институције, да се на бази лажне приче о томе да је именован, Кристијану Шмиту издају било какви папири за боравак. Зато је и покренута та процедура да се то преиспита и утврди, треба коначно да се утврди одговорност локалних људи за све то – рекао је Додик.

Додик је напоменуо да њему „пакују“ зато што неће да поштује онога који управо на такав лажан, фалсификован начин, покушава себи да обезбиједи ауторитет.

Додао је да „све то говори у каквом је стању БиХ, да је она послије 30 година у стању мрцварења“.

– Вјерујем, да су нас странци пустили у БиХ да се снађемо овдје и покушамо да направимо могућу БиХ, да бисмо данас можда имали чак и узорну причу. Међутим, они овдје праве експеримент, желе овдје да сабију, да врате неке идеологије, односно реафирмишу неке приступе који су нама познати крајем претпрошлог и почетком прошлог вијека, оличене у настојањима да се од БиХ направи једна држава, једна нација, један језик, једна вјера – поручио је Додик.

Према његовим ријечима, стално такви попут Шмита из Њемачке не дозвољавају да БиХ иде даље.

– Према томе, сви ти формални пропусти од стране Бошњака у Сарајеву искључиво су у вези са тим да дође странац који ће направити зло Србима. У таквим условима не можете да живите овдје. Зашто би Срби живјели у таквој БиХ? Наш приступ је дајте нам уставну БиХ, није проблем, у овој БиХ нећемо да будемо, отићи ћемо из ње, будите сигурни, шта год било, заустављали ви Милорада Додика, не заустављали, кривично га гањали, покушали га затворити. Све што будете урадили неће спријечити снагу овог народа који неће да живи потлачен. Нећете нам отети имовину, не можете је отети, то је наше, то је нешто што није спорно, то је измишљотина Шмита и америчког амбасадора Мајкла Марфија да сад имовина припада БиХ – поручио је Додик.

Додик је истакао да се „тек у посљедњих годину дана о имовини прича на тај начин, док је свих ових година било јасно да имовина припада ентитетима јер је то и Устав рекао – да све оно што није дато БиХ изричито Уставом припада ентитетима“.

– Сад ми морамо да се боримо за нешто што је јасно, прецизно, а он дође фалсификован нама овдје. Невјероватно. Све су то глупости, 150 година нас пате и мрцваре са таквим будалаштинама. У чему је разлика између прављења босанске приче, Калаја и овога што Шмит сад жели да уради са имовином? Ни у чему. Шмит ни о чему не одлучује и нема никакве његове обавезујуће одлуке – рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар