Предсједник РС

Додик: Крајње је вријеме да ОХР буде затворен и одбачено све што су високи представници икада урадили

ПРЕДСЈЕДНИК РС КАТЕГОРИЧАН: МОРАМО СЕ ВРАТИТИ ВЛАДАВИНИ ПРАВА И УСТАВУ БиХ
  • За агенцију Срна рекао: Запад је увјерен да само мјера најгорег за нас овдје постоји као оптимално стање ствари
  • „Колико ја знам, лажни високи представник има 24.000 евра мјесечно, без пореза и овдје и тамо одакле долази, са додатним путним трошковима, додатним осигурањем за несигуран живот на несигурној територији. Кад скупите све и право да му је плаћено да одлази у своје мјесто становања, то је око 40.000 евра мјесечно и што је најгоре – све се то преписује као помоћ нама у БиХ“
  • „Ова БиХ је наметнута, ова БиХ не припада нама, ова БиХ не припада Дејтону. Нама припада дејтонска БиХ, а не америчка или британска или европска воља њихових амбасадора, а поготово њихових високих представника и њихових судија у Уставном суду“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је крајње вријеме да ОХР буде затворен и да треба одбацити све што је високи представник икада урадио и вратити се на владавину права и поштовање Устава БиХ.

Додик је истакао да у БиХ нема високог представника, да је то још једна од изврнутих ствари у земљи која не може да нађе свој начин постојања ни више деценија од потписивања Дејтонског споразума.

Он је додао да највећи неред ипак уноси онај који се лажно представља као високи представник, кога није именовао Савјет безбједности УН, нити потписнице Анекса 10.

– Сва прича Запада о томе како се ради о владавини права пада у воду на овом примјеру који је „бесправно насиље“ које чини Запад увјерен да само мјера најгорег за нас овдје постоји као оптимално стање ствари – додао је Додик за Срну.

Додик је навео да је стање са актуелним који себе назива високим представником описано у тексту Франкфуртер алгемајне цајтунга, који потврђује све оно што у Српској годинама понављају, а то је да се ради о колонијалној управи, да је то колонизатор који има овлаштења која нигдје нису прописана.

– Да ствар буде још гора, у том чланку се не помиње Европа која себе види као правну тековину традиције и искуства, даје БиХ статус кандидата са високим представником. Готово апсурд до апсурда – додао је он.

Додик је напоменуо да на крају текста Франкфуртер алгемајне цајтунга новинар веома јасно говори о томе да је функција високог представника веома добро плаћена.

– Колико ја знам, 24.000 евра мјесечно, без пореза ни овдје, ни тамо одакле долази, са додатним путним трошковима, додатним осигурањем за несигуран живот на несигурној територији. Кад скупите све и право да му је плаћено да одлази у своје мјесто становања, то је око 40.000 евра мјесечно и што је најгоре – све се то преписује као помоћ нама у БиХ – додао је Додик.

Додик је рекао да је то једно политичко празновјерје, људско лудило, те да је готово немогуће разумјети шта је циљ свега тога и зашто од БиХ праве такву врсту приче.

– С друге стране, мислим да је крајње вријеме да се ОХР затвори. Не постоји ОХР, постоји особље високог представника које је он претворио у снажну канцеларију још за вријеме Педија Ешдауна која је имала тада 750 људи који су наметали рјешења и наметнули више од 280 закона у БиХ, тврдећи да је то демократски потребно и да је то демократски модел понашања – навео је Додик.

Он је нагласио да је у свему томе апсолутно јасно да високи представник није имао никаква права да наметне законе.

Додик је рекао да такозвани Савјет за спровођење мира не постоји у Дејтонском споразуму и да није тијело које може да прописује било шта, па ни да шири овлаштења високи представника.

– Високи представник је страна потписница Анекса 10. Он се лажно представља као представник међународне заједнице, он то није. Он није уведен одлукама међународне заједнице, него Анексом 10. И све су то апсурд до апсурда који овдје некако преживљавају у лажној намјери да опет тај који је лажан наметне лажне законе – рекао је Додик и додао да је то неодрживо.

Он је навео да ПИК није овлаштен да високом представнику даје овлаштења и да је то „блеф који живи противуставно већ 24-25 година“.

– И ми сада овдје треба да аплаудирамо тим њиховим блефовима. Ако се томе супротставите, онда пролазите веома лоше, онда вас кажњавају и уводе санкције и много чега другог – навео је Додик.

Он каже да је досљедност праву народа у Републици Српској на статус који има Дејтонским споразумом ствар односа не само према Српској и српском народу, него и односа према будућности и односа који треба да изгради њен прави статус.

– Ми треба да одбацимо све што је високи представник икада урадио и да се вратимо на владавину права, на поштовање Устава БиХ. Треба да одбацимо све оно што су икада узели Републици Српској на овај или онај начин, а у суштини насиљем, оваквим или онаквим, и политичком несаглашношћу и механизмима који су предвиђени да се мијењају уставне позиције које нису поштоване, него су наметане – рекао је Додик.

Он је указао да је високи представник у БиХ наметао законе, а онда је тражио да се то усвоји, а сада када више не може да прође тај блеф онда корисите Уставни суд.

– Доводе нам опет Нијемце да они нама говоре како треба и шта треба да се уређује – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, када извршите увид у Устав, онда видите да је то све антиуставно, да нема никакво упоришта у Уставу, али они то гурају до краја очигледно у жељи да направе унитарну БиХ.

– Ово је најбољи пут да БиХ једног дана и не буде, без обзира шта они од тога и тако сматрали. Немогуће је пристати да се Уставни суд понаша инквизицијски, криминално, противуставно, тамо неколико људи сједи да би они наводно креирали свој либерални приступ у свијету – истакао је Додик.

Он је навео да је њихова улога искључиво да се упуте у текст Устава, да виде да ли има јасна реченица која указује на то да је нешто у реду или нешто није у реду.

– Међутим, они креирају, пишу Устав и настављају ту срамотну праксу високог представника. А амбасадори из САД, Европе, Британије дуре се и дижу носеве кад им нешто приговориш на ту тему. Живимо готово исти живот већ 20 година – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, они очигледно рачунају да њихово истрајавање у глупости може да ријеши питање БиХ које је наметнуто.

– Ова БиХ је наметнута, ова БиХ не припада нама, ова БиХ не припада Дејтону. Нама припада дејтонска БиХ, а не америчка или британска или европска воља њихових амбасадора, а поготово њихових високих представника и њихових судија у Уставном суду – истакао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар