Одабрано Предсједник РС

Додик: Крим је одлучио да буде дио Русије, то треба поштовати као и нашу жељу да се одвојимо од БиХ

ИЗ ИНТЕРВЈУА ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ИЗРАЕЛСКОМ ЛИСТУ „ЈЕРУСАЛИМ ПОСТ“
  • „Имам веома добар однос са Путином. За разлику од других, не кријем то. Мислим да он је велики државник, који штити интересе своје земље и свог народа. Могу потврдити да није од оних који воле да повређују друге у циљу стварања хаоса у свијету“
  • „Има их на Западу који су хистерични због веза између нас и Русије. Али, добијамо ништа са Запада. Русија је традиционали пријатељ Србима“
  • „Европа је главна жртва сукоба. Шта је Европа без руских ресурса? Нема више јефтиног руског гаса или других руских ресурса и европска економија се руши. И тако Европа губи на значају“

ГРАЂАНИ Крима су одлучили да буду дио Русије, то би требало будемо поштовано, баш као и наша жеља да се одвојимо од БиХ, рекао је и интервјуу за „Јерусалим пост“ предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Навео је да је Запад дозволио референдум у Црној Гори, те подржао одлуку Приштине да се „отцијепи“ од Србије.

– На Космету, већина у парламенту је била довољна да одлучи. Али када је народ Крима гласао на референдуму за прикључење Русији, Запад је рекао да је то погрешно. Зашто се западне силе мијешају у наше послове? – истакао је Додик.

Подсјетио је да је Запад потпуно игнорисао ријечи руског предсједника Владимира Путина.

– Видјели смо шта се дешавало 2014. године у Украјини. Устанак екстремиста против легалног и демократски изабраног предсједника. Чак је Путин и тада покушао да спријечи рат и дао сагланост на споразуме из Минска. Региони Донбаса би остали унутар Украјине, али са већим степеном аутономије – подсјетио је Додик.

Подсјетио је да да су спонзори споразума били тадашња њемачка канцеларка Ангела Меркел и бивши предсједник Француске Франсоа Оланд.

– Запад никада није био озбиљан што се тиче споразума из Минска и намјера му је била да се Украјини да вријеме да се организује и да се придружи Западу – рекао је Додик.

Истакао је да сада Запад омогућава Украјини да користи ракете и авионе за напад на Русију.

– Ја се плашим ескалације, али се надам да ће мир завладати – рекао је Додик.

Навео је да има веома добар однос са Путином.

– За разлику од других, не кријем то. Мислим да он је велики државник, који штити интересе своје земље и свог народа. Могу потврдити да није од оних који воле да повређују друге у циљу стварања хаоса у свијету. Има их на Западу који су хистерични због веза између нас и Русије. Али, добијамо ништа са Запада. Русија је традиционали пријатељ Србима – навео је Додик.

Рекао је да је Европа главна жртва сукоба.

– Шта је Европа без руских ресурса? Видимо одговор за ово данас. Нема више јефтиног руског гаса или других руских ресурса и европска економија се руши. И тако Европа губи на значају – рекао је Додик.

Додик сматра да је амерички интерес да спријечи приближавање Европе и Русије.

– Са том везом, створила би озбиљну конкуренцију за САД – јасан је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар