Предсједник РС

Додик: Кришто је у Тирани изнијела личне ставове о војној операцији у Украјини

НАГЛАСИО: СРПСКА ОД ПОЧЕТКА СУКОБА ЗАСТУПА НЕУТРАЛАН СТАВ И ТАКО ЋЕ И ОСТАТИ
  • Предсједник РС: Република Српска није консултована приликом доношења декларације којом је Русија критикована на изузетно оштар начин због сукоба са Украјином. Ово је још један примјер самовоље политичара из Сарајева који иступају самостално, без обавезних инструкција Предсједништва БиХ које је једино задужено за спољну политику

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто на Самиту „Украјина – Југоисточна Европа“ у Тирани изнијела личне ставове о специјалној војној операцији у Украјини, а не званични став БиХ.

– Република Српска није консултована приликом доношења декларације којом је Русија критикована на изузетно оштар начин због сукоба са Украјином. Ово је још један примјер самовоље политичара из Сарајева који иступају самостално, без обавезних инструкција Предсједништва БиХ које је једино задужено за спољну политику – истакао је Додик у изјави Срни.

Он је указао да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, те да било какво иступање и представљање БиХ мимо заједничког става представника Републике Српске и Федерације БиХ на нивоу БиХ представља лични став, па тако и у овом случају потпис Криштове је одраз њеног личног виђења ове ситуације.

– Република Српска од почетка овог сукоба је заступала неутралан став и тако ће и остати, не стављајући се на било чију страну. Из тога произлази да БиХ не може излазити са ставовима за које не постоји консензус – поручио је Додик.

Учесници самита Југоисточне Европе и Украјине усвојили су јуче у Тирани заједничку Декларацију у којој се изражава подршка независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама од 1991. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар