Предсједник РС

Додик: Мој политички циљ је да се Република Српска осамостали и буде независна држава

НАГЛАСИО ДА СРПСКИ НАРОД НА ТО ИМА ПРАВО, АЛИ ДА ИСКЉУЧУЈЕ АВАНТУРИЗАМ И НАСИЉЕ
  • „Срби треба да конципирају један свој план који би подразумијевао и краткорочне и дугорочне циљеве. За почетак била би то реинтеграција оне четири општине сјевера Космета. Када сам странцима у Бриселу рекао да су могли да покажу добру вољу и да бар те четири општине остану у Србији, а они ми кажу `али то нико од нас не тражи`. Дакле, то никад нико није тражио“
  • „Треба себи да одговоримо на питање да ли хипотетички Србија може да поднесе да јој се врати Косово и да у политички систем уђу гарантоване квоте за албанску заједницу? О томе мало ко размишља. Да бисте се легитимисали пред међународном заједницом ви бисте Албанцима морали да дате 30 одсто мјеста у парламенту, морали бисте да дате мјесто или премијера или предсједника државе. Морали бисте да уведете њихов језик, барем у скупштини. Ако неко мисли да то може, хајде онда да то гурамо. Ја мислим да нема те спремности“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да лично мисли, ризикујући да буде погрешно схваћен јер су људи поларизовани по питању Космета, да би требало да се четири општине са сјевера Косова и Метохије реинтегришу у територијални састав Србије, да се обезбиједе међународни стандарди српском народу и заштити црквена имовина те да се за њу тражи нека врста екстериторијалности.

Додик је нагласио да историја некада направи неке своје грешке, али да све зависи од људи.

„У Србији се та поларизација око Косова увијек сведе на то да ли дати или не дати. Онај ко даје је издајник и тако даље, онај ко не да нема слуха за будућност и стално се око тога ломимо“, рекао је предсједник Додик у интервјуу за „Блиц“.

Он је нагласио да Срби треба да конципирају један свој план који би подразумијевао и краткорочне и дугорочне циљеве српског народа.

„За почетак била би то реинтеграција оне четири општине сјевера Космета. Када сам странцима у Бриселу рекао да су могли да покажу добру вољу и да бар те четири општине остану у Србији, а они ми кажу `али то нико од нас не тражи`. Дакле, то никад нико није тражио“, истакао је Додик.

Додик је додао да „проблем наше политике и јесте што ми увијек нешто очекујемо, а не тражимо“.

„То не иде. Ми смо у Републици Српској из једне потпуно немогуће ситуације оспоравања и спотицања окренули и рекли `не дамо више ни зеру наших надлежности у БиХ`. Они су кренули да нас кажњавају, чак сам и ја доспио на црну листу, али Република Српска није изгубила. Према томе, мислим да је ово вријеме српских тражења, а не очекивања да вам неко нешто да“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да „нема довољно добрих који би Србији могли да изађу у сусрет и да се у том погледу не занемари ни Република Српска која би се довела у позицију да може да ствара и гаји што лабавије и слободније односе са Србијом“.

Додик је рекао да је предсједник Србије Александар Вучић успио да врати Косово и Метохију као тему која је била изгубљена, скрајнута и за коју су људи били незаинтересовани.

„Сада смо дошли у позицију да нешто можда и можемо да урадимо. Сретан сплет околности је и кретање политичких процеса у ЕУ и САД јер су нестале елите које су обиљежиле неко претходно вријеме и ако је ишта тачно онда је тачно да у САД није она Клинтонова екипа“, рекао је Додик.

Може ли Србија поднијети да јој се врати Косово

Он је додао да, прије свега, треба себи да одговоримо на питање да ли хипотетички Србија може да поднесе да јој се врати Косово и да у политички систем уђу гарантоване квоте за албанску заједницу?

„О томе мало ко размишља. Да бисте се легитимисали пред међународном заједницом ви бисте Албанцима морали да дате 30 одсто мјеста у парламенту, морали бисте да дате мјесто или премијера или предсједника државе. Морали бисте да уведете њихов језик, барем у скупштини. Ако неко мисли да то може, хајде онда да то гурамо. Ја мислим да нема те спремности“, рекао је Додик.

Он је нагласио да су издаја, предаја, прекомјерни патриотизам старе српске теме и бољке и да овдје треба рационално сјести и видјети о чему се ради.

На подсјећање да је раније најавио да ће, уколико дође до тога да се за Косово обезбиједи столица у УН, то исто тражити и за Републику Српску, Додик је рекао да уопште не крије да је његов политички циљ да се Република Српска осамостали и да буде независна држава.

Додик је истакао да српски народ на то има право.

„Наравно да нисам авантуриста и у том погледу искључујем сваку врсту насиља. Са друге стране исти они који нам бране у Републици Српској, то исто дозвољавају Албанцима са Косова“, закључио је предсједник Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар