Предсједник РС

Додик: Моја сарадња са Вучићем је коректна, а може да ме се ријеши само народ Српске

ОДРЕАГОВАО НА ТВРДЊЕ ДА ЗАПАД ТРАЖИ ОД ПРЕДСЈЕДНИКА СРБИЈЕ „ДА ГА СЕ РИЈЕШИ“
  • „Јуче у Београду сам имао редовне консултације са Вучићем у оквиру којих су разговарали о његовој посјети Мостару и Херцеговини, пројектима који су тада договорени и начину како ће бити реализовани. Разговарали смо и о великим политичким питањима попут Косова. Информисао сам га да су овдје расписани избори и објаснио му атмосферу у Републици Српској и БиХ. Србија као држава поштује Дејтонски споразум и уставни поредак БиХ. Србија у континуитету помаже Републику Српску“
  • Говорећи о предстојећим општим изборима у БиХ, Додик је за мостарски „Топ портал“ рекао да ће СНСД са групом партија које чине Патриотски блок освојити апсолутну побједу: „У сљедећем мандату Србима припада мјесто предсједавајућег Савјета министара и то ће бити изазов и за Републику Српску и за српски народ. Ми морамо да правимо партнерства и аранжмане“
  • „Америка је моћна и немам намјеру да јој се супротстављам осим у оном што је важно за РС”

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да њега може да се ријеши једино народ, а иступи разних аналитичара и појединих политичара да Запад наводно тражи од предсједника Србије Александра Вучића да га се ријеши – обичне су спекулације.

„Мене може да се ријеши једино народ. Апсолутно је јасно да су то спекулације. Наша сарадња је коректна. Вучић поштује вољу народа. У том погледу Србија се неће мијешати у изборни процес и Србији је стало до стабилности у Републици Српској“, истакао је Додик.

Он је рекао да је јуче у Београду имао редовне консултације са Вучићем у оквиру којих су разговарали о његовој посјети Мостару и Херцеговини, пројектима који су тада договорени и начину како ће бити реализовани.

„Разговарали смо и о великим политичким питањима попут Косова. Ја сам га информисао да су овдје расписани избори и објаснио му атмосферу у Републици Српској и БиХ. Његов интерес за стање и стабилност овдје је увијек изражен и то је поновљено и овог пута. Србија као држава поштује Дејтонски споразум и уставни поредак БиХ. Србија у континуитету помаже Републику Српску. У два наврата Србија је уплатила по пет милиона евра, а биће реализовани и неки пројекти за наш народ у Мостару“, истакао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Говорећи о предстојећим општим изборима у БиХ, Додик је за мостарски „Топ портал“ рекао да ће СНСД са групом партија које чине Патриотски блок освојити апсолутну побједу.

„У сљедећем мандату Србима припада мјесто предсједавајућег Савјета министара и то ће бити изазов и за Републику Српску и за српски народ. Ми морамо да правимо партнерства и аранжмане. И поред неких ранијих неиспуњених обавеза, ХДЗ остаје наш добар партнер“, каже Додик, који је са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем синоћ у Мостару договорио коалицију након избора и формирање власти на нивоу БиХ.

Он је појаснио да СНСД са ХДЗ-ом има значајну сагласност о многим питањима. „Оно што Хрвати и ХДЗ заговарају јесте да представници једног народа бирају своје представнике. То треба искористити и када су у питању Срби у Мостару како би могли бирати своје представнике“, навео је Додик.

Додик је потврдио да се у јавности често може чути да би се могли догодити разни сценарији с циљем да се утиче на изборе.

„Сама чињеница да је у оквиру америчких програма и преко америчке Амбасаде обезбијеђено 12 милиона долара за подршку медијима и невладином сектору у БиХ, као и додатних шест милиона долара за такозвано спречавање руског утицаја који ће усмјерити на Републику Српску и Србе, говори да постоје заинтересовани са стране који би овдје креирали разне аранжмане. Наравно да је Америка велика и моћна и ја немам намјеру да се на било који начин супротстављам Америци, осим у дијелу који је важан за позицију Републике Српске и српски народ“, истакао је Додик.

Он је нагласио да није спреман на компромис урушавања позиције Републике Српске, што су раније америчке администрације то чиниле у БиХ.

„Ја ћу остати принципијелан, а на народу је да ли да повјерује њима, који ће са спекулитаивног нивоа покушати да оцрне и Републику Српску и њено руководство, или ће вјеровати нама који смо чинили све да сачувамо статус Републике Српске и вратимо достојанство српског народа“, поручио је предсједник Српске и лидер СНСД-а.

Упитан како коментарише положај Срба у Мостару и ФБиХ и може ли помоћи да се он поправи, Додик је рекао да Република Српска сада има услове да може помоћи.

„Притисци који двадесет година нису јењавали су окупирали органе Републике Српске на тим значајним питањима. Чињеница да је Влада Републике Српске отворила канцеларију у Мостару говори о нашој заинтересованости да помогнемо. То ћемо и даље чинити. Позивам и наше људе да буду агилни у артикулисању захтјева и пројеката које бисмо могли да подржимо. Ми смо један народ и желимо да Срби у Мостару и ФБиХ осјете добробити Републике Српске. Република Српска се никад није одрекла наших људи овдје“, истакао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар