Предсједник РС

Додик: Не бојим се америчких пријетњи јер браним Српску и Дејтон

ШОЛЕ И ЕСКОБАР У СЕНАТУ САД ГДЈЕ СЕ ГОВОРИЛО И ДА КОСМЕТСКИ СРБИ НЕ ТРЕБА ДА ГЛЕДАЈУ КА БЕОГРАДУ
  • Габријел ЕСКОБАР, специјални представник САД за Западни Балкан: „Дубоко смо узнемирени упорним антидемократским и сецесионистичким потезима предсједника Републике Српске Милорада Додика. У сарадњи са партнерима из ЕУ покушаћемо да одвратимо Додика од реторике подјела и да му ограничимо средства за такву праксу“
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК: Република Српска не урушава Дејтон, напротив – једино га се она придржава док у тумачењу Дејтона појединих амбасадора, па био он и амерички, БиХ не може опстати. Прије неколико мјесеци, можда прије непуну година дана, покушавали су, а чак смо их отркрили, да предузму неке активности привођења, хапшења. У мозговима људи попут Ескобара то је могуће, али њихов је проблем шта ће да учине
  • Предсједник Народне скупштине РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Американци оптужују Српску за кршење Дејтона а једино га се она придржава. Покушај да издвоје Додика и ставе га као кривца је само алиби за нескривену србфобну политику и покушај отимања српском народу институција и надлежности које сви други народи одавно имају

Извор: РТРС

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да се не боји америчких пријетњи и да ће наставити да поштује Дејтонски споразум. То очекује и од америчких диипломата Дерека Шолеа и Габријела Ескобара, који су пред Одбором за спољну политику америчког Сената оптужили Додика и Републику Српску за сецесионизам.

Пред Сенатом се поново могло чути да регион зависи од руских енергената, да је тзв. Косово независна држава и да Срби са Космета не треба да гледају ка Београду.

Посматрано из Вашингтона, главне препреке стабилности Западног Балкана су неријешени односи Србије и тзв. Косова као и ровита ситуација у БиХ. Дејтон је успоставио мир, али је угрожен оштром националном реториком српских, бошњачких и хрватских политичара. Ипак, Американци главну пријетњу за, како кажу, евроатлантски пут виде у Републици Српској и Милораду Додику.

– Дубоко смо узнемирени упорним антидемократским и сецесионистичким потезима предсједника Републике Српске Милорада Додика. У сарадњи са партнерима из ЕУ покушаћемо да одвратимо Додика од реторике подјела и да му ограничимо средства за такву праксу – рекао је Габријел Ескобар, специјални представник САД за Западни Балкан.

Дерек Шоле, специјални представник америчког Стејт департмента, рекао је „да ће бити посљедица за оне који угрожавају Дејтонски мировни споразум у БиХ“.

Додик каже да су ово озбиљне пријетње изречене пред америчким Сенатом. Додик је одбацио оптужбе да Република Српска урушава Дејтон, напротив једино га се она придржава док у тумачењу Дејтона појединих амбасадора, па био он и амерички, БиХ не може опстати.

– Прије неколико мјесеци, можда прије непуну година дана, покушавали су, а чак смо их отркрили, да предузму неке активности привођења, хапшења. У мозговима тих људи, попут Ескобара, то је могуће, али њихов је проблем шта ће да учине – каже Додик.

Шоле, амерички службеник који је каријеру изградио на разбијању бивше Југославије, можда и неопрезно на саслушању у Америчком конгресу рекао је да је Западни Балкан за њега лично, а не државно питање.

– За многе од нас то је лична ствар, јер су многи од нас укључени у та питања још од насилног разбијања Југославије 90-тих – рекао је Шоле.

Парадокс је да САД оптужују Републику Српску за антиуставно дјеловање, иако се једина придржава Дејтонског споразума. Мада је функционалнија него други ентитет, Српска је на удару. Очито се кажњава због своје неутралне политике, каже предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

– Покушај да издвоје Додика и ставе га као кривца је само алиби за нескривену србфобну политику и покушај отимања српском народу институција и надлежности које сви други народи одавно имају – истиче Стевандић.

Република Српска остаје при ставу да нема сарадње са америчком и британском амбасадом у БиХ док сусрети и контакти са званичницима тих држава нису спорни.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар