Предсједник РС

Додик: Нећемо дати да се БиХ придружи ставовима ЕУ који би довели у питање нашу неутралност

„НЕЋЕМО ДА БУДЕМО НИ ПОСЛУШНИЦИ ЕУ -ПРИВАТНИ СТАВОВИ БОШЊАКА ЗА НАС НИСУ ОБАВЕЗА“
  • „Република Српска се залаже за мир и ту не остављамо никакaв простор за било које друго тумачење, али не можемо и нећемо пристати да учествујемо у сукобима великих. Саосјећамо са страдалимa и одбијамо да будемо дио лицемјерне политике у режији Запада“
  • „Питање одметнуте групе амбасадора биће ријешено. Лагумџија и његово именовање спорни су од почетка, али је Српска жељела да се не уплиће у именовања која долазе од стране Бошњака. Сада гледамо резултате њихових избора. Дошли смо до тога да у Турској буде одбијен амбасадор којег су предложили муслимани и све због погубне политике коју воде Бошњаци у БиХ. То је политика која се мијеша у све, осим у оно што јој је посао“

ПОСЈЕТА предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен добар је знак за БиХ и порука да и ЕУ види напоре које улажу све стране да се спроведу потребне реформе. Желимо да радимо на томе и то смо показали, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Ипак, око неких ствари јасно је да не постоји консензус и током јучерашњег обраћања могли смо да чујемо тврдње које нису истините, а тичу се усклађености са спољном политиком ЕУ – навео је Додик у објави на Иксу.

Истакао је да БиХ није и неће се придружити ставовима у којима се њена неутрална позиција доводи у питање.

– Република Српска се залаже за мир и ту не остављамо никакaв простор за било које друго тумачење, али не можемо и нећемо пристати да учествујемо у сукобима великих. Саосјећамо са страдалимa и одбијамо да будемо дио лицемјерне политике у режији Запада – истакао је Додик.

Навео је да је Република Српска против санкција Русији и БиХ није увела те санкције.

– Приватни ставови Бошњака за нас нису никаква обавеза. Питање одметнуте групе амбасадора биће ријешено. Лагумџија и његово именовање спорни су од почетка, али Република Српска жељела је остати досљедна ставу да се не уплиће у именовања која долазе од стране Бошњака. Сада гледамо резултате њихових избора. Дошли смо до тога да у Турској буде одбијен амбасадор којег су предложили муслимани и све због погубне политике коју воде Бошњаци у БиХ. То је политика која се мијеша у све, осим у оно што јој је посао – поручио је предсједник Српске.

Додик истиче да БиХ не може ићи напријед с политиком која сваки дан иде с неким подметањима и лажима.

– За напредак ка ЕУ кључно је повјерење између свих нас, прије свега Републике Српске и ФБиХ, као и три народа, Срба, Бошњака и Хрвата, који су конститутивни у БиХ, а оваквим приступом који показују Бошњаци то повјерење се сваки дан све више топи. Што се тиче Српске, за нас је можда то и боље, јер тако нас више нико неће моћи спријечити да сами идемо напријед – каже Додик.

Нагласио је да Српска жели у ЕУ, али и ФБиХ треба конкретним дјелима да покаже да жели исто.

– Нећемо пристати да постанемо послушници и радимо све што од нас неко тражи, па ни Европа. Очекујемо поштовање као према сваком равноправном партнеру, а то значи да политика неутралности неће бити доведена у питање – закључио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар