Предсједник РС

Додик: Нећемо прихватити ниједну Шмитову одлуку – он не може да уђе ни у једну институцију Српске

СВЕ ШТО ЧИНЕ ПРОТИВ СРПСКЕ ЈЕ НЕОКОЛОНИЈАЛИЗАМ ШМИТА, АМЕРИЧКОГ И БРИТАНСКОГ АМБАСАДОРА
  • Милорад ДОДИК: СНСД одбацује било какву могућност прихвања Шмита јер он није легитиман. Требало би да одустане од манифестација немоћи. Видим да је одустао од доласка у Бањалуку и то може да буде корисно у смислу његовог схватања да овдје није добродошао. Најбоље му је да заобиђе Републику Српску у најширем могућем кругу
  • „Поједини медији су се бавили мојом криминализацијом, а све се завршило на томе да нисам поштовао Шмита, његов лик и недјело. Ја сам крив што сам поступао у складу са Уставом Републике Српске. Нисам имао дилему, једва сам чекао да потпишем. Да сам урадио другачије дефинитивно бих урушио статус Народне скупштине, а када то учините онда сте развалили и позицију Републике Српске. Овако смо је само ојачали“

РЕПУБЛИКА Српска остаје стабилна упркос неовлаштеном и нелегалном интервенционизму чији је циљ угрожавање политичке ситуације у Српској, рекао је данас предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Оцијенио је да тај интервенционизам има предзнак колонијалног дјеловања Кристијана Шмита, америчког и британског амабадора и још појединих лица.

Додик је након сједнице Извршног комитета СНСД-а рекао да та странка сматра да је ситуација у Републици Српској стабилна, да је економско и политичко стање добро и да владајућа коалиција дјелује и функционише у складу са коалиционим договором.

Он је навео да је на данашњој сједници разговарано о актуелном стању у Српској и на нивоу БиХ, о регионалним питањима која се намећу, те о припремама за седми сабор СНСД-а који ће бити одржан 30. септембра у Добоју.

Додик је поручио да СНСД остаје посвећен јачању институција Републике Српске и да ће учинити све да очува стабилност и мир.

– Интервенционизам лажног високог представника је начин на који покушавају да дестабилизују Српску – истакао је Додик.

Он је нагласио да СНСД одбацује било какву могућност прихвања легитимитета Шмита јер он није легитиман.

– Требало би да одустане од манифестација немоћи. Ми нећемо прихватити ниједну његову одлуку. Било шта да одлучи или дјелује за нас није обавезујуће, он не може да уђе ни у једну институцију Републике Српске. Видим да је одустао од доласка у Бањалуку и то може да буде корисно у смислу његовог схватања да овдје није добродошао – поручио је Додик и додао да је најбоље да „Шмит заобиђе Републику Српску у најширем могућем кругу“.

Потврђивање оптужнице у Суду БиХ је прогон, моја уставна обавеза је да потписујем указе о проглашењу закона које усвоји Народна скупштина, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Бањалуци, подсјетивши да је ријеч о документима која су прошла процедуру у Вијећу народа и Уставном суду.

– Предсједник Републике Српске није тај који би требао да буде изнад тих институција. Нисам потписао указ као Милорад Додик, него као предсједник Републике Српске. Неће ми бити никакав проблем да се појавим без обзира колико то било накарадно и лоше – рекао је Додик.

Како он додаје, поједини медији су се бавили криминализацијом њега као појединца, као и да се већ двије деценије говори о наводним незаконитим активностима.

– Све се завршило на томе да нисам поштовао Шмита, његов лик и недјело. Ја сам крив што сам поступао у складу са Уставом Републике Српске. Нисам имао дилему, једва сам чекао да потпишем. Да сам урадио другачије дефинитивно бих урушио статус Народне скупштине, а када то учините онда сте развалили и позицију Републике Српске. Овако смо је само ојачали – каже Додик.

Након сједнице Извршног комитета СНСД-а, Додик је истакао да неће бити дозвољен било какав вид дестабилизације институција.

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар