Предсједник РС

Додик: Нека Ердоган дође у Сарајево јер ће то легитимисати и неке друге ствари

УПОЗОРАВА ДА ИГРУ СА МИГРАНТИМА У СВОМ ИНТЕРЕСУ ГЕНЕРИШУ БОШЊАЦИ
  • „Бошњаци благонаклоно гледају на мигрантски талас јер је ријеч о људима исте вјере. У многим његовим дијеловима БиХ постоје већ знатне концентрације људи са Блиског истока, који су раније дошли и праве своја насеља. Дакле, то се не би могло десити без неке политике која је сагласна с тим“
  • „Ердоганов долазак ради прикупљања гласова ће бити тачка у којој ће се ломити многе ствари у БиХ. То је преседан“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је БиХ крајњи циљ мигрантима са Блиског истока и да то може изазвати дугорочне посљедице, односно утицати на структуру становништва на овом простору.

„Ријеч је о људима који су под силом тих дешавања на Блиском истоку кренули и њихов крајњи циљ је западна Европа, али она је затворена. Што значи да је крајња тачка до које они долазе БиХ“, рекао је Додик за телевизију РТЛ.

Он је изразио увјерење да су Бошњаци генерисали ову причу и да они благонаклоно гледају на мигрантски талас који долази и да не желе бити дио рјешења и мјера које БиХ треба да предузме.

„Не желе јер је ријеч о људима исте вјере и, на крају крајева, то се показало и у Сарајеву, јер су у многим његовим дијеловима већ знатне концентрације људи са Блиског истока, који су раније дошли и праве своја насеља. Дакле, то се не би могло десити без неке политике која је сагласна с тим“, навео је предсједник Српске.

Додик је нагласио да Република Српска не протјерује мигранте са своје територије, већ им пружа пристојне услуге да што прије прођу даље, те додао да контејнерско насеље код Добоја није рјешење.

„У Републици Српској неће бити ниједног насеља, без обзира шта о томе ко мислио и говорио“, рекао је Додик.

Он је додао да сматра да није хумано затворити границе, али да ће их отворити ако то учини и Хрватска.

Коментаришући најављени долазак турског предсједника Реџепа Таипа Ердогана у Сарајево у недјељу, 20. маја, Додик је рекао да је Ердоган јак предсједник, јаке земље, али да се овдје осјећа да се Турска сувише снажно ангажује у интересу Бошњака.

Према његовим ријечима, једна је ствар долазак предсједника Хрватске, која је сусједна земља, или Србије, а сасвим друга прича долазак Ердогана.

Додик је оцијенио да Ердоган долази у БиХ да прикупи гласове за своје изборе и да покаже на унутрашњој сцени моћ и ефикасност своје политике и у региону, како се наводно брине за Бошњаке.

„Ово ће бити тачка у којој ће се ломити многе ствари у БиХ. Ово је преседан, који, да ме нисте питали, не бих ни коментарисао. Немам ништа против тога да дође ту, јер ће то легитимисати и неке друге ствари“, рекао је Додик.

На питање да ли је играч руског предсједника Владимира Путина, Додик је рекао да поштује Путина и Русију, као што поштује ЕУ и њене лидере, да припада само српском народу који га бира на изборима и да води политику у интересу свог народа.

„Путин је несумњиви пријатељ не само Срба, него и Бошњака и Хрвата. Кад год сам причао с њим, увијек је рекао да су Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ оно је што интересује Русе. Понекад сам био разочаран, али сам разумио о чему говори“, додао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар