Предсједник РС

Додик: Нека нам ЕУ објасни како нелагални Шмит може нешто да забрани легалном предсједнику Српске

ГЛАВНИ ПРЕГОВАРАЧ СА ЕУ ТРЕБА ДА БУДЕ ИЗ СРПСКЕ - БОШЊАЦИ И ХРВАТИ СУ ВЕЋ ЗАУЗЕЛИ ВАЖНА МЈЕСТА
  • Милорад ДОДИК: Ми ћемо тражити одговор да ли Шмит има неку ингеренцију и зашто се петља у отварање преговора са ЕУ? Како мисле да БиХ иде на европском путу, ако није укључена Република Српска? Како мисле да би се дошло до овога, да није било Републике Српске? Разне битанге су се навукле овдје, па покушавају да унесу нестабилност и немир

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик нагласио је да је немогуће да се БиХ креће европским путем, ако ту није Српска, без које ништа у том процесу не би било постигнуто, те напоменуо да је реално да главни преговарач у име БиХ треба да буде управо из Републике Српске.

Он сматра да Европа треба да одговори на питање како би лажни високи представник да забрани легално изабраном предсједнику да разговара и одлучује о судбини земље у којој живи?

– Ми ћемо тражити одговор да ли он има неку ингеренцију и зашто се петља у све ово? Како мисле да БиХ иде ка европском путу, ако није укључена Република Српска? Како мисле да би се дошло до овога, да није било Републике Српске? Разне битанге су се навукле овдје, па покушавају да унесу нестабилност и немир – рекао је Додик Срни на молбу да прокоментарише изјаву Кристијана Шмита да се не смије дозволити да предсједник Републике Српске Милорад Додик „сједи за европским столом у Бриселу и одлучује или блокира“.

Додик је нагласио чињеницу да је Шмит нелегалан, те указао да, све и да је легалан високи представник – по дефиницији нема никаквих обавеза нити права везаних за европски пут БиХ.

– Међутим, у недостатку да било шта ради и било шта покуша, он се сада петља гдје му није мјесто – рекао је Додик.

Истакао је да је немогуће кретати се даље ка ЕУ, а да се у томе не види Република Српска.

– Ми смо ових дана управо видјели то – многи су требали да примијете да смо ћутали, да нисмо изазивали, да смо жељели да се покаже ово што је показано, а то је да је Европски савјет признао то што су урадила два ентитета и три конститутивна народа – рекао је Додик и напоменуо да ниједна одлука, да није било два ентитета и три конститутивна народа, не би била донијета.

Предсједник Српске сматра да је то са нивоом БиХ, та славодобитност коју они промовишу, апсолутно ирационална у БиХ, као и сам Шмит, који мисли да је Богом дан да свакоме може да држи предавања.

– Али, манимо се њега, све смо о њему рекли. Не знам више шта бих могао да кажем, што би пристајало таквој једној подвали која се зове Шмит – рекао је Додик.

Напоменуо је и да је Република Српска спремна да и даље ради на тим питањима.

– Сматрамо да је рационално и реално да главни преговарач буде из Републике Српске, имајући у виду све речено протеклих дана, а да су многи Бошњаци и Хрвати већ заузели важна мјеста у том преговарачком процесу, те да нема видљивих људи из Српске – појаснио је Додик.

Најавио је да ће већ у понедјељак, 25. марта, најкасније у уторак 26. марта, путем посланичког Клуба бити предложен Закон о Уставном суду, те Закон о суду БиХ за редовну парламентарну процедуру, у складу са ранијим договором са партнерима.

„Настављамо да радимо. Апсолутно нема европског пута БиХ без видљиве позиције Републике Српске, без обзира на то ко у име ње наступао и ко је заступао“, закључио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар