Главно Предсједник РС

Додик: Нови Устав РС омогућиће отварање питања сецесије, али неће бити сепаратистички

НА НАУЧНОМ СКУПУ У БАЊАЛУЦИ УПОЗОРИО ДА БиХ НЕМА СВОЈУ ТЕРИТОРИЈУ ЈЕР ЈЕ ЧИНЕ РС И ФБиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће тај ентитет сљедеће године започети израду новога Устава који “неће бити сепаратистички”, али ће омогућити и отварање питања сецесије, чиме је поново покренуо расправе о амбицијама о отцјепљењу од БиХ.

Додик је учествујући на научном скупу на Правном факултету у Бањалуци изјавио да „нови устав Републике Српске неће бити сецесионистички, али ће омогућити да се може бавити питањем сецесије”.

На предлогу новог устава РС почеће да се ради сљедеће године јер садашњи, настао 1992, „не одговара потребама народа који живи на том подручју“. Оспорио је надлежности државних институција БиХ.

„БиХ нема своју територију, јер територија припада Републици Српској и Федерацији БиХ. БиХ има само границе што говори о томе да се тај оквир треба поштовати у сваком сегменту дјеловања и рада у оквиру БиХ”, каже Додик.

Предсједник Републике Српске критиковао је посредовање високих међународних представника који су, према његовим ријечима, неуставно одузели значајан део надлежности ентитета и пренијели их на ниво државе.

„Основни проблем у функционисању данашње БиХ огледа се у неовлашћеном преправљању и проширивању Дејтонског мировног споразума”, сматра Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар