Предсједник РС

Додик: Очекујем убрзање евроинтеграција, а став Српске према Шмиту и кршењу Дејтона се зна

ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ СА МАНФРЕДОМ ПЕНЦОМ, МИНИСТРОМ ЊЕМАЧКЕ САВЕЗНЕ ДРЖАВЕ ХЕСЕН
  • Милорад ДОДИК: Вјерујем да ће се БиХ брже кретати ка ЕУ него до сада. Важно је да нам Брисел омогући проводљив оквир, да то не буде листа жеља које се тешко проводи. У БиХ се нека питања не могу ријешити деценијама
  • „Веома ми се свидјело мишљење минситра, који сматра да ми треба да се међусобно слушамо и доносимо заједничке ставове. До сада су са Запада долазили политичари који су само жељели да намећу рјешења. Ово је за мене био освјежавајући разговор и надам се да ћемо овако наставити“
  • ПЕНЦ: Мислим да се регион налази у историјском тренутку и сада сви треба да ухватимо тај ритам. Сви морају да се приближе Европској унији. За добробит региона, али и Европске уније. Људи су овдје орјентисани ка Европској унији, али нико због рога не смије да изгуби свој идентитет

РЕПУБЛИКА Српске очекује да ће у наредним мјесецима доћи до убрзања евроинтеграција, рекао је предсједник Републике Српске Милорада Додик након састанка са Манфредом Пенцом, министром савезне државе Хесен за европске послове и савезне послове Њемачке.

Истакао је да је веома адовољан чињеницом да је министар Пенц у посјети Српској.

– Размијенили смо мишљења о ситуацији у БиХ и ЕУ – рекао је Додик.

Навео је да јако важно то што је на састаку са Пенцом истакао опредјељење Српске да се креће према евроинтеграцијама.

– Да, желимо да искористимо овај тренутак који је везан за преговарачки статус – изјавио је Додик на конференцији за новинаре.

Нагласио је да вјерује да ће се БиХ брже кретати ка ЕУ него до сада.

– Мислимо да је важно да нам Брисел омогући проводљив оквир, да то не буде листа жеља које се тешко проводи. У БиХ се нека питања не могу ријешити деценијама – рекао је Додик.

Навео је да постоји разумијевање за европски пут Српске.

– Очекујемо да ће након поновног именовања Урсуле фон дер Лајен бити убразан европски пут – поновио је Додик.

Казао је да је са Пенцом разговарао о односима Српске, Њемачке и цијелог региона.

– Важно је рећи да су овдје стабилност и мир. И сарађујемо са привредном структуром саме Њемачке, посебно са покрајином из које долази министар Пенц – изјавио је Додик.

Рекао је и да су ставови Српске о високом представнику и кршењу Дејтонског споразума познати.

– Веома ми се свидјело мишљење минситра, који сматра да ми треба да се међусобно слушамо и доносимо заједничке ставове. До сада су са Запада долазили политичари који су само жељели да намећу рјешења. Ово је за мене био освјежавајући разговор и надам се да ћемо овако наставити – рекао је Додик.

Министар Пенц је рекао је да је имао отворен разговор са предсједником Српске.

– Јако је важно да слушам све што се каже. Мислим да се регион налази у историјском тренутку и сада сви треба да ухватимо тај ритам – навео је Пенц на конференцији за новинаре након састанка.

Каже да сада сви морају да се приближе Европској унији.

– За добробит региона, али и Европске уније. Дакле, без сумње људи су овдје орјентисани ка Европској унији. Али нико због рога не смије да изгуби свој идентитет – навео је Пенц.

Истакао је да је чврсто убјеђен да земље региона треба да уђу у Европску унију.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар