Предсједник РС

Додик: Отцјепљење Српске није наш план, али сада је 10 до 15 земаља спремно да нас подржи

У ИНТЕРВЈУУ ХРВАТСКОМ „НАЦИОНАЛУ“ НАГЛАСИО: „НАМА И НЕ ТРЕБА ВИШЕ“
  • Упитан да ли је међу тим земљама и РФ, рекао је: „Русија поштује територијални интегритет БиХ и то је званична политика с којом се ми сауочавамо. А како ће се Русија понашати у тренутку новог чињеничног стања, то тек треба да видимо“
  • Упозорио: „Српска ће прогласити независност ако Кристијан Шмит наметне закон о имовини јер би то било потпуно рушење Републике Српске. Истог тренутка ћемо заказати сједницу Народне скупштине и прогласити независност Републике Српске. Само потврђујем опредјељење политичког и државног руководства и народа Републике Српске“
  • „Српска је угрожена и тиме што су јој отели војску и направили заједничку, што није у складу са Дејтонским споразумом. Уништили су и обавјештајну службу Републике Српске, организовали је на нивоу БиХ а служи искључиво муслиманском интересу. Отели су нам и индиректне порезе и чак 83 различите надлежности, наметнули наводно јединствену РТВ корпорацију која би требала управљати нашим камерама у Бањалуци. Можете ли ми показати земљу у којој то постоји? И онда нам ЕУ говори о владавини права!“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да отцјепљење Српске није план њеног руководства, али је истакао да сада има 10 до 15 земаља које су исказале спремност да подрже Републику.

Додик је рекао да су међу тим земљама и чланице ЕУ, али и друге земље свијета.

– Нама не треба више – рекао је Додик у интервјуу за хрватски недјељник „Национал“.

Одговарајући на питање да ли је међу тим земљама и Русија, Додик је рекао да је Руска Федерација сада заузета неким својим проблемима и питањима, али да ће је питати.

– Русија поштује територијални интегритет БиХ и то је званична политика с којом се ми сауочавамо. А како ће се Русија понашати у тренутку новог чињеничног стања, то тек треба да видимо – рекао је Додик.

Додик је поновио да ће Српска прогласити независност ако Кристијан Шмит наметне закон о имовини, јер би то било потпуно рушење Републике Српске.

– Истог тренутка ћемо заказати сједницу Народне скупштине и прогласити независност Републике Српске. Шта друго да радимо? Само потврђујем опредјељење политичког и државног руководства и народа Републике Српске да ако се дирне у имовину, онда је Република бесмислена, нема њеног постојања. Ми је морамо бранити и донијећемо такву одлуку – рекао је Додик.

Он је навео да се територија Републике Српске простире на 49 одсто БиХ, што пише у женевским папирима као основа за Дејтонски споразум, те да је на том подручју суверена власт Српске.

Истакао је да он лично није угрожен, већ Република Српска.

– Угрожени смо када наметну Тужилаштво и Суд БиХ без уставне основе, када пошаљу странца који мијења законодавство, а није изабран у Савјету безбједности УН. Угрожавање Републике Српске је када тај странац скупи неку групу експерата да преносе власништво над имовином, школама, ријекама, шумама, пољопривредним земљиштем на ниво БиХ – рекао је Додик.

Он је навео да је угрожавање и када Шмит наметне закон, а нема на то право, па се онда суди предсједнику Републике Српске зато што је потписао указ о проглашењу закона који је донијела Народна скупштина Српске.

– Оптужило ме Тужилаштво БиХ које не постоји у Уставу БиХ и суди ми се у суду који, такође, не постоји у Уставу БиХ. Нисам се одао алкохолу, ударио некога и нанио му физичке повреде да идем на суд, само сам у складу са Уставом потписао указ – рекао је Додик.

Предсједник Српске је указао да је Република Српска угрожена и тиме што су јој отели војску и направили заједничку, а што није у складу са Дејтонским споразумом.

– Уништили су обавјештајну службу у Републици Српској, организовали је на нивоу БиХ и служи искључиво муслиманском интересу. Отели су нам индиректне порезе и чак 83 различите надлежности, наметнули наводно јединствену РТВ корпорацију која би требала управљати нашим камерама у Бањалуци. Можете ли ми показати земљу у којој то постоји? И онда нам ЕУ говори о владавини права – рекао је Додик.

Нагласио је да је политика Српске очување мира и сарадња на бази консензуса, али да је БиХ неуспјешна и не може дуго преживјети јер је и даље под доминацијом америчке Демократске партије и њеног естаблишмента.

Додик је указао да је свијет дестабилизован и ври, те да у овом времену треба много снаге, памети и кохезије међу људима да се очувају, прије свега, мир и стабилност као највредније што имају и да се политички, конститутивни и други проблеми рјешавају у тим оквирима.

Предсједник Републике Српске истакао је да сваки покушај насиља на овим просторима апсолутно никоме не треба.

– Што се тиче односа, неке су ствари завршене, хрватски народ формирао је своју државу, српски народ једнако тако, а што се тиче Републике Српске у БиХ, БиХ је испреговарана држава и као таква, наравно, живи судбину испреговаране, а не жељене државе – рекао је Додик.

Он је навео да је очигледно да сви у БиХ нису жељели БиХ, да је она наметнута снагом воље некадашње велике силе и да свих протеклих 30 година није дала за право том концепту.

– Требало је ићи на други концепт, који је био присутан у врху Сједињених Америчких Држава кроз оно што је некадашњи савјетник за националну безбједност Санди Бергер предлагао, а то је да се у БиХ формирају три независне државе које ће имати доминантно српску, хрватску и бошњачко-муслиманску компоненту које би лакше биле развијене и апсорбоване у међународни оквир – рекао је Додик.

Он је подсјетио да су народи у оваквој БиХ остали заробљени и да зато нико није задовољан.

– Не само Срби, једнако су незадовољни и муслимани-Бошњаци који сматрају да Босна треба бити њихова, односно централизована у најзначајнијем дијелу и зато посежу за причом да ускрате права Хрватима и Србима – рекао је Додик.

Он је навео да се Хрватима желе ускратити права зато што се гласовима муслимана бира члан Предсједништва БиХ и већина мандата у највишим законодавним институцијама, чиме се стварају проблеми у односима три конститутивна народа.

– Зато и кажем да је БиХ земља експеримента у којем се још иживљавају разне америчке и друге канцеларије које покушавају окривити свакога ко није на њиховој позицији лажног мултикултурализма, што је заправо залагање за доминацију муслиманске већине у БиХ – категоричан је Додик.

С тим у вези, наводи он, Република Српска се бори, али да то не значи да треба посегнути за било каквим облицима насиља.

Додик је поновио да се Република Српска залаже за дејтонску БиХ гдје би се могли задовољити оквири у којима би се нашли српски народ и Република.

– То је само та Босна. Свака друга, и ова која данас живи, за нас није прихватљива и мора нестати у политичком смислу – рекао је Додик.

Он је поновио да плана о отцјепљењу Републике Српске нема, али да је то опција коју не треба искључити.

– Дакле, ни Срби, ни Хрвати, ни муслимани-Бошњаци, ни међународна заједница није задовољна БиХ. Зато треба дати неко рјешење, а ми предлажемо да се вратимо изворном Дејтону али та се опција не разматра – закључио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар