Предсједник РС

Додик: Почетак градње ХЕ „Мрсово“ историјски је тренутак за Српску

ЗАПОШЉАВАЋЕ 60 РАДНИКА, А ТРЕБА ДА ПРОРАДИ ЗА ДБИЈЕ И ПО ГОДИНЕ
  • Предсједник РС навео да је у току и реализација пројеката „Горњи хоризонти“, „Бук бијела“ и „Бистрица“  и изразио задовољство због сарадње са турским партнерима, који су генерални извођачи радова на изградњи ХЕ, али и са партнерима из Србије и Аустрије

Извор: Факти

ПОЧЕТАК радова на Хидроелектрани „Мрсово“ у Рудом је историјски тренутак и за Републику Српску и за ову општину, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је данас озваничио почетак радова на ХЕ.

Навео је да ће бити запослено 60 нових радника, а планирано је да ХЕ проради за 31 мјесец.

– Ово ће бити изузетан допринос систему зелене енергије. Деценијама се о овоме прича, што говори о томе колико је то било сложено – рекао је Додик и истакао да је овим исказана сва способност Републике Српске да и у сложеним околностима може успјешно да ради.

Осим изградње Хидроелектране „Мрсово“, навео је да је у току и реализација пројеката „Горњи хоризонти“, „Бук бијела“, „Бистрица“  и изразио задовољство због партнерства са турским партнерима, који су генерални извођачи радова на изградњи Хидроелектране, али и са партнерима из Србије и Аустрије.

Свечаности су присуствовали и премијер Српске Радована Вишковића, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и други званичници Српске и Турске.

Предузеће „ЕРС-Обновљиви извори енергије“ посједује концесију за изградњу ХЕ „Мрсово“ у општини Рудо. Та ХЕ на ријеци Лим биће инсталисане снаге 37,3 мегавата и просјечне годишње производње 140,6 гигаватчасова, објављено је раније из ЕРС-а.

Предузеће из Бањалуке „Комсар енерџи хидро“ потписало је 22. новембра 2022. године уговор о изградњи Хидроелектране „Мрсово“ са турском фирмом НГА ИНСААР А.С. Сисил у укупној вриједности 98.025.831 евра без ПДВ-а.

Предузеће „Комсар енерџи хидро“, које је посједовало концесију за њену изградњу прибавило је техничку документацију, између осталог, идејни пројекат и студију оправданости са елементима заштите животне средине.

Привредно друштво „ЕРС-Обновљиви извори енергије“ из Љубиња 31. децембра 2022. године потписало Уговор о преносу 100 одсто удјела у Привредно друштво „Комсар енерџи хидро“ да би постало власник.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар