Предсједник РС

Додик: Понавља се антидејтонско, неуставно и антисрпско понашање амбасадора БиХ

НАГЛАСИО ДА ЈЕ КиМ ЗА РС, ЊЕН НАРОД И ИНСТИТУЦИЈЕ „САСТАВНИ И НЕОТУЂИВИ ДИО СРБИЈЕ“
  • Предсједник РС поводопм гласања у Савјету Европе о Косову и Метохији: БиХ је гласала према једностраној инструкцији министра /иностраних послова у Савјету министара Елмедина/ Конаковића, без процедуре и сагласности Предсједништва, дакле тајно, мимо утврђених процедура

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је да су Срби у Републици Српској свједоци сталног кршења Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, а најновији случај који иде у прилог овој тврдњи јесте гласање у.

Додик је у изјави за Срну нагласио да стално и понављано антидејтонско, неуставно и антисрпско понашање амбасадора, којим се заобилазе утврђене уставне процедуре и дају инструкције базиране на личним процјенама, непрестано наносе штету како Србима у БиХ, тако и у региону.

– Поменуто гласање је извршено према једностраној инструкцији министра /иностраних послова у Савјету министара Елмедина/ Конаковића, без процедуре и сагласности Предсједништва, дакле тајно, мимо утврђених процедура. Амбасадор који је гласао не долази из реда српског народа па према томе можемо говорити само о злоупотреби положаја и процедура, што је постала уобичајена пракса хрватских и бошњачких дипломата – нагласио је Додик.

Он је подсјетио да се институције и лидери из Републике Српске годинама боре против наведене антидејтонске праксе која наноси огромну штету свима на које се уопштено или у појединачним случајевима односи.

– Дубоко жалимо због исхода наведеног гласања. За Републику Српску, њен народ, институције и лидере, Косово и Метохија је саставни и неотуђиви дио Републике Србије – рекао је Додик.

На данашњој ванредној сједници Комитета министара прихваћен је захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе. Захтјев је прослијеђен у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар