Предсједник РС

Додик послије сусрета са Путином: Свима је доста европске приче – мој важан савезник је Путин

СРЕО СЕ ТРЕЋИ ПУТ ЗА 14 МЈЕСЕЦИ СА РУСКИМ ЛИДЕРОМ И УРУЧИО МУ ОРДЕН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НА ОГРЛИЦИ
  • Владимир ПУТИН у поздравној ријечи: Захвални смо Вам на Вашем неутралном ставу о догађајима у Украјини. Свестан сам заинтересованости наших партнера у Републици Српској за рад са нашим великим компанијама у разним областима. Надам се да ће тако и бити. Имамо одговарајуће инструменте који су намењени да се користе како бисмо постигли још боље резултате
  • Милорад ДОДИК: Уручио сам предсједнику Русије Орден Републике Српске на огрлици за нарочиту патриотску бригу и љубав према Српској. Ово је била прилика да уручим Орден. Узео сам огрлицу и ставио му је око врата, распитивао се о знаковима. Захвалио се, а ја сам видио колико му то значи. Већ видим да неки реагују и изражавају незадовољство, као што је амбасада Америке. Шта она има с тим, с ким ја идем и с ким се ја састајем?
  • ДОДИК: Макрон не може да врати људе у куће, а управљао би Републиком Српском, која је мирна и стабилна и бори се за своје ствари. Боримо се да се одржимо у животу, боримо се да нема насиља, а код Макрона нема шта се не дешава. Свијет се промијенио. Америка јесте војна сила, али није више центар политичке моћи и нису центар финансијске моћи. Ја желим, да иза себе оставим генерацију младих људи који ће успјешно водити Републику Српску.
  • ДОДИК: Разговарао сам данас овдје са неким банкарима. Ту нема ничега што условљава осим онога што је економија. Европа нас условљава да будемо послушници, ми то не желимо да будемо.

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС, након састанка са руским предсједником Владимиром Путином, да је најзначајније то што се редовно срећу.

– Значајно је да разговарамо са Путином и да он има времена да разговара са Републиком Српској – навео је Додик.

Рекао је да и даље остаје повољна цијена гаса за Српску.

Навео је да су размијенили мишљења о стању у Српској и региону.

Нагласио је да се наставља економска, културна и образовна сарадња.

– Настављамо интензивну градњу руско-српског центра у Бањалуци – изјавио је Додик.

Додик истиче да Путин размије да БиХ није увела санцкије Русији захваљујући Српској.

Изјава за АТВ: Како ће Бореновић спавати вечерас ја не знам

У изјави за АТВ предсједник Српске је овако сумирао резултате разговора и изнио своје утиске:

„Утисци су одлични. Осјећај задовољства и испуњености, чињеницом да сам имао прилику да разговарам са предсједником Путином, како је он и сам рекао неколико пута, задовољан је нашим пријатељским односом. Наша билатерална сарадња је кључна.

Поред санкција и било чега другога, Српска и Русија повећавају спољнотрговинску размјену. Видим да предсједник Путин то добро разумије. Једно од важнијих питања јесу глобални односи везани за Русију. Имамо пола БиХ који жели у политичком смислу да се уведу санкције Русији, Република Српска то не жели и ми се томе супростављамо.

Предсједник Путин то разумије и захвалио се што смо принципијелно остали на позицији да не уводимо санцкије Русији. Да, злоупотреба неких процедура постоји, Путин то зна, али за њих то није важно.

Како ће Бореновић спавати вечерас ја не знам.

Дакле, економска сарадња се наставља. Наведено је да ће Русија увијек бити у прилици да Републици Српској испоручи довољне количине гаса, а то је веома важно за нашу енергетску будућност.

Српска наставља економску, културну и образовну сарадњу са Русијом, а наставља се и интензивна градњу руско-српског центра у Бањалуци.

Било је, између осталог, говора и о развоју на глобалном нивоу.

Русија данас има стабилну економију. Чињеница је да су им отели буквално 300 милијарди по Европи, међутим, они акумулирају значајна средства на својим билансима. Имају довољан ниво обима трговине са другим земљама који не угрожавају њихову економију. Имају инфлацију 3,2 одсто, Европа има више.

Уручио сам предсједнику Русије Орден Републике Српске на огрлици за нарочиту патриотску бригу и љубав према Српској.

Ово је била прилика да уручим Орден. Узео сам огрлицу и ставио му је око врата, распитивао се о знаковима. Захвалио се, а ја сам видио колико му то значи. Већ видим да неки реагују и изражавају незадовољство, као што је амбасада Америке.

Шта она има с тим, с ким ја идем и с ким се ја састајем?

Ја нисам, као моји конкуренти у предизборној кампањи рекао да се нећу састати са Путином, ја ћу се увијек састати са предсједником Русије и с ким год могу, ко хоће да разговара. Ја поштујем сваког ко може да разговара са предсједником једне супер-силе.

Американци кажу, нису они суперсила, па добро, зашто се онда бавите с њима на тај начин, зашто их не игноришете, зашто их не поразите?

Ми остајемо у политикама које су познате, а то је да не уводимо санкције. Ја високо цијеним предсједника Путина.

Народ у Републици Српској и Србији воли Русију, и заинтересован је за сарадњу са Русијом. Без обзира шта Марфи тамо мислио. Ко је, на крају, он? У једном важном дану за Српску, он покушава да то скрнави. Доста је више тих ствари, па таман и да долазите из Америке.

Долазећи овдје, чуо сам чак и различите теорије од неких са Запада, који су ме добронамјерно позвали и рекли, да има неких који размишљају да када се вратим, предузму неке акције против мене. Ја питам: зашто? Да ја ћутим и да пуштам њима да мијењају Устав, одузимају имовину и Републику Српску ви би мени тапшали? Или, Милорад Додик који се бори да се то не деси и тражи савезнике у свијету.

Мој важан савезник је Русија. Крај.

Ево рецимо, како је могуће да Макрон, Шолц или Бајден, одлучују о Републици Српској, а неће да чују нас? Прошло је то вријеме. Политичку вољу за такво понашање не можете добити.

Сутра учествујем у глобалном безбједносном форуму који би требало да окупи представнике највећих стручњака из више од 90 земаља свијета. То је велика част. Позван сам као специјални гост. Обратићу се одмах након службеног отварања као први од странаца на том форуму, те ћу изнијети виђење глобалне ситуације.

За то сам се добро припремио са професором Будимиром и вјерујем да ћемо рећи оно што је најбоље могуће, не само за нас, него и за цијели свијет, ако то неко хоће да слуша, а очигледно да овдје хоће.

Макрон, рецимо, не може да врати људе у куће, а управљао би Републиком Српском, која је мирна и стабилна и бори се за своје ствари. Боримо се да се одржимо у животу, боримо се да нема насиља, а код Макрона нема шта се не дешава.

Свијет се промијенио. Америка јесте војна сила, али није више центар политичке моћи и нису центар финансијске моћи. Ја желим, да иза себе оставим генерацију младих људи који ће успјешно водити Републику Српску.

Разговарао сам данас овдје са неким банкарима. Ту нема ничега што условљава осим онога што је економија. Европа нас условљава да будемо послушници, ми то не желимо да будемо.

Овај систем није одржив. Свима је доста европске приче. Чим неко нешто каже да не да, они одмах заустављају пројекте. Тако можете функционисати једно вријеме али не можете тако функционисати читав живот. Нама су свакако блокирали одређена средства, док не одблокирају средства, неће бити“.

Путин: У 2022. имали смо раст робне размјене од 57 одсто, сума није велика, али је тренд добар

Отворени дио састанка почео је, иначе, поздравним ријечима руског лидера.

ПУТИН: Поштовани господине председниче, веома ми је драго што Вас видим у Москви.

Желим вам добродошлицу и скрећем вам пажњу да се односи Русије и Републике Српске успешно развијају. У протеклој години имали смо раст робне размјене – у апсолутном износу, наравно, она није велика, али је тренд добар – 57 одсто. Тај тренд свакако треба сачувати.

Свестан сам заинтересованости наших партнера у Републици Српској за рад са нашим великим компанијама у разним областима. Надам се да ће тако и бити. Имамо одговарајуће инструменте који су намењени да се користе како бисмо постигли још боље резултате.

Захвални смо Вам на Вашем неутралном ставу о догађајима у Украјини. Само такав став може довести до неког позитивног решења. Али у сваком случају, ми смо Вам захвални за Вашу уздржаност.

Знам и да хиљаде ученика у Републици Српској уче руски језик, а интересовање за руски језик и руску културу подржава се на државном нивоу, на чему смо Вам такође веома захвални.

Веома ми је драго да Вас видим. Добродошли у Русију.

Додик: Запад стално изнова окривљује Републику Српску и нас који је водимо

ДОДИК: Односи између Српске и Русије су добри и имамо добар тренд привредне сарадње. Знамо да постоји интерес да се настави сарадња између компанија из Русије и Српске .

Српска има потребу за сарадњом са Русијом на економском плану и на питању гаса.

Српска остаје упорна у свом ставу да не прати политике које иду за тим да пребаце кривицу само на једну страну у сукобу Украјини.

Ми мислимо да Руска Федерација, која се упорно борила за свој безбјендосни оквир и која је покушавала и раније да обезбиједи те гаранције, напросто била присиљена везано за ову војну операцију.

Република Српска изложена многим притисцима. Ми нисмо дозвољавали да се донесе формална одлука о санкцијама према Руској Федерацији и због тога смо од западних партнера били изложени разним облицима притисака у виду санкција и суспендовања одређених пројеката и програма. Али, ми смо одлучили да напросто не будемо дио хистерије која се ствара, него да се пружи шанса да се то питање ријеши на нивоу Руске Федерације и Украјине .

Српска разумије да то није сукоб Украјине и Русије, него сукоб Запада и Русије.

У сваком случају Српска је стабилна и мирна, али изложена разним захтјевима за рушење Дејтонског споразума.

Нама је важно што је Руска Федерација гарант Дејтонског споразума.

Ми смо евидентирали преко 100 надлежности које смо имали имали гарантоване у Дејтону и Уставу бих, а које су Српској одузете. Све је то посљедњих 20 година ишло кроз наметања правила која су рушила међународно право.

Очигледно је да је сила коју Запад има, а која се користи против нас, огромна, и ми имамо одређене губитке. С друге стране, знате да у БиХ функционише особа која није изабрана у Савјету безбједности за високог представника, како је предвиђено Дејтоном. И морамо вас обавијестити да је почео да намеће законе, а ти закони се примјењују у другом дијелу Босне и Херцеговине, који се зове Федерација. Ми у Републици Српској не признајемо његово постојање и нећемо се придржавати мјера које нам намеће.

Све нас то доводи у још тежу ситуацију и сви смо одлучни да се боримо за наше дејтонске овлашћења, јер чим прихватимо те реформе Запада биће угрожено постојање Републике Српске, она ће једноставно престати да постоји.

Огроман број наших људи је за Републику Српску, за Дејтон, за међународни уговор. Али, сви наши покушаји не пролазе код западних партнера. Они само изнова окривљују Републику Српску, све нас који водимо Републику Српску и уводе санкције против нас.

У сваком случају, нисмо спремни да одустанемо од ове позиције и заштите наших права која смо изборили Дејтоном, међународним споразумом, писаним документом.

Тамо је сада мирна ситуација, нема ексцеса, нема етнички мотивисаних и других инцидената, економија је стабилна. Наравно, [ситуација] се развија у тешким околностима након пандемије и актуелних догађаја. У сваком случају, Република Српска је подвргнута притиску западних партнера који нас спречавају да се нормално развијамо. Имамо проблема са сарадњом у области јачања привреде, али надам се да ћемо то превазићи. Ваше компаније раде у тешким условима, знате то. Кључни проблем су кореспондентске банке, које су под контролом Запада и не пропуштају новац. То је проблем.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар