Предсједник РС

Додик: Предложићу Народној скупштини да одбаци одлуку Европског суда у случају „Ковачевић“

„ТА ОДЛУКА ЈЕ ПРАВНО НЕДОПУСТИВА, ПОЛИТИЧКИ СПЕКУЛАНТСКА И РАЗАРАЈУЋА ЗА БиХ“
  • Предсједник РС упозорио: „БиХ не може да опстане као земља заснована на грађанском принципу. То није могла ни Југославија, ниједна земља на овим просторима, то данас не може ни Белгија ни Швајцарска“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће иницирати одржавање сједнице Народне скупштине Српске у што скорије вријеме на којој би било предложено одбацивање одлуке Европског суда за људска права у случају „Ковачевић“.

Додик је рекао да Република Српска није изненађена пресудом Европског суда.

– Предложићу да НСРС одбаци као неприхватљиве препоруке овог суда као чин волунтаризма и идеалистичког приступа уређењу земље, као ново постављање немогућих услова БиХ. Ово је правно недопустива и политички спекулантска одлука, системски разарајућа за БиХ. Предлажем да НСРС предложи органима БиХ да одбаце овакву одлуку као ништавну и то ћемо учинити, што се тиче нас, одмах на сједници Дома народа ПС БиХ – истакао је Додик.

Додик је истакао да је циљ пресуде Европског суда обрачун са конститутивношћу народа и одбацивање и урушавање елемената Дејтонског споразума и Устава као Анекса 4 тог споразума, који је основни конститутивни акт.

Додик је рекао да пресуда додатно уноси проблеме у БиХ, али да се више ради о препоруци него обавезујућој одлуци.

– Ствари које подривају БиХ допринијеле су таквом нечему. Мислим да нису ни свјесни да БиХ чине већи проблем на европском путу и заустављају је у процесима везаним за могућности развоја – истакао је предсједник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је рекао да пресуда излази изван оквира Европске конвенције и трајно дијели БиХ.

– БиХ не може да опстане као земља заснована на грађанском принципу. То није могла ни Југославија, ниједна земља на овим просторима, то данас не може ни Белгија ни Швајцарска – рекао је он.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар