Предсједник РС

Додик: Путин је пун пријатељства и разумијевања према Српској

ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ РАЗГОВАРАО СА РУСКИМ ЛИДЕРОМ
  • Милорад ДОДИК: Са предсједником Путином ћу се још једном срести до краја 2024-те. Разговарали смо и о руском храму који се гради у Бањалуци. Предсједник Путин је први иницирао ту тему, а ја сам га информисао да ће ове године храм бити закровљен. Русија ће помоћи у осликавању унутрашњости храма
  • Владимир ПУТИН: Господине предсједниче, драги пријатељу, срдачно вас поздрављамо у Санкт Петербургу. Не тако давно смо се видјели у Казању, на спортском догађају. Прихватили сте наш позив да учествујете у раду форума у Санкт Петербургу. Ми смо јако радосни због тога – рекао је Путин Додику на састанку. Русија не мјења став у вези са Дејтонским спразумом јер сматра да је Дејтон основ и за очување ситуације у БиХ и за развој

МОСКВА стоји иза настојања Републике Српске да се поштује слово Дејтонског споразума, рекао је предсједник Српске Милорад Додик након састанка са руским предсједником Русије Владимиром Путином у Санкт Петербургу.

Додик је истакао да је Путин пун пријатељства и разумијевања.

– Русија је гарант Дејтона и понашала се у складу са словом Дејтона – навео је Додик.

Предсједник Српске је рекао током састанка са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином да је Русија једина земља која је остала на правим принципима Дејтонског споразума.

– Дејтонски споразум је срушен од стране Запада – рекао је Додик.

Захвалио се на квалитетној позицији Русије у вези Дејтонског споразума.

– Хвала вам, наравно, за принципијелно понашање и разумијевање везано за недавно засједање Генералне скупштине УН у вези са Сребреницом – навео је Додик.

Указао је да је из БиХ, против Устава, покренута иницијатива око резолуције везано за Сребреницу.

– Запад је искористио ту прилику. Подсјећам да 109 земаља није гласало за ту резолуцију – рекао је Додик.

Истакао је да је Русија земља која је веома разочарана непартнерством и споразумима са Западом јер су сви споразуми који су досад постигнути били са стране Запада потпуно девастирани, као што су Мински споразуми.

– Запад је злоупотријебио добру вољу Русије да очува стабилност и мир – рекао је Додик.

Истакао је да су констатовали да глобална заједница није подржала иницијативе које су ишле за тим да се не злоупотријеби механизам из пословника о раду Генералне скупштине УН у вези са Сребреницом.

– Русија је по том питању била принципијелна, она је говорила о томе да то неће помоћи, да то неће помирити људе, да ће направити још веће унутрашње проблеме. Русија је била у праву, а Њемачка и друге земље нису биле у праву – рекао је Додик.

Каже да је обавијстио Путина да ће у суботу бити одржан Свесрпски Сабор.

– Ту ћемо показати јединсто и донијећемо важну декларацију – навео је Додик и навео да је Путин упутио поздраве српском народу.

Додик је рекао да ће имати још један састанак са Путином до краја године.

– Сви договори које смо имали на претходним састанцима се реализују успјешно. Изразио сам захвалност што сам позван и ове године на Економски форум. Путин ме је обавијестио да Русија биљежи раст који је међу највећима у свијету и да је она данас четврта економија свијета, што говори да се на прави начин управља процесима у тој земљи – рекао је Додик након састанка.

Са Путином је разговарао и о руском храму који се гради у Бањалуци.

– Сам предсједник Путин је први иницирао ту тему, а ја сам га информисао да ће ове године храм бити закровљен – рекао је Додик и додао да ће Русија помоћи у осликавању унутрашњости храм.

Путину је захвалио и на позиву нашим спортистима на Спортске игре БРИКС-а

Руски лидер је нагласио да његова земља не мијења став у вези са Дејтонским спразумом јер сматра да је Дејтон основ за очување ситуације у БиХ, али и за развој.

Истакао је да је став Русије познат.

Навео је да су ингеренције у Дејтонском споразуму фиксиране, те додао да ће Русије допринијети томе.

– Господине предсједниче, драги пријатељу, срдачно вас поздрављамо у Санкт Петербургу. Не тако давно смо се видјели у Казању, на спортском догађају. Прихватили сте наш позив да учествујете у раду форума у Санкт Петербургу. Ми смо јако радосни због тога – рекао је Путин Додику на састанку.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар