Предсједник РС

Додик: Република Српска одређује шта је БиХ, а не БиХ шта је Српска – то пише у Уставу БиХ и Дејтону

ОДРЕАГОВАО НА ТО ШТО СЕ АМБАСАДОР БиХ У РУСИЈИ СЛИКАО СА РАТНОМ ЗАСТАВОМ АРМИЈЕ БиХ
  • „Бошњаци не поштују БиХ како предвиђа Устав. То је потврдио посљедњи у низу скандала у дипломатији БиХ. Морам да поставим питање – зашто дајемо паре у буџет да се финансирају такви амбасадори? Све зависи од тога шта ће урадити српски представници у Сарајеву. Није довољно покренути иницијативу (за опозив), треба то и извршити. Такви људи не могу да представљају БиХ, јер ми нисмо у таквој БиХ“
  • Република Српска и Срби нису против уставне БиХ, али јесу против овакве БиХ са амбасадорима који провоцирају. БиХ не може егзистирати без Републике Српске и не може јој  бити надређена. Ако будем изабран за српског члана Предсједништва, у Сарајеву ћу се залагати за Устав и изворни Дејтонски споразум, а проблематизоваћу све што је изван Дејтона. Иза мене ће увијек морати да буде застава РС
  • Коментаришући наводе да иза његовог потенцијалног противкандидата за мјесто српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића стоји Велика Британија, Додик је рекао да већ дуже постоји прича о таквој конекцији: „То никада није потврђено, нити дементовано. Да ли јесте или није – треба да се остави времену да покаже, али очигледно да не причају о мени ту причу“
  • „Геостратешки положај Србије далеко значајнији и изазовнији него што се то у Србији разумије, да је огроман успјех то што је предсједник Србије Александар Вучић на дневни ред вратио Косово и Метохију и што је након много година враћен ауторитет Србије“ „Од
  • Вучића тражим да на дневни ред уз Косово стави и Републику Српску. Ја га молим, без обзира да ли то може проћи у Бриселу“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је провокација амбасадора БиХ у Русији Мустафе Мујезиновића који се у Москви фотографисао са ратном заставом БиХ још једна потврда да је БиХ немогућа земља, те нагласио да није довољна само иницијатива за његову смјену, већ је тај посао потребно завршити.

Додик је рекао да је циљ био понизити Србе, због чега не види могућност да БиХ опстане као државна заједница, ако не буде договора три народа и два ентитета.

„Бошњаци не поштују БиХ како предвиђа Устав. То је потврдио посљедњи у низу скандала у дипломатији БиХ. Морам да поставим питање – зашто дајемо паре у буџет да се финансирају такви амбасадори? Све зависи од тога шта ће урадити српски представници у Сарајеву. Није довољно покренути иницијативу, треба то и извршити. Такви људи не могу да представљају БиХ, јер ми нисмо у таквој БиХ. То треба да буде мјера“, рекао је Додик вечерас за Телевизију Пинк.

Он је истакао да Република Српска и Срби нису против уставне БиХ, али јесу против овакве БиХ са амбасадорима који провоцирају.

Истичући да БиХ не може егзистирати без Републике Српске и да јој не може бити надређена, Додик је рекао да ће се, ако буде изабран за српског члана Предсједништва, у Сарајеву залагати за Устав и изворни Дејтонски споразум, а да ће проблематизовати све што је изван Дејтона.

„Једини приоритет биће Република Српска и њени грађани. Кад будем изабран, а хоћу бити српски члан Предсједништва из Републике Српске, иза мене мора стајати застава Републике Српске. Да се зна сваког тренутка. Нисам заинтересован да радим на штету Републике Српске за било какву добробит БиХ“, поручује Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Према његовим ријечима, изван Дејтона су Суд и Тужилаштво БиХ, као и многе институције.

„Ми десет година не дозвољавамо да се промијени Устав БиХ“, рекао је Додик и нагласио да то до сада није био случај са садашњим представницима Српске на нивоу БиХ, који су тамо углавном фигурирали као икебане.

Он је рекао да никада у политичкој каријери није био сервилан и да не намјерава да то буде ни у Сарајеву, поготово када је ријеч о српским националним интересима.

„Република Српска одређује шта је БиХ, а не БиХ шта је Српска. То пише у Уставу и Дејтону. Спреман сам да сарађујем у ономе што је реално могуће. БиХ не може да егзистира без Српске. Ја сам за мир. Нисам за ескалацију насиља“, поручио је Додик.

Он је нагласио да са причом о рату излази бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, јер је немоћан.

Коментаришући наводе да иза његовог потенцијалног противкандидата за мјесто српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића стоји Велика Британија, Додик је рекао да већ дуже постоји прича о таквој конекцији.

„То никада није потврђено, нити дементовано. Да ли јесте или није треба да се остави времену да покаже, али очигледно да не причају о мени ту причу“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је геостратешки положај Србије далеко значајнији и изазовнији него што се то у Србији разумије, да је огроман успјех то што је предсједник Србије Александар Вучић на дневни ред вратио Косово и Метохију и што је након много година враћен ауторитет Србије.

Додик је нагласио да је веома важно чути оно што људи у Србији не примјећују, а што је рекла њемачки канцелар Ангела Меркел.

„Људи овдје не примјећују када Меркелова каже – `Ми смо признали Косово, али се ништа неће десити без договора Београда и Приштине`. Знате какав је то дипломатски успјех. Знате шта је било само прије седам, осам година када се сматрало да је Косово готово“, рекао је Додик.

Нагласивши да је политички ауторитет Србије након много година враћен, открио је:

„Од Вучића тражим да на дневни ред уз Косово стави и Републику Српску. Ја га молим, без обзира да ли то може проћи у Бриселу“.

Додао је да Србија и Република Српска „добро стоје“ и да су постале значајнији фактори него што су биле.

„Преживјели смо ужасне притиске, изолације, деградирања, али смо данас мање упитни него прије 15 година. Србија, којој су уводили санкције, наметали јој политичку елиту, данас има политику која парира најмоћнијим силама свијета“, рекао је Додик.

Он је истакао да Српска не ради ништа што би угрозило политику Србије, да доноси одлуке по узору на њене и да је опредијељена да је прати и када је ријеч о питању чланства у НАТО-у, што показује и одлука о војној неутралности.

Додик је рекао да Србија у овим тешким приликама највише помаже Српској када каже да поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ и територијални интегритет и суверенитет и да цијени и воли Републику Српску. „То је сасвим довољно“, рекао је Додик.

Он каже да је Српска донијела одлуку о војној неутралности, пратећи Србију. „Пратићемо Србију шта год да уради“, рекао је Додик, додајући да неће дозволити војну базу НАТО и границу на Дрини.

Додик је поновио да најављиване вјежбе НАТО-а на Мањачи са осиромашеним уранијумом неће бити, што не значи да неће бити сарадње са разним странама у будућности.

Он је истакао да је Вучић све што је преузео на себе спровео у дјело и да је ово најбољи период сарадње Србије и Републике Српске.

Додик је нагласио да Србија никада Српској није дала никакав налог.

„Ми смо сачували Републику Српску. Република Српска је незаобилазна. Наш принцип је што већа самосталност и аутономија. Да ли ће они бити паметни да то буде у оквиру БиХ, то је њихов проблем. Ако они мисле да ће нама наметнути БиХ, то је њихов проблем“, поручио је Додик.

Говорећи о декларацији о опстанку српског народа, која треба ускоро бити представљена, Додик је навео да је то добар документ и да треба подржати напор да се направи анекс Споразума о специјалним паралелним везама.

„Српско национално питање не може да се не гледа интегративно зато ова декларација и јесте у функцији тога да се и у појмовном смислу Срби третирају као јединствен народ у културолошком, језичком и сваком другом смислу. Неће они нама говорити ко смо ми… Странци који дођу говоре „ви сте босански Срби“. Муслимане који су до 1994. године били Муслимани сада зову Бошњаци, а нас `босански Срби`. Ето, нисмо босански Срби. Ми смо Срби“, рекао је он.

Он је навео да је Република Српска у јануару имала 40 милиона КМ веће приходе у односу на јануар 2017. године, што говори да су јавни рачуни Српске стабилизовани, великим дијелом захваљујући и сарадњи са Србијом.

Додик је навео да је Сарајеву проблематично све што долази из Србије, иако јавно говоре да је све то у реду, подсјећајући да је у Бриселу прије седам или осам година разговарао о ауто-путу према Београду и да је тражио финансијска средства за његову изградњу, али да му је речено да ништа што иде у правцу према Србији не може бити реализовано.

„Нажалост мост Љубовија-Братунац није завршен зато што су такве процедуре. То је гранична линија, испреплетене су надлажности. Оно што је требала да уради Србија је урађено, а оно мало што је требала БиХ – није. Вучић стоји иза оног што каже и тако је на свим пројектима“, каже предсједник Српске.

Он је нагласио да је видљиво да је Србија у економској експанзији, те да је најзначајнији привредни партнер, који ради са Српском низ пројеката и захвалио Вучићу за помоћ.

„Градимо вртиће, спортске објекте и за веома је важно за наше људе да знају да Србија мисли на нас“, каже предсједник Српске.

„Дарко Младић је веома добар, паметан момак, политички образован“

КАДА је ријеч о кандидату СНСД-а за предсједника Републике Српске, Додик је навео да није коректно што се у том контексту помиње Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, јер са њим о томе није разговарано.

„Дарко је веома добар, паметан момак, политички образован, али са њим није разговарано“, рекао је Додик и навео да ће о кандидату за предсједника Српске разговарати са коалиционим партнерима (ДНС и СП).

Он је рекао и да је за Републику Српску изузетно значајно да буде иста власт на локалном и на републичком нивоу, као и на републичком и нивоу БиХ јер ће се тако најбоље бранити интереси српског народа.

Говорећи о пријетњи од исламског екстремизма и повратницима са сиријског ратишта, Додик је навео да је њих цијели свијет евидентирао као пријетњу и као „спаваче“.

„Под притиском западних земаља и обавјештајних агенција на парламенту БиХ је прије седам, осам година тражена информација и тадашња обавјештајна служба је рекла да је у БиХ евидентирано 3.500 тих људи. На том списку нема ниједног Србина“, рекао је Додик.

Он је нагласио да они који се враћају нису одустали од својих радикалних идеја.

„Неће им бити дозвољено да нас угрозе“, поручио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар