Предсједник РС

Додик: Русија брани Дејтонски споразум од Америке

ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ О СУСРЕТУ И РАЗГОВОРУ СА ВЛАДИМИРОМ ПУТИНОМ У КАЗАЊУ
  • Настављамо да сарађујемо, на свим пољима. Русија је спремна да настави са испорукама, прије свега гаса. Имаћемо и неке одређене нове оквире сарадње, који ће бити познати кроз вријеме које долази. Путин је посвећен очувању стабилности и мира, како овдје, тако и у региону
  • Једна од тема била је и чињеница да у БиХ постоји неизабрани странац. Путин је то већ знао, те је речено да је то недопустива пракса
  • Русија веома цијени што не дозвољавамо увођење санкција Русији. Рекли смо да не желимо чланство у НАТО и то није ствар Путина, то је наша ствар. Јер, ми не видимо бенефите које бисмо могли да добијемо од тога. Охрабрили смо и Путина да њихове компаније наставе са радом и инвестирањем. Многи желе да сакрију да је Русија највећи инвеститор у БиХ у прошлој години
  • Бјелорусија има изузетно развијену индустрију и успјели смо да договоримо разне аранжмане битне за Српску

РАЗГОВОР са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином је био један од успјешнијих разговора које смо до сад имали, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Примљени смо са пуно уважавања и добили смо прилику да причамо о стању у Српској и БиХ – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након повратка из Русије и Бјелорусије, гдје је предводио делегацију Републике Српске у вишедневној посјети.

Навео је да је позитиван однос Путина према Српској показан и овај пут.

– Дошао сам до закључка да Русија брани Дејтонски споразум од Америке – рекао је Додик.

– Настављамо да сарађујемо, на свим пољима. Русија је спремна да настави са испорукама, прије свега гаса. Имаћемо и неке одређене нове оквире сарадње, који ће бити познати кроз вријеме које долази. Путин је посвећен очувању стабилности и мира, како овдје, тако и у региону – рекао је Додик.

Додик је навео да је једна од тема била и чињеница да у БиХ постоји неизабрани странац.

– Путин је то већ знао, те је речено да је то недопустива пракса – рекао је Додик.

Нагласио је да Русија веома цијени што не дозвољавамо увођење санкција Русији.

– Рекли смо да не желимо наше чланство у НАТО и то није ствар Путина, то је наша ствар. Јер ми не видимо бенефите које бисмо могли да добијемо од тога. Охрабрили смо и Путина да њихове компаније наставе са радом и инвестирањем. Многи желе да сакрију да је Русија највећи инвеститор у БиХ у прошлој години – рекао је Додик.

Подсјетио је да се у састао са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, њиховим премијером, као и министрима пољопривреде и образовања.

– Бјелорусија има изузетно развијену индустрију и успјели смо да договоримо разне аранжмане битне за Српску – рекао је предсједник Српске.

У Бјелорусији, додао је Додик, имамо пријатеља.

– То је развијена земља и није омотана бодљиковом жицом како то неки покушавају да представе – рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је веома важно што се Српска показала као важан саговорник и руској и бјелоруској страни.

За наредни период Додик је најавио низ посјета различитим земљама, како у региону, тако и у свијету, те напоменуо да ће у наредна четири мјесеца два пута посјетити Руску Федерацију.

– У априлу ћу учествовати на безбједносној конференцији у Санкт Петербургу, а у јуну ћу опет посјетити тај град у којем ће бити одржан Економски форум, који се годишње одржава под покровитељством предсједника Русије Владимира Путина. Почетком сљедеће седмице идем у Црну Гору, па ћу крајем те седмице бити у Анталији, на позив пријатеља из Турске – рекао је Додик.

Најавио је да ће Српска до краја марта угостити и мађарског премијера Виктора Орбана, а планиран је и сусрет са предсједником Србије Александром Вучићем.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар