Предсједник РС

Додик: Сад тужитељки која гони Дудаковића броје крвна зрнца и сумњиче је да је Српкиња

„ХТЈЕЛИ ДА МЕ КРИВИЧНО ГОНЕ ШТО САМ ТРАЖИО ДРУГУ ОБДУКЦИЈУ ДАВИДОВОГ ТИЈЕЛА“
  • „Нова структура у полицији ради свој посао и у њу је укључен и отац покојног Давида Драгичевића. Знам да је јуче два сата био са представницима полиције. Вјерујем да ће они заједно доћи до свих релевантних чињеница и да ће то бити довољно ауторитативно за саму породицу“
  • „Готово да није било ниједног гласа политичких субјеката из ФБиХ који не велича Атифа Дудаковића за којег је Тужилаштву БиХ требало 12 година да га препозна на видео-касети када говори `спали све што је српско`… Многи српски званичници, војници и политичари, оптужени су и осуђени за ратне злочине у Хагу или Сарајеву по такозваној командној одговорности. Та командна одговорност као да не постоји за оне који су били у такозваној Армији БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је добио информације из Тужилаштва Републике Српске да су мислили да поднесу кривичну пријаву против њега када је тражио да се уради друга обдукција Давида Драгичевића.

Према његовим ријечима, сви потези који се данас чине у вези са том истрагом мора да одобри тужилац.

„Када сам на захтјев оца тражио и обезбиједио да се обави друга обдукција добио сам информацију из Тужилаштва да су чак мислили да поднесу кривичну пријаву против мене зато што сам то наводно урадио неовлаштено“, рекао је Додик.

Он је данас поново затражио од тужилаштва и полиције Републике Српске да убрзају своје активности у вези са истрагом смрти Давида Драгичевића, те да о томе на транспарентан начин упознају јавност.

Додик је рекао да у вези са смрћу Драгичевића треба утврдити јасне чињенице, без обзира какве су оне.

Он је нагласио да ће као предсједник Републике Српске предузети све мјере одговорности против појединаца који су евентуално направили било какав пропуст у овом случају или нису учинили оно што је било потребно у складу са законом.

Предсједник Српске је указао на чињеницу да је отац покојног Давида Драгичевића дошао код њега захтијевајући да се промијени екипа у полицији која је радила на овом случају, што је и учињено.

„Та нова структура у полицији ради свој посао и у њу је укључен и отац покојног Давида Драгичевића. Знам да је јуче два сата био са представницима полиције. Вјерујем да ће они заједно доћи до свих релевантних чињеница и да ће то бити довољно ауторитативно за саму породицу“, истакао је Додик.

Он је рекао да се слаже да тужилац треба да ради на овом случају.

„Одговорност и погледе морамо да уперимо на ту страну, јер они морају дати доступне и егзактне одговоре и да ангажују све полицијске структуре на рашчишћавању свега тога“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да су реаговања политичких фактора у Федерацији БиХ (ФБиХ) на хапшење ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића доказ дубоке подјеле по националној основи у БиХ.

„Готово да није било ниједног гласа политичких субјеката из ФБиХ који би могли или имали снаге да нешто кажу у том погледу, осим да величају Атифа Дудаковића за којег је Тужилаштву БиХ требало 12 година да га препозна на видео-касети када говори `спали све што је српско`“, рекао је Додик у Бањалуци.

Према Додиковим ријечима, без обзира што ратни злочини не застаријевају, правда мора да дође у тренутку који је адекватан.

„Многи српски званичници, војници и политичари оптужени су и осуђени за ратне злочине у Хагу или Сарајеву по такозваној командној одговорности. Та командна одговорност као да не постоји за друге који су били у такозваној Армији БиХ“, напоменуо је предсједник Српске.

Додик је рекао да је процес против Насера Орића пред Судом БиХ озбиљна фарса правосуђа, те да вјерује да ће се тако нешто слично покушати и са Дудаковићем.

Он је рекао да сви медији у ФБиХ сада пишу ко је тужилац у случају „Дудаковић“, пребројавају јој крвна зрнца, говоре да је Српкиња и да је кћерка бившег српског логораша.

„Они ће сада наћи мотив да нападну ту жену, покушаће да је сатанизују, као што је био случај оптужби за Насера Орића“, додао је Додик.

Дудаковића и још 13 припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ ухапсили су јуче припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ због сумње да су одговорни за ратне злочине над цивилима српске националности у западнокрајишким општинама током 1995. године.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар