Предсједник РС

Додик: САД желе да преко Шмита контролишу све процесе у БиХ, али то им неће проћи

„ИЗГЛЕДА ДА СЕ (МАЈКЛ МАРФИ) ПРЕВИШЕ УЖИВИО У УЛОГУ ПОРТПАРОЛА СДА“
  • Предсједник РС: Америка нема ништа са Изборним законом у БиХ и крајње је вријеме да се њен амбасадор престане мијешати у унутрашња питања и изборни процес у БиХ. Марфи и његови ментори и сарадници треба да знају да ово није Дивљи запад, нити су становници БиХ племена над којима се Марфијева земља иживљивала и тренирала строгоћу
  • ОХР је неспојив с европским путeм и с функционалном БиХ, као и стране судије. Европа нам не оставља много могућности својом подршком узурпатору (Шмиту). Поновио сам ово више пута и поновићу опет: сваки покушај наметања, као и свака подршка неком наметању у БиХ, биће крај било какве приче у БиХ
  • Република Српска има механизме да се заштити од насиља и неправа које промовише Америка. Европа нека каже да ли је за демократију или колонију. Опасан је то цинизам причати о напретку, а упоредо пријетити лажним Шмитом и махати санкцијама

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Америка нема ништа са Изборним законом у БиХ и да је крајње вријеме да се њен амбасадор престане мијешати у унутрашња питања и изборни процес у БиХ.

– О измјенама Изборног закона коначну одлуку могу донијети само институције БиХ и демократски изабрани представници три конститутивна народа и два ентитета, а не портпарол СДА Мајкл Марфи и његови службеници у америчкој Амбасади. Њихова лажна брига је класична манипулација и отварање простора америчком потрчку Кристијану Шмиту да се укључи и наметне закон. Постало је очигледно да желе да сруше сваки договор и преко Шмита контролишу све процесе у БиХ, али то им неће проћи – нагласио је Додик.

На молбу Срне да прокоментарише реаговање Амбасаде САД на ХДЗ-ов приједлог измјена Изборног закона, Додик је одговорио да су мотиви Амбасаде САД и Марфија нама добро познати и да нисмо чули ништа ново, јер њихов приступ годинама остаје исти, али треба да знају да неће успјети да спроведу у дјело оно што су наумили.

– Можда су успјели све да купе да раде за њих, али нама у Републици Српској не могу и неће успјети да наметну структуре које њима одговарају, јер то никада неће допустити народ Српске, као што неће моћи да наметну законе преко Шмита, јер тај лик за Републику Српску не постоји. Не могу гарантовати шта ће урадити у Федерацији, али надамо се да ће тамо бити разумни и показати своју орпедијељеност за дијалог и сарадњу као једини начин успјешног функционисања у БиХ – нагласио је Додик.

Он је истакао да смо навикли на Марфијево крајње безобразно, бахато, осионо и дрско мијешање у унутрашње ствари БиХ, али постављајући се сад и као тумач закона – превршио је сваку мјеру.

– Ни он, а поготово муслимански службеници у Амбасади САД у ФБиХ, нису позвани да тумаче било шта, а поготово да преузимају улогу правних експерата. Изгледа да се превише уживио у улогу портпарола СДА, па је сада дао себи за право да држи предавање министру правде у Савјету министара Давору Бунози како би, из угла америчког држављанина, требало да изгледа Изборни закон у БиХ.

– С обзиром да је жељан да се нешто пита, препоручујем му као америчком држављанину да се мало позабави Америком у којој има више неријешених проблема, земља је у огромним дуговима, бескућници су на сваком кораку, огроман је слој сиромачног становништва и да не набрајам даље. Не разумијем да се поред свих проблема у САД, амбасадор упорно бави БиХ, покушава свим силама да сруши сваки могући договор и дијалог, те да се у све мијеша тако да могу рећи да би му веома добро пристајао надимак – вегета – нагласио је Додик.

Рекао је да је увјерен да министар правде у Савјету министара Давор Буноза и домаћи правни експерти много боље знају какав закон треба БиХ него један амерички дипломата или амабасада који се најмање баве својим пословима, а све више урушавају демократске процесе у БиХ.

Давор Буноза (Фото: Армин Дургут / PIXSELL)

– Законе у БиХ, па тако и Изборни, доносиће представници институција БиХ, а сигурне не амерички и њемачки држављани – поручио је предсједник Републике Српске, додавши да Марфи и његови ментори и сарадници треба да знају да ово није Дивљи запад, нити су становници БиХ племена над којима се Марфијева земља иживљивала и тренирала строгоћу.

Предсједник Српске је упозорио и да нема европског пута са ОХР-ом и страним судијама.

На друштвеној мрежи Икс истакао је да изјава министарке европских послова Шведске показује да унутар ЕУ опет настављају са уобичајеним преварама и да одлука о отварању преговора нема никакав стварни значај, јер је политика проширења одавно пропала.

– Република Српска ушла је искрено и одлучно у процес испуњавања приоритета из Мишљења ЕК, спремна да реализује све потребне реформе на начин који одражава њену уставну структуру, како би на том путу коначно повратила изгубљени суверенитет БиХ, који је својим интервенцијама урушио страни фактор. Овакви ставови неприхватљиви су за било коју суверену земљу и пријете да уруше и оно мало повјерења које је остало према ЕУ – истакао је Додик.

Нагласио је да нисмо спремни да у процесу европских интеграција служимо личној промоцији ове гарнитуре лидера, и да аплаудирамо њиховом мајсторству да много тога кажу о владавини права и демократији, а ћуте када је у питању особа која је синоним за неправо и тиранију у свакој демократији.

– ОХР је неспојив с европским путeм и с функционалном БиХ, као и стране судије. Европа нам не оставља много могућности својом подршком узурпатору. Поновио сам ово више пута и поновићу опет: сваки покушај наметања, као и свака подршка неком наметању у БиХ, биће крај било какве приче у БиХ. Република Српска има механизме да се заштити од насиља и неправа које промовише Америка. Европа нека каже да ли је за демократију или колонију. Опасан је то цинизам причати о напретку, а упоредо пријетити лажним Шмитом и махати санкцијама – нагласио је Додик.

Нема тих пара и средстава, нити санкција, каже Додик, због којих ће се Српска одрећи својих вриједности и свог идентитета.

– Никада нисмо били поданици и послушници и нећемо допустити да нам вријеђају здрав разум промовисањем система који руши самосталност и сувeреност земље, као и постигнуту сарадњу представника конститутивних народа, која је основа сваког даљег напретка у БиХ – поручио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар