Предсједник РС

Додик: Садашња америчка администрација је зло за Српску

БОШЊАЦИМА ПОРУЧИО: АКО НАС СМАТРАТЕ ГЕНОЦИДНИМ - ШТА ЋЕ ВАМ БУДУЋНОСТ СА НАМА?
  • За емисију РТРС „Печат“ предсједник РС рекао: „Ето, ми нећемо с вама зато што нас сматрате геноцидним. И шта сад – ја сам крив, јер говорим? Нек будем крив, ја ћу стално говорити“
  • „Кад год су на власти у САД биле демократе – ми смо лоше прошли. Они имају своје наративе и нама одговара да побиједи /Доналд/ Трамп. Позивам све Србе који гласају у САД да гласају за Трампа, јер тако ће нам најбоље помоћи и направиће најмању грешку“
  • „Марфи је као амерички амбасадор прошао бос по трњу. Ми ћемо сјести сутра са Американцем који ће доћи послије њега и јасно дати до знања да прво морају да престану сатанизовати Србе и Српску, вратити се на Устав и укинути санкције које су увели, јер је то хибридни рат против нас. Ако не пристане на то, навео је Додик, Република Српска неће ни са њим разговарати, већ ће чекати неког другог“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик упитао је данас какву будћност има БиХ, ако један народ оптужује други за геноцид.

– Ако нас сматрате геноцидним, какву будућност имате с нама? Што би имали будућност с нама, ако смо геноцидни? Ето, ми нећемо с вама зато што нас сматрате геноцидним. И шта сад – ја сам крив, јер говорим? Нек будем крив, ја ћу стално говорити – рекао је Додик у интервјуу за политички магазин „Печат“ који се можете гледати од 21.30 часова на програму.

У Печату ће бити речи и о овим темама:

– Зашто је геноцид над Србима, почињен у два свјетска рата – истргнут из историје?

– Резолуција о Сребреници – да ли је ријеч о политичком трику који би могао да подстакне тензије на Балкану?

– Приједлога има, али рјешења нема: Зашто је Изборни закон БиХ и даље у ћорсокаку?

– Добој: Раскршће ауто-путева и жила куцавица према Србији и Хрватској – коридор 5Ц у пуном замаху и у Српској.

Предсједник Српске је за Срну рекао да су за развој геополитичке ситуације у свијету кључни избори у Сједињеним Државама, наводећи да је садашња америчка администрација зло за Српску.

– Кад год су на власти у САД биле демократе – ми смо лоше прошли. Они имају своје наративе и нама одговара да побиједи /Доналд/ Трамп. Позивам све Србе који гласају у САД да гласају за Трампа, јер тако ће нам најбоље помоћи и направиће најмању грешку – поручио је Додик из Санкт Петербурга.

Додик сматра да ће Америка несумњиво остати Америка, али да историја односа показује да кад год су републиканци били на власти, Срби су овдје имали мање проблема.

– Увијек остају ти нижепозиционирани људи `дубоке државе`, али и то смо научили. Ево /Мајкл/ Марфи је као амерички амбасадор прошао бос по трњу. Ми ћемо сјести сутра са Американцем који ће доћи послије њега и јасно дати до знања да прво морају да престану сатанизовати Србе и Српску, вратити се на Устав и укинути санкције које су увели, јер је то хибридни рат против нас – нагласио је Додик.

Ако не пристане на то, навео је Додик, Република Српска неће ни са њим разговарати, већ ће чекати неког другог.

Додик је напоменуо да геополитички гледано свијет више није исти, да је у нереду и, како теоретичари геополитике наводе, више не постоји један центар моћи.

– САД, које су прије 10,15 година биле центар финансијске, политичке, војне и сваке друге моћи данас то више нису. Остала је само војна моћ коју има Америка. Ту је и процес дедоларизације или краја глобалне моћи САД. Тај процес ће се завршити оног тренутка када се мултиполарни свијет институционално организује – истакао је Додик.

Предсједник Српске је као примјер навео Шангајску организацију за сарадњу, БРИКС и разне друге регионалне и глобалне асоцијације које полако јачају и праве пандане.

– Земље БРИКС-а су по производњи претекле Г7 најразвијенијих земаља свијета. Русија је данас пета економија свијета, а за неколико година биће четврта – додао је Додик.

Додик је указао да се губи моћ великих колонијалних земаља које данас нису у првих пет најјачих економија свијета.

(РТРС – Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар