Предсједник РС

Додик: Српска има снагу да функционише упркос подмуклим притисцима Ескобара и Марфија

УПОЗОИРЕЊЕ ПРЕДСЈЕДНИКА РС: У БиХ ЈЕ МОГУЋЕ ОДРЖАТИ МИР САМО АКО СЕ СВИ ВРАТЕ - ИЗВОРНОМ ДЕЈТОНУ
  • Они се јеже од помисли да овдје не управљају на начин како желе и ту Република Српска показује своју снагу. Они покушавају да развале Дејтонски мировни споразум, а за то криве нас. Зато Република Српска има снагу
  • Веома је индикативно да управо Америка са неколико својих иступа посљедњих дана, својим подмуклим активностима покушава да усложни политичку ситуацију у БиХ. Они нема шта не чине – санкционишу нас, пријете банкама да не сарађују са Владом, са властима Српске, оптужују Додика, провлаче ме кроз извјештаје, сметају им наше везе са предсједником Русије Владимиром Путином, што добијамо преговарачки статус са ЕУ
  • Ескобар је првак свијета у сплеткарошким радњама на Балкану. Мијеша се и у унутрашња питања Црне Горе до мјере да каже да демократски изабрани представници не могу да буду укључени у Владу. Није ни чудо што се поново обрушио на Републику Српску, нападајући је из Приштине и то са лажима у вези са бројем становника. То су старе методе истрошене империје којој смо ми мали велика мета зато што им дјелује да им је згодно да могу да показују своју силу на нама

Извор: РТРС

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска има снагу и може да функционише и у условима озбиљних подмуклих притисака које врши замјеник помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар и његова структура у БиХ предвођена америчким амбасадором у БиХ Мајклом Марфијем, који сваког дана смишља шта ће лоше учинити Српској и српском народу.

– Они се јеже од помисли да овдје не управљају на начин како желе и ту Република Српска показује своју снагу. Они покушавају да развале Дејтонски мировни споразум, а за то криве нас. Зато Република Српска има снагу – рекао је Додик за Срну.

Он је нагласио да Америка 30 година покушава да развласти Републику Српску у БиХ.

Додик је истакао да ни посљедње Ескобарове изјаве нису случајне и долазе у данима када БиХ треба да добије статус преговарача са ЕУ.

– Веома је индикативно да управо Америка са неколико својих иступа посљедњих дана, својим подмуклим активностима покушава да усложни политичку ситуацију у БиХ. Они нема шта не чине – санкционишу нас, пријете банкама да не сарађују са Владом, са властима Српске, оптужују Додика, провлаче ме кроз извјештаје, сметају им наше везе са предсједником Русије Владимиром Путином, што добијамо преговарачки статус са ЕУ. Када говоре о нечему другом, дебело лажу – указао је Додик.

Он је рекао да је Екобар првак свијета у тим сплеткарошким радњама на Балкану, који се мијеша и у унутрашња питања Црне Горе до мјере да каже да демократски изабрани представници не могу да буду укључени у Владу, те да није ни чудо што се поново обрушио на Републику Српску, нападајући је из Приштине и то са лажима у вези са бројем становника.

Габријел Ескобар (Фото: Танјуг / Страхиња Аћимовић)

– То су старе методе истрошене империје којој смо ми мали велика мета зато што им дјелује да им је згодно да могу да показују своју силу на нама. Код њих нема фер и ја то знам, код њих има само игноранција, насиље – навео је Додик.

Према његовим ријечима, стварна мајера је да Република Српска буде приказана као лоше мјесто и да не може да живи наводно без њихове помоћи и подршке.

Он је навео да су све то лажи и да Република Српска успјешно сервисира све обавезе.

– Република Српска има своје економске проблеме, то није спорно, али су ти проблеми највише због блокада које они тренутно спроводе према Српској, а тиме и БиХ. Онемогућавају нас да радимо са нашим кинеским партнерима, пријете НАТО-ом, лажним високом представником, пријете свим и свачим малој Републици Српској, тврдећи да је она лоша, да не може неке ствари. Па кад је тако Република Српска лоша што нас не пустите на миру? Нисте нас учинили лошим упркос свим вашим настојањима да нам загорчате живот свих ових 30 година – нагласио је Додик.

Он је указао да је политика Америке једна од најлицемјернијих на овом простору, да Ескобар покушава да посије још више проблема на Балкану и да Ескобарове шупље приче више говоре о томе да је Америка што се тиче политике у региону у озбиљној кризи, превише запетљана у лажима, између осталог, и о томе како води дијалог између Београда и Приштине, а 600 посто је на страни премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија и онога што он ради.

– Ако се већ ви Американци залажете да Косово буде држава зашто вам смета да Република Српска буде држава, зашто пријетите НАТО-ом, лажним високим представником, који је ваш, није ничији и не може ништа урадити овдје, њему је забрањено да дјелује и да долази у Републику Српску. То зна и сам Екобар. Република Српска има боље плате, сигурнију економију, бољи извоз, мању задуженост, има све боље од тог њиховог монструма од којег они покушавају да направе државу – рекао је Додик.

Он је рекао да је Ескобар лажна појава која се упетљала до мјере да не може да извуче ништа што би било сувисло и што би било корисно, који поново лаже у име НАТО-а и пријети том алијансом.

– НАТО не представља Ескобар, већ Јенс Столтенберг – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Столтенберг је прије неколико дана говорио о стању у НАТО-у и рекао да је та алијанса што се тиче БиХ у стању дијалога и сарадње и нико од њихових званичника није рекао да је гарант за овако дизајнирану политичку БиХ.

– Ескобар измишља, лаже. Његове су небулозе о неком безбједносном вакууму, о НАТО безбједносним гаранцијама. Те гаранције нико није тражио – рекао је Додик.

Додик је истакао да би Република Српска по свим билансима, по својој територији, по вољи људи, по функционалној власти коју има, апсолутно могла да буде самостална и да то није никакав проблем.

– И Ескобар то савршено добро зна и зато намјерно враћа тему о неком одвајању, сецесији. Он говори како Република Српска не би била одржива ако би била независна, а савршено добро зна да би Српска била далеко самоодрживија и могла да функционише далеко боље него БиХ коју он тако упорно покушава да намеће свима овдје на овим просторима – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је једино могуће да се одржи мир у БиХ то да се сви врате изворном Дејтону.

– БиХ може имати смисла и опстати једино уз изворни Дејтонски мировни споразум. Они су против тога, покушавају да развале Дејтонски споразум, а за то криве нас и зато Република Српска има снагу – рекао је Додик.

Он је нагласио и да је проблем то што у Републици Српској кажу да желе да у Америци побиједи /Доналд/ Трамп.

– Наравно да се Ескобар боји тога, зато што би тада био нико и ништа. Он лаже из практичног разлога – напоменуо је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар