Предсједник РС

Додик: Српска неће дозволити да о њеној судбини одлучује ни Америка – ако не може дејтонска БиХ, не може ниједна

„ГОСПОДИНЕ О`БРАЈЕН, ВРАТИТЕ НАМ СЛОВО ДЕЈТОНА, СПАСИТЕ СВОЈУ ОЛОВКУ И ОСТАВИТЕ НАС НА МИРУ“
  • Помоћнику америчког државног секретара Џејмсу О`Брајену, који је изјавио да је оригинални Дејтон изашао из његовог пера и да институције БиХ треба да функционишу онако како су дизајниране да функционишу, поручио: То значи да прво треба ослободити Уставни суд од странаца који у БиХ – умјесто да тумаче Устав и држе се слова закона – позивају на насиље странаца и оснажују одлуке разних колонијалних управника који су се шепурили кроз БиХ и свима нама загорчали живот
  • И још: Својим интервенцијама, направили су нам од правосуђа мућкалицу гдје има свега и свачега, само нема права. Уставни суд дјелује као политички орган који заступа интересе Американаца, а Суд и Тужилаштво служе за прогон њихових неистомишљеника

АМЕРИКА треба да прихвати да Република Српска и њени грађани никада неће дозволити да о њиховој судбини одлучују други, изјавио је Срни предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Након што је помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О`Брајен изјавио да је оригинални Дејтон изашао из његовог пера и да желе да се фокусирају на то да институције власти функционишу онако како су дизајниране да функционишу, Додик је рекао да је добро знати да О`Брајен сматра да сви треба да се на то и фокусирају.

Додик је истакао да то значи да сви морају поштовати Устав БиХ и оно што у њему пише, као и Дејтонски мировни споразум.

– То значи да прво треба ослободити Уставни суд од странаца који су у БиХ оживјели неки нови `правни систем`, гдје умјесто да тумаче Устав и држе се слова закона, они позивају на насиље странаца и одлуке разних колонијалних управника који су се шепурили кроз БиХ и свима нама загорчали живот, које су још познате као `ранија пракса`- рекао је Додик.

Он је нагласио да нигдје на свијету нема да је изнад закона и Устава одлука неког странца и да она има већу тежину, него оно што кажу институције.

– Слаткорјечивост Американаца добро звучи, али видјели смо у пракси да оно што говоре и оно што мисле није исто. Пуна су им уста Дејтона, а срушили су га својом једностраном подршком муслиманима. Не може се истовремено подржавати неименовани странац и поштовати институције. То је вријеђање здравог разума и понижавање свих људи у БиХ – истакао је Додик.

С обзиром да је, како то сам каже, Дејтон изашао из његовог пера, Додик је рекао нека га онда опет прочита.

– Својим интервенцијама, направили су нам од правосуђа мућкалицу гдје има свега и свачега, само нема права. Уставни суд дјелује као политички орган који заступа интересе Американаца, а Суд и Тужилаштво служе за прогон њихових неистомишљеника – напоменуо је Додик.

Све су смислили, каже Додик, али нису очекивали то да Српску неће утишати пријетњама.

– Никада нисмо били послушници и никада то нећемо ни бити. Република Српска увијек се залагала и увијек ће се залагати за поштовање институција. Онај ко је добронамјеран и жели добро људима у БиХ зна да чита и види да све што ми говоримо је рекација на њихово насиље и да једино Република Српска чува дејтонску БиХ, о којој О`Брајен говори – рекао је Додик.

Коменатришући О`Брајенову изјаву да су гласачи они који Додику морају дати одговор на, како је рекао, „пријетње“, Додик је сагласан да су грађани Републике Српске једини који могу дати одговор, наводећи да су они то већ урадили, бирајући њега и политику коју представља.

– Добро би било да и Америка прочита поруку коју им шаље Република Српска и њени грађани и да једном заувијек прихвате да никада нећемо дозволити да о нашој судбини одлучују други. Српска је за дејтонску БиХ и бориће се за њу. Ако не може дејтонска, не може никаква и то је јасно свакоме ко зна да чита – истакао је Додик.

А што се тиче тврдње О`Брајена да је он писао Устав БиХ, Додик каже да је можда тачна, али нигдје не написа да је забрањено да се ентитети одвоје јер то није ни било могуће забранити зато што по Повељи УН народи имају право на самоопредјељење.

– По томе што је рекао требало би да му вјерујемо на ријеч. Преамбициозно за њега јер су многи његови толико преварили и слагали да су срушили оно што је изашло из његовог пера. Сјећам га се као озбиљног и посвећеног професионалца, и сада гајим наду да је такав и да може помоћи. Али ако слуша оног Марфија – то је немогућа мисија. Вратите нам слово Дејтонског споразума, господине О`Брајен, спасите своју оловку и нас оставите на миру – истакао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар