Предсједник РС

Додик: Српска се враћа на прво мјесто у БиХ – или ћете то прихватити или нећемо бити у БиХ

„ПОНОСАН САМ НА НЕДАВНУ ПОСЈЕТУ ЖЕЉКЕ ЦВИЈАНОСИЋ ВАШИНГТОНУ“
  • „Не смијемо дозволити да мигранти угрозе наш начин живота. Српска неће правити центре за њихов прихват. Одбијам било какав приговор да се не понашамо хумано. Ево, та Европа која се залаже за хуман однос према људима, нека отвори границе“
  • „Ми данас немамо чак ни представу о размјерама тог проблема. Ово је потпуна пропаст БиХ. На овоме се види да је БиХ грешка јер се не може носити ни са једним озбиљним питањем“
  • „Погледајте шта су урадили – отишли су на годишње одморе, а нама препустили проблеме. Имате и безобразну изјаву (министра спољне трговине и економских односа Мирка) Шаровића који каже да су, кад су већ ушли овдје, мигранти питање ентитета. Да ли је нас неко питао да уђу овдје?“
  •  Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да је намјенска индустрија у Федерацији БиХ већ таква „да се никад више не може догодити 1992. година“, Додик је у Источном Новом Сарајеву рекао да је то пропала прича одлазећег политичара и пуцањ у празно
  • „Без обзира како има скептика, посебно окупљених око старе америчке администрације и одлазећег амбасадорка у БиХ /Морин Кормак/, која жели да одржи свој утицај, морају да знају – Република Српска се враћа на прво мјесто у БиХ – или ћете то прихватити или нећемо бити у БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска неће дозволити да мигранти угрозе начин живота њених грађана и истакао да је Влада Српске данас именовала чланове Координационог тијела с циљем праћења кретања илегалних миграната преко њене територије.

Он је истакао да је Влада Српске данас задужила ресорног министра да направи план који подразумијева ангажман полиције, локалне заједнице, цивилне заштите, мјесне заједнице, али и обичних људи.

Додик је напоменуо да би грађани требало да у оквиру Координационог тијела указују на опасност од неконтролисаног доласка миграната.

Порука аустријском канцелару Себастијану Курцу

„Не смијемо дозволити да угрозе наш начин живота. Српска неће правити центре за прихват миграната. Одбијам било какав приговор да се не понашамо хумано. Ево, та Европа која се залаже за хуман однос према људима, нека отвори границе“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је рекао и да је мигрантска криза показала да БиХ не може да функционише јер је била неорганизована, па је дозволила на граничној линији пролазак тих људи.

„Ми данас немамо чак ни представу о размјерама тог проблема. Ово је потпуна пропаст БиХ. На овоме се види да је БиХ грешка јер се не може носити ни са једним озбиљним питањем“, каже Додик.

Он је подсјетио да је о проблему миграната говорио прије шест мјесеци, те да му је тада одговорено да се бави питањима за која су надлежне заједничке институције.

„Погледајте шта су урадили – отишли су на годишње одморе, а нама препустили проблеме. Имате и безобразну изјаву (министра спољне трговине и економских односа Мирка) Шаровића који каже да су, кад су већ ушли овдје, мигранти питање ентитета. Да ли је нас неко питао да уђу овдје? Да ли смо предлагали да се изведе војска и забрани улазак?, каже Додик.

Он је подсјетио да је канцелар Аустрије Себастијан Курц недавно рекао да има интерес за БиХ и западани Балкан, али и да је његов крајњи интерес да изван граница ЕУ буду направљени сабирни центри за мигранте.

„Поручујем му да то одбијам“, нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је и да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић „одлазећи политичар“ и да „већ поспрема своје истанбулско сједиште“ да би „збрисао одавде“.

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да је намјенска индустрија у Федерацији БиХ већ таква „да се никад више не може догодити 1992. година“, Додик је у Источном Новом Сарајеву рекао да је то пропала прича одлазећег политичара и „пуцањ у празно“.

„Како сам могао да видим у назнакама које добијам од различитих обавјештајних извора, Бакир Изетбеговић већ поспрема своје истанбулско сједиште за породицу да би евентуално, уколико се нешто не дај Боже њему деси, збрисала одавде. Ето колико он воли ово све“, рекао је Додик.

„Срела се са блиским сарадницима предсједника Трампа“

Додик је, одговарајући на остала новинарска питања, међу којима и оно које се односи на наводне бивше лобисте предсједника САД, објаснио да Доналд Трамп нема лобисте него свој изборни штаб у којем раде професионалци.

Он је рекао да је поносан на предсједника Владе Републике Српске Жељку Цвијановић, чију је недавну посјету САД, првенствено Вашингтону, оцијенио као веома успјешну и то са становишта лица са којима се срела.

„Оно што бих ја могао да видим, или што могу да виде људи који политички читају и нешто знају о томе, могу само да потврде да су то високопозиционирани и блиски сарадници садашњег америчког предсједника Доналда Трампа“, навео је Додик.

А томе, како и шта даље, додао је он, моћи ћете да гледате и бићете обавијештени о томе.

Бира се тренутак за доношење Декларације

Додик је изјавио да се бира тренутак када ће бити усвојена заједничка декларација Српске и Србије о опстанку српског народа, напомињући да Србија сада има важну политичку активност у преговорима о Косову и Метохији.

„Влада Републике Српске дала је сагласност за декларацију и чекамо да Србија крене даље. Србија сада има велику политичку позицију у вези са преговорима о Косову и Метохији. Наставићемо да радимо на декларацији, не да би се инатили око тога. Оно што су наша питања, наша сувереност, наша права – то ћемо учинити“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао да је Космет прворазредно политичко питање српског народа и државно питање Србије, које је раније било „изгубљено“ и које је предсједник Србије Александар Вучић успио да врати.

„Требало би сви да се у оквиру српског народа окупимо и видимо како ћемо се понашати у том случају. Ми из Републике Српске имамо одлучујућу причу око тога, јер нисмо признали Косово“, напоменуо је предсједник Српске.

Огњановић је тврдио да је Блер слао Ешдауна на Косово

Он је навео да се у медијима појавила ранија изјава убијеног српског адвоката Драгослава Огњановића, који је рекао да је некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун, кријући ушао на Косово и да је рекао да га шаље некадашњи британски премијер Тони Блер да би „убијао Србе“, те да тај снимак постоји у Хашком трибуналу.

Говорећи о конститутивности Срба у ФБиХ, Додик је навео да је незадовољан због чињенице да није ријешено то питање које је увијек потенцирао, али да вјерује да ће бити ријешено убрзо.

Он је рекао да Влада Републике Српске има коректан однос према борачким категоријама и породицама погинулих бораца, те да је одговорност према тој категорији становништва видљива.

„У том погледу, друштво је учинило све што је могло, и више од тога да реагује на потребе људи и да их збрине у стамбеним објектима. Први програм је подразумијевао да више од 8.000 породица погинулих бораца буде смјештено у оквиру два сегмента – први је смјештајем у стамбене зграде, и нема општине гдје то нисмо урадили, а други је новчаним средствима довољним за изградњу куће. Тај пројекат смо завршили“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да постоје појединачни случајеви који нису обухваћени због процедуралних или неких других разлога, али ће и то бити учињено.

Додик је рекао да у општини Источно Ново Сарајево потребно изградити још 30 станова, додајући да би волио да то питање буде ријешено и да сви добију станове.

„Олуја“ – акција етничког чишћења Срба

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је хрватска акција „Олуја“ била акција етничког чишћења српског народа и да је дегутантно што Хрватска слави страдање једног народа.

Он је истакао да је то био страшан ударац српском народу и да би Хрвати требали да покажу своје цивилизацијско достигнуће и процесуирају оне који су починили злочине над Србима.

„Сутра ћу бити у Србији на обиљежавању тог злочина над Србима и свој однос према томе сам одредио. Сматрам да су Хрвати и хрватска држава извршили етничко чишћење и нико нам из наше перцепције и сјећања не може да избије размишљања о томе да је `Олуја` слијед догађаја из Другог свјетског рата када су Хрвати хтјели да етнички очисте тај простор“, изјавио је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Политички Бошњаци и Хрвати су у оно вријеме било заједно против Срба

Он је рекао да се његови разговори са предсједником Србије Александром Вучићем везани за ове теме завршају са јасним увјерењем да Србија и Република Српска неће дозволити да се било гдје предузму такве акције према Србима, гдје год се налазили.

„Наравно да сви заједно морамо да санирамо некако посљедице тог злочина који су несумњиво почињени. Не годи ми као човјеку што Хрвати обиљежавају побједу над страдањима једног народа. Мислим да је дегутантно да на тај начин неко обиљежава страдање једног народа, али то је њихова ствар“, нагласио је предсједник Српске.

На констатацију новинара да, ипак, сарађује са Хрватима, Додик је истакао да, бранећи позицију конститутивних народа, брани првенствено српску националну конститутивност и да на нивоу БиХ ни један народ не би требало да мајоризира други.

„Основна тенденција бошњачке политике у БиХ јесте мајоризација, сада хрватског, а касније и српског народа. Моја политичка одлука да браним мајоризацију као процес, односно да је одбијем везано је за све народе на овим просторима“, каже Додик.

Он је подсјетио да су политички Бошњаци и Хрвати, заједно са међународном заједницом, били усмјерени против Републике Српске, а да данас постоје озбиљне несугласице међу њима, док Срби, у политичком смислу, мало комфорније живе у Републици Српској и на нивоу БиХ.

Скупштина РС је још 2008. упозорила: ако Косово…

Коментаришући изјаву да ће уколико дође до укључивања /самопроглашеног/ Косова у УН и друге међународне институције, тај исти пут затражити и Република Српска, Додик је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске, када је Косово 2008. прогласило независност, донијела закључке у којима је речено да ће, у колико се такве ствари буду десиле, исто тражити и Српска.

„Без обзира како има скептика, посебно окупљених око старе америчке администрације и одлазећег амбасадорка у БиХ /Морин Кормак/, која жели да одржи свој утицај, морају да знају – Република Српска се враћа на прво мјесто у БиХ – или ћете то прихватити или нећемо бити у БиХ“, поручио је предсједник Српске.

„Политизација случаја Драгичевић се врши из дана у дан и ми знамо шта се дешава, а постоје и институције које то раде“, рекао је он.

Он је рекао да жели да демантује многе неистине и лажи, али да као предсједник мора да реагује у случају када се неко из те групе појави и каже да треба укинути Републику Српску.

„Ја ћу је бранити Републику Српску од њих и наставићу то да радим“, нагласио је Додик и додао да „не може неко доћи да се обрати у парламент и да слаже“.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар