Предсједник РС

Додик: Шта год се урадило поводом КиМ – морамо то урадити заједно

ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ У ЕМИСИЈИ РТРС АКТУЕЛНО: ПОЗИЦИЈА ВУЧИЋА ЈЕ ТЕШКА, АЛИ – ДОБРО РАДИ
  • Пријете да ће Србији прекинути европски пут, да ће зауставити инвестиције, увести поново визе. То су озбиљне посљедице. Због тога је важно да Срби буду јединствени и да се окупе око преговарања. Важно је да се каже: ако одбијамо, одбићемо заједно, ако прихватимо – морамо прихватити заједно…
  • Србија не треба никад да призна Косово и никад не треба да попусти у било каквим настојањима. Можда ће Србија у неком историјском тренутку морати да изгуби, као што је у овом тренутку значајно изгубила суверенитет на овом простору, али само признање је дефинитивно и оно не мора да буде стављено на страну… Западњаци неће да кажу признајте Косово, него кажу – немојте га оспоравати
  • Појачане су пријетње од стране Запада и види се ојачана позиција Њемачке која је антисрпска на простору Балкана. Она је увијек била антисрпска, није била рационална, реална и увијек је била против Срба. Тако је и у овом случају везано за Косово
  • Добро је што поводом Заједнице српских општина причају о „Републици Српској“. То је баш добро што тако говоре – то ће једног дана и бити Република Српска. Мислим то у суштинском значају. Ето зваће се Заједница српских општина, имаће извршне функције власти као што има Српска, специјалне односе са Србијом као што има Република Српска. То је њима проблем и сва прича је у томе

Извор: РТРС

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је у емисији РТРС Актуелно да је предсједник Србије Александар Вучић успио да питање Космета из једне губитничке позиције врати на дневни ред и фокус интересовања.

Додик каже да је тешка позиција Вучића, али да добро ради.

– Вучић покушава да окупи све и да води јавни дијалог. Кључни проблем губитка Косова и данашњег статуса јесте тренутак, када су претходне власти Србије пристале да аранжман из окриља Уједињених нација пребаце у оквире Европске уније. Већ тада је обезбијеђена одлука да се мишљење међународног трибунала, а везано за статус Косова и проглашење независности, прогласи неважећим – истакао је Додик.

С друге стране, каже он, развој ове ситуације, која се сада дешава, јесте перцепција тих народа који, како истиче, прихватају Косово иде за тим да су они држава и да имају суверена права на свом простору.

– Зато данас Србе третирају на сјеверу Косова као побуњеничку групу, а не као релевантан политички фактор. Све скупа се усложњава чињеницом да је дошло до сукоба између Русије и Украјине, да су западњаци нервозни. Деценијама не успијевају неке ствари да ријеше, гурају испод тепиха. Сада су све одједном нешто хтјели да заврше, с пријетњама, како они то једино знају – каже Додик у емисији Актуелно.

Додаје и да су појачане пријетње од стране Запада и види се ојачана позиција Њемачке.

– Њемачке која је антисрпска на том простору Балкана. Она је увијек била антисрпска, није била рационална, реална и увијек је била против Срба. Тако је и у овом случају везано за Косово – рекао је Додик.

Навео је да је у сваком случају данас видљиво да се не држи до договора, до споразума.

– Оно што мора да се има у виду јесте то да се сагледају посљедице које смо могли да чујемо за Косово и Метохију, а то је да ће се прекинути европски пут, да ће се зауставити инвестиције, увести визе поново. То су озбиљне посљедице – рекао је Додик.

Поновио је да би посљедице могле да промијене економски, социјални и геополитички положај за саме Србе.

– Због тога је важна једна ствар, коју морају да ураде Срби, а то је да буду јединствени и да се окупе око преговарања. Важно је да се каже, „ако одбијамо, одбићемо заједно, ако прихватимо, морамо прихватити заједно“. А то је важно само зато да Србија и Срби поново не би били подијељени. Шта год да се уради, морамо да урадимо заједно – навео је Додик.

Истакао је да ако се одбија француско – њемачки план, онда то мора, како каже, да одбију и власт и опозиција, али и друштво у цјелини.

Такође, ако га прихватамо онда то треба сви да урадимо.

– Србија не треба никад да призна Косово и никад не треба да попусти у било каквим настојањима. Можда ће Србија у неком историјском тренутку морати да изгуби, као што је у овом тренутку значајно изгубила суверенитет на овом простору, али само признање је дефинитивно и оно не мора да буде стављено на страну – казао је Додик.

Зато сада, објашњава Додик, западњаци неће да кажу признајте Косово, него кажу немојте га оспоравати.

– Мора да се научимо да сви ти амбасадори и изасланици имају своје каријере и они желе да успију, шта њима смета Космет, зашто Нијемцима смета Космет?!

Када се говри о Заједници српских општина, Додик напомиње да је добро што причају о Републици Српској, међутим Албанци често кажу да не желе Републику Српску на територији Космета.

– То је баш добро што тако говоре, то ће једног дана и бити Република Српска. Мислим то у суштинском значају. Ето зваће се Заједница српских општина, имаће извршне функције власти као што има Српска, специјалне односе са Србијом као што има Република Српска. То је њима проблем и сва прича је у томе – закључује Додик.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар