Предсједник РС

Додик: Стали смо уз Русију – то није одлука ове генерације, донијели смо је кроз историју

„ЗАМОЛИЋУ ПУТИНА ДА СРПСКА БУДЕ ПРИСУТНА И ВИДЉИВА НА ФОРУМУ БРИКС“
  • Предсједник Српске рекао у Санкт Петербургу: И поред свог опредјељења ка Европској унији, морамо да имамо отворене канале, сарадње и договоре са другима, па и са земљама у оквиру БРИКС-а
  • Додик и губернатор Александар Беглов потписали Плана сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске за 2024-2026. годину, а домаћин је потпом рекао: „Грађани Санкт Петербурга прате вашу борбу за трајне и породичне вриједности и нас то одушевљава. Ваше историјско памћење је одлично. Ја лично вас много поштујем, много учим од вас. Увијек смо спремни да будемо уз Републику Српску“

МИЛОРАД Додик предсједник Републике Српске истакао је за РТРС уочи састанка са Владимиром Путином да ће затражити од предсједника Руске федерације да се размотри начин на који би се могло обезбиједити присуство Републике Српске и њена видљивост на Форуму БРИКС-а.

– БРИКС-ом предсједава Русија и сматрам да ми морамо да и поред опредјељења ка Европској унији имамо отворене канале, сарадње и договоре са другима, па и са земљама у оквиру БРИКС-а – рекао је Додик.

Истакао је да ће се захвалити предсједнику Русије за јасан став у Генералној скупштини Уједињених нација када је ријеч о њеном ставу о резолуцији у Сребреници.

– Желе сатанизовати један народ, а Путин то схвата и разумије – рекао је Додик.

Истакао је да је предсједник Русије несумњиво снажан државник, који је показао да води једну велику и моћну Русију.

– Он је човјек који је у критичним тренуцима морао да доноси тешке одлуке – рекао је Додик.

Предсједник Српске учествује на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, гдје се састао са његовим губернатором Александром Бегловом.

Додик и Беглов потписали су Записник преговора и Плана манифестација за спровођење листе приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске за 2024-2026. годину.

Беглов је изјавио да је велика част што је делегација Српске, на челу са Додиком у посјети Санкт Петербургу.

– Грађани Санкт Петербурга прате вашу борбу за трајне и породичне вриједности и нас то одушевљава. Ваше историјско памћење је одлично. Ја лично вас много поштујем и виђали смо се много пута. Много учим од вас, те смо увијек спремни да будемо ту поред Републике Српске, рјешавајући проблеме заједно. Спремни смо да примимо ученике ваших школа током љетнег распуста и да ми сносимо трошкове. Треба да чувамо наше пријатељство – додао је Беглов.

Додик је истакао да је поносан на пријатељство Српске и Санкт Петербурга.

– Ово јесте тежак тренутак, али и тренутак у којем се пријатељства доказују. Ми смо стали уз вас и ваш народ и државу. То није одлука ове генерације, него одлука коју смо донијели кроз историју. Много ствари смо започели да радимо и много смо већ урадили. Сарађујемо у области медицине и развијаћемо сарадњу и на економском плану, вођени чињеницом, да постоји много заједничких интереса у том сегменту – напоменуо је Додик.

Позвао губернатора да буде почасни гост у Републици Српској.

Када је ријеч о сукобу у Украјини, Додик је нагласио да је Украјина само изговор Запада за тестирање могућности Руске Федерације.

– Увијек ми је драго када чујем добре вијести о успјеху Русије. Данас ћу бити са предсједником Русије Владимиром Путином и то је прилика за потврду одличне сарадње – нагласио је Додик.

Он је додао да су Русија и српски народ супротстављени, не НАТО-у и Западу него злу.

– То су супротстављене цивилизације, јер ми само желимо да чувамо наше породичне вриједности, вјеру и историју, а то је нешто сто се данас покушава урушити. То заиста данас није лако – напоменуо је Додик.

Састанку су присуствовали министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић.

Претходно је предсједнику Српске, уручена медаља „Предсједничке библиотеке Јељцин“, којој је он уручио роман „На Дрини ћуприја“ на руском језику.

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар