Предсједник РС

Додик: Тражимо од Амбасаде САД у БиХ да објави којим медијима и НВО ће дати 12 милиона долара

УПОЗОРИО ДА ЈЕ ДИРЕКТНО УПЛИТАЊЕ У ИЗБОРНИ ПРОЦЕС И МИЈЕШАЊЕ У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ
  • „То су ствари које би требало рашчистити јер ако би Американци довели овдје екипу себи поданих људи, онда Република Српска не може рачунати на будућност“, рекао је Додик данас у Зворнику гдје је отворена фабрика „Зеохем“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Зворнику да ће Српска тражити од Амбасаде САД у БиХ да транспарентно обавијести јавност о томе коме и у које програме се дозначује 12 милиона долара намијењених за подршку невладином сектору и медијима у овој години.

Додик је рекао да је у извјештају који је Српска доставила Савјету безбједности УН наведено да америчка Амбасада у БиХ само у овој години има 12 милиона долара да подржи невладин сектор и медије које они хоће и шест милиона долара да би, наводно, спријечила утицај Русије на ове просторе.

„Тражићемо да америчка амбасада јасно и транспарентно обавијести јавност о томе коме се дозначује тај новац и у које програме“, рекао је Додик.

Он је истакао да у Републици Српској мора да се зна на који се то начин ради и да ли је то директно уплитање у изборни процес и мијешање у унутрашње ствари.

„То су ствари које би требало рашчистити јер ако би Американци довели овдје екипу себи поданих људи, онда Република Српска не може рачунати на будућност“, рекао је Додик данас у Зворнику гдје је отворена фабрика „Зеохем“.

Он је нагласио да је најважнија ствар да је у Зворнику отворена фабрика која ће финализирати производе компаније „Алумина“ и да ће у том погледу Зворник и Република Српска добити још један производни капацитет који је извозно оријентисан и да све што се овдје произведе иде на тржишта широм свијета.

Говорећи о „Љубији“, он је рекао да се ова компанија без новог инвеститора или новог власника неће успјешно подићи.

„Желимо да привучемо инвеститоре и да та компанија боље ради него што је радила до сада“, рекао је Додик.

У извјештају Српске Савјету безбједности УН подсјећа се да од 2010. до 2017. године САД нису покренуле већи програм финансирања медија, али су од 2017. до 2018. године покренута најмање три велика програма финансирања чији су корисници углавном медији у БиХ, а укупна средства прелазе 12 милиона долара.

Средства издвојена за 2018. годину намијењена су за „смањење осјетљивости на руски притисак, нарочито у секторима енергетике и медија“, као и „подршку независних медија, избора и демократских политичких процеса“, додаје се у извјештају.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар