Предсједник РС

Додик: У другој половини фебруара ћу разговарати са Путином и Лукашенком, Српску ће почетком марта посјетити Орбан

ПРЕДСЈЕДНИК РС У БАЊАЛУЦИ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ МАЂАРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПЕТЕРОМ СИЈАРТОМ
  • Мађарског лидера Виктора Орбана назвао великим пријатељем Српске и нагласио да ће му том приликом бити уручен Орден Републике Српске на огрлици, који му је додијељен поводом Дана Републике – 9. јануара
  • Предсједник РС открио да 17. фебруара креће на пут да би се срео са предсједницима Русије и Бјелорусије, а касније тог мјесеца и са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом

ДАНАС смо још једном констатовали да Република Српска остаје на европском путу, као и да је неопходно да се у потпуности поштује механизам координације, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

– Желимо да се ту виде двије ствари, да се прије свега види Република Српска са својим овлашћењима и, с друге стране, да се поштује механизам координације у оквиру БиХ и наравно уставни положај који БиХ има – поручио је Додик.

Додик je након састака најавио је посјету премијера Мађарске Виктора Орбана Бањалуци.

– Биће то почетком марта. Знамо и датум када ће нас посјетити Орбан, наш велики пријатељ. Тада ћемо рационализовати и неке угoворе потписати – казао је Додик.

Мађарском премијеру ће тада бити уручен Орден Републике Српске на огрлици, који му је додијељен поводом Дана Републике – 9. јануара.

Додик је нагласио да Мађарска и Република Српска у билатералним односима немају ни један отворен проблем.

– Поштујемо приступ Будимепеште који има према региону, и захвалан сам за јасне ставове у том погледу. Мађарска је природни партенер за развој односа ЕУ са Балканом и поздрављамо чињеницу да ће Мађарска ускоро преузети пресједавање Европском унијом – рекао је Додик.

Навео је да двије стране посебно желе да унаприједе сарадњу у области енергетике, као и да се сарадња Српске и Мађарске одвија на обострану корист.

Предсједник РС је открио да 17. фебруара креће на пут да би се срео са предсједницима Русије и Бјелорусије, Владимиром Путином и Александром Лукашенком, а касније тог мјесеца и са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар