Предсједник РС

Додик: У комисији за Сребреницу можда ће бити и један бивши судија Хашког трибунала

„АУТО-ПУТ БАЊАЛУКА-ДОБОЈ ЈЕДНА ЈЕ ОД ВЕЛИКИХ РАДНИХ ПОБЈЕДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“
  • „Република Српска тражи независну комисију за Сребреницу, а не ону у чији се рад неко мијеша, па био то и амерички Стејт департман. Видјели смо то када је Стејт департман подржавао (бившег високог представника у БиХ) Педија Ешдауна и када смо допунили комисију под утицајем, која је изнијела низ нетачних података“
  • „Све што је тачно у претходном извјештају биће интегрални дио новог извјештаја“
  • „У раду Комисије учествоваће стручњаци. Неколико њих је већ прихватило да се укључи у рад. Контактиран је и један бивши судија Хашког трибунала који још није озваничио учешће, али је пристао на разговор. Извјештај који направи ова комисија, Република Српска ће прихватити“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће пуштањем у саобраћај дионице ауто-пута од Хрваћана до Прњавора крајем септембра или у првим данима октобра бити остварена једна од великих радних побједа Српске, јер ће тиме бити завршена изградња ауто-пута Бањалука-Добој.

„Република Српска ће с овим ауто-путем имати 120 километара ауто-пута. Сви тежимо ка бољем и успјешнијем, а Прњавор ће изградњом ауто-пута добити и једну од најфреквентнијих и најразвијенијих индустријских зона“, рекао је Додик новинарима на Вучијаку код Прњавора.

Према његовим ријечима, завршетак изградње ауто-пута Бањалука-Добој биће једна од великих инфраструктурних побједа Српске.

Предсједник Српске је нагласио да је Прњавор једна од важних, развијених и веома динамичних локалних заједница у Републици Српској у којој је видљиво да се сваки дан нешто ново ради.

Додик је подсјетио да је у овој локалној заједници прије четири-пет година потпуно био заустављен развој, те да није било видљивог напретка, јер није постојала сарадња са републичким институцијама.

„Прњавор је реаговао, (Дарко) Томаш је изабран за начелника и зато што је сада добра сарадња између локалних органа власти и Републике – долазе овакве инвестиције. Желим да честитам начелнику Томашу, његовом тиму, свим руководиоцима и народу на видљивом развоју“, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је изјавио и да РС тражи независну комисију за Сребреницу, а не ону у чији се рад неко мијеша, па био то, како је навео, и амерички Стејт департман.

„Видјели смо то када је Стејт департман подржавао (бившег високог представника у БиХ) Педија Ешдауна и када смо допунили комисију под утицајем, која је изнијела низ нетачних података“, казао је Додик.

Он је додао да ће све оно „што је тачно у претходном извјештају бити интегрални дио новог извјештаја“, истичући да ће у раду Комисије учествовати стручњаци.

„Неколико њих је већ прихватило да се укључи у рад. Контактиран је и један бивши судија Хашког трибунала који још није озваничио учешће, али је пристао на разговор. Извјештај који направи ова комисија, Република Српска ће прихватити“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, не постоји разлог за реаговање Стејт департмана на одлуку институција РС да одбаце извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године, а као једини разлог навео је тај што „тамо сједе рецидиви претходне америчке администрације“.

Додик је навео да извјештај Комисије за Сребреницу није потпуно истинит и да је у њему било нетачних података, додавши да је немогуће да постоје имена особа које су страдале 1992. и 1993. године, а уврштена су у списак страдалих од 11. до 19. јула 1995. године, док истовремено није поменута ниједна српска жртва.

Он не види разлог „зашто се буне они који се залажу за причу о истини, а сад одједном не желе да је виде“, оцјенивши да они „желе да виде шпекулативну истину, а не цјеловиту истину“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар