Предсједник РС

Додик у Орашцу: Нема хрватских, босанских или неких других Срба, постоји само јединствени српски народ

„ОКУПЉЕНИ СМО ПОД ЗАСТАВАМА СРБИЈЕ И СРПСКЕ, НЕКА ЖИВИ СРПСКИ НАРОД – МА ГДЈЕ БИО“
  • „Нема бољег мјеста да окупи Србе од овог гдје је на најбољи могући начин сублимирано оно што јесте историјска тежња српског народа, а то је тежња за слободом“
  • „Срби су стварајући Југославију хтјели да створе слободу и за друге, а не само за себе, да би ти други на крају у распаду бивше Југославије створили своје државе, али и нас вратили Србији“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик данас је на централној прослави Дана државности Србије у Орашцу пожелио срећан празник српској држави и свим Србима ма гдје били, поручивши да је српски народ био страдалнички прошлог вијека, а да овај треба да буде вијек српске слободе.

„Нема бољег мјеста да окупи Србе од овог гдје је на најбољи могући начин сублимирано оно што јесте историјска тежња српског народа, а то је тежња за слободом“, истакао је Додик обраћајући се на централној прослави Дана државности Србије.

Додик је рекао да Срби, који су сав свој национални живот провели у непрестаној борби за слободу, нису произвели само једног Карађорђа него многе „Карађорђе“ и многе знане и незнане јунаке који су се борили за слободу.

Он је подсјетио да је српски народ, који је данас окупљен око националне идеје и државе Србије, идеје која се зове слобода и национални понос и идентитет, кроз своју историју морао да прође многе заблуде, а једна од њих је била Југославија.

„Срби су стварајући Југославију хтјели да створе слободу и за друге, а не само за себе, да би ти други на крају у распаду бивше Југославије створили своје државе, али и нас вратили Србији“, напоменуо је предсједник Српске.

Додик је истакао да данас српски народ има своје двије државе – Републику Србију и Републику Српску.

„Ми смо поносно окупљени око идеје српског народа и као што је (предсједник Србије Александар) Вучић рекао – нема хрватских, босанских или неких других Срба, него постоји јединствен српски народ гдје год се налазио и гдје год живио, са својом традицијом, крсном славом, језиком и писмом и са својим говором српским“, нагласио је Додик.

Фото: Зоран Шестић / Танјуг

Додик је рекао да му је част што му је дата прилика да у овом јединственом дану за српски народ – Сретењу и Дану државности Србије пошаље поруке окупљања и јединства, очувања српског идентитета и сјећања на сва српска страдања, која су била огромна.

„Срећан вам празник који је овдје, у тешким условима и послије неколико вијекова борбе за слободу и трпљења, окупио наше претке који су донијели одлуку о слободи и били способни само неколико деценија послије да изњедре најсавременији устав тог времена понуде га народу. То говори о нама, о нашим потенцијалима“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је српски народ дао многе велике људе свјетског формата, те да зато са правом данас може да прославља своје празнике и говори о слободи, јер је предводник те слободе на овим просторима.

„Окупљени смо под заставама Србије и Републике Српске. Нека живи Србија и нека живи Република Српска. Нека живи српски народ ма гдје био“, поручио је предсједник Републике Српске.

Обиљежавању Дана државности Србије, између осталих, присуствовали су и премијери Србије и Српске Ана Брнабић и Жељка Цвијановић, предсједници парламената Србије и Српске Маја Гојковић и Недељко Чубриловић, потпредсједници парламената, те министри у владама Србије и Српске.

Претходно је одржан помен, који је служио Његова светост патријарх српски Иринеј, са владиком шумадијским Јованом и свештенством Српске православне цркве (СПЦ), у сјећање на све устанике који су положили своје животе за вјеру и отачаство.

У Србији се данас и сутра низом манифестација обиљежава Дан државности.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав модерне српске државе – Сретењски устав.

Српска православна црква данас слави црквени празник Сретење за који се у српском народу везује низ обичаја.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар