Предсједник РС

Додик: Уставни суд БиХ је страна политичка организација чије одлуке за Српску немају никакав значај

„МОГУ ТИ СТРАНЦИ ДА ЗАСЈЕДАЈУ КОЛИКО ХОЋЕ – ОНИ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ НЕ ПОСТОЈЕ“
  • Уставни суд БиХ позвао Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Федерације БиХ да у Уставни суд БиХ без одгађања изаберу судије које недостају да би се, како наводе, омогућило несметано функционисање ове институције. Сједница Уставног суда БиХ одржана је без иједног судије из реда српског народа и онлајн јер судије странци нису могли доћи због отказаних летова


ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да је Уставни суд БиХ званично страна политичка организација, чије одлуке на територији Републике Српске немају никакав значај.

– Могу да засједају колико хоће, сви ти странци тамо, за Републику Српску они не постоје – поручио је Додик у објави на друштвеним мрежама.

Он је нагласио да ће се сматрати нелегитимним све што се у том суду одлучи док се не донесе закон о Уставном суду, јер је тако одлучила Народна скупштина Републике Српске.

Уставни суд БиХ позвао је јуче Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Федерације БиХ да без одгађања изаберу судије које недостају у Уставни суд БиХ да би се, како наводе, омогућило несметано функционисање ове институције.

Сједница Уставног суда БиХ одржана је без иједног судије из реда српског народа и онлајн јер судије странци нису могли доћи због отказаних летова.

Још 2022. године мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а једини преостали судија Србин Златко Кнежевић и званично је, на сопствени захтјев, почетком ове године отишао у пријевремену пензију.

Од 3. јануара у Уставном суду БиХ остало је двоје бошњачких и један хрватских судија, као и Албанац, Швајцаркиња и Њемица, које је изабрао Европски суд за људска права.

Најмање шест пута у постдејтонској БиХ Република Српска је предлагала закон о Уставном суду и инсистирала да се странци врате у своју земљу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар