Предсједник РС

Додик: Увијек ме заболи кад ме у Београду питају шта има ново у Босни – утрнем од тог питања

„НИЈЕ САМО КиМ НАЈВАЖНИЈЕ ПИТАЊЕ СРБИЈЕ, НАЈВАЖНИЈЕ ПИТАЊЕ ЈЕ И РЕПУБЛИКА СРПСКА“
  • „Када би се РС данас издвојила, не бисмо имали ниједан проблем да живимо као самостална држава. Кад бих могао сутра да направим независну РС, а да не падне ниједна глава, урадио бих то. Моја политика је да то учиним политичким средствима“
  •  „Не мрзим никога у Босни, али се не идентификујем са том државом, већ са народом којем припадам, својом вjером, језиком и писмом. Мој прадjеда је на Солунском фронту изгубио ногу и јасно вам је на којим причама сам ја одрастао“
  • „Народ се мора ослободити стереотипа да странци овдjе могу да раде шта хоће а да ми морамо да слушамо: „Ја сам то рашчистио још 2006, када сам постао премијер. Тада сам прекинуо праксу да се сви материјали пре сjеднице Владе шаљу у Канцеларију високог представника. Када је дошао њихов представник Крис Бенет да се жали, ја сам га избацио напоље и написао одлуку да му се забрањује улазак у зграду Владе РС“
  • „Мени је живот лакши откако ми Американци не долазе у кабинет. Шта ће ми они? Са њима је веома тешко разговарати. То су увек надобудни типови који нешто траже и на нешто вас присиљавају”

САЊАМ и вјерујем да ће Република Српска једног дана бити држава. Да ли ће то бити за пет, десет или петнаест година, није важно. Гарантујем, независна Српска ће нам пасти у крило као зрела јабука. БиХ је неодржива, а када би се РС данас издвојила, не бисмо имали ниједан проблем да живимо као самостална држава. Кад бих могао сутра да направим независну РС, а да не падне ниједна глава, урадио бих то. Моја политика је да то учиним политичким средствима.

Овако, у разговору за „Новости“, председник Републике Српске образлаже своју тежњу, која се претворила у његов главни политички циљ и која ће, чини се, обиљежити његову политичку каријеру. За Додика, Босна и Херцеговина је „морање, а не жеља“, а за себе каже да се никада није осјећао Босанцем:

– Увијек ме заболи када дођем у Београд и неко ме пита шта има ново у Босни. Утрнем од таквог питања. Не мрзим никога у Босни, али се не идентификујем са том државом, већ са народом којем припадам, својом вјером, језиком и писмом. Мој прадеда је на Солунском фронту изгубио ногу и јасно вам је на којим причама сам ја одрастао.

На констатацију да су ставови власти и опозиције у РС све даље, Додик је навео да су противници отишли у органе БиХ и не комуницирају са РС. “Њихова политика је против Српске, рекао је предсједник РС.

На питање да ли инсистирањем на самосталности Српске угрожава позицију Београда у вези с Косовом, Додик је одговорио да није питао Србију шта о томе мисли. “Београд из својих разлога мора остати на међународном принципу територијалне недјељивости, имајући у виду Косово. То је најважније државно питање Србије, и ја то разумијем. Али, исто тако, најважније национално питање Србије је Република Српска, нагласио је Додик.

„Свијет је поводом Косова, наводно кажњавајући Милошевића, који већ није био ту, додатно понижавао Србију и Србе. То говори колико је тај пројекат циничан и антисрпски, а не антимилошевићевски. Циљ је био да се уруше и понизе српска државност и нација. Албанцима и Србима који ратују и убијају се, међународна заједница каже – разиђите се. Муслиманима и Србима који такође ратују и не воле се, кажу – морате да будете заједно. То је лицемерје међународне заједнице. Није нам понуђено фер рјешење, истако је Додик.

На питање како ситуација у Каталонији утиче на његов циљ, Додик је објаснио да се нисмо идентификовали са Каталонијом. „Наша прича је потпуно аутентична. Историју Каталоније не познајем довољно, али знам своју. И знам да је РС конституисана као држава, јер сам био посланик када се та одлука доносила. Имамо све елементе државности – територију, ефективну власт и народ који то жели. Били смо, и јесмо, држава. Али нам не дозвољавају да то говоримо”, поновио је предсједник РС.

На констатацију да је због таквих ставова ушао у оштар сукоб са дијелом међународне заједнице, Додик је објаснио да се народ мора ослободити тог стереотипа да странци овде могу да раде шта хоће а да ми морамо да слушамо. “Ја сам то рашчистио још 2006, када сам постао премијер. Тада сам прекинуо праксу да се сви материјали прије седнице Владе шаљу у Канцеларију високог представника. Када је дошао њихов представник Крис Бенет да се жали, ја сам га избацио напоље и написао одлуку да му се забрањује улазак у зграду Владе РС, рекао је Додик.

„Инцко мора да оде, али да нико други не дође. То је суштина. Он је један фин међународни хохштаплер. Има плату од 24.000 евра, на коју не плаћа порез, а трагично је то што тврде да он нама помаже”, додао је Додик.

Коментаришући изјаву Валентина Инцка, високог представника  да је ублажио реторику и одустао од референдума послије санкција Америке, Додик је позвао Американце да му продуже санкције ако мисле да је то разлог. „Мени је живот лакши откако ми Американци не долазе у кабинет. Шта ће ми они? Са њима је веома тешко разговарати. То су увијек надобудни типови који нешто траже и на нешто вас присиљавају”, објаснио је Додик.

Објашњавајући ставове које је изнио амерички дипломата Хојт Ји, Додик је рекао да се Ји овдје лажно представља као нека моћ, а у ствари је највећи губитник. „Досад се није десило да је неки амерички дипломата дошао и нешто рекао а да је послије морао да мијења свој став. То говори да он није добио подршку Вашингтона за такву причу. Зато је и ЕУ истог дана саопштила да не стоји иза тога. Одлично је што се то десило, јер се сада види да је тај Хојт Ји потпуно безначајна политичка фигура и обичан мешетар”, поновио је Додик.

„Траже да прекинемо односе са Русијом и питају шта су они урадили за нас. Урадили су много. И да ништа друго нису, ставили су вето на британски приједлог декларације УН по којој су Срби геноцидан народ. Не само да би то био додатан атак на РС, већ би та декларација разграђивала и Србију. То се не може заборавити. А од Американаца смо добили бомбе са осиромашеним уранијумом. Они су јаки, то је у реду, али немојте очекивати да вам аплаудирамо док нас бомбардујете, нагласио је Додик.

Говорећи о заједничкој декларацији Србије и РС о правима српског народа, Додик је поновио да ових дана текст декларације разматра заједнички тим, и уколико се сагласе, онда ће и скупштине расправљати о томе. “То ће бити први пут да скупштине Србије и Српске донесу идентичан акт, и то је веома важно”, рекао је Додик. Декларација неће бити основ за дестабилизацију. Зашто ми не бисмо промовисали своја политичка права у ЦГ, Албанији, Словенији…, као што то они чине за своје сународнике у нашим државама. То је афирмација права, а не некакво јуришање, појаснио је предсједник РС.

„Ми не желимо да будемо босански Срби. Хоћемо да изразимо да су Срби – Срби, гдје год да живе. Да нису ничији, да припадају свом народу и воле Србију. Онима који су нападали декларацију вјероватно ће сметати што није написано нешто ненормално да би они имали чиме да се занимају, рекао је Додик у интервјуу за Вечерње новости.

Као највећи пројекат за који је потребна подршка Додик је навео ауто-пут Бањалука-Београд. “До половине идуће године завршићемо још 20 километара пута до Добоја. Разговарамо о том путу са Кинезима, они траже да се повежемо преко БиХ као међународно признате земље, а ја покушавам да то избјегнем”, каже Додик. Још је додао да што се тиче РС – аутопут Сарајево-Београд се завршава на Палама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар