Предсједник РС

Додик: Већина Срба у Српској на референдуму би се изјаснила за припајање Србији

„КАД БИ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА БИЛА САМА – НЕ БИ САСТАВИЛА НИ 24 САТА – НАМА СУ ЈЕ НАМЕТНУЛИ“
  • „Можда је улазак Републике Српске и сјевера Косова и Метохије у састав Србије рјешење да се Срби не понизе скроз“
  • „Не кријем то, мислим да је то (референдум о самоопредијељењу) природно и да ће на крају та политичка природа и побиједити. То се не може зауставити, то је и до сада заустављано, до сада је то била табу тема“
  • „Ми полазимо од тога да Република Српска, са становишта дефиниције државе, има све елементе – територију, народ и власт. И једино она то има у БиХ, у којој данас ништа не функционише, осим Српске. Заједнички ниво је изгубљен јер нема консензуса. Странци нас 25 година малтретирају и манипулишу са наводним компромисом у БиХ, то је тај проблем који неће дозволити БиХ да преживи“
  • „Срби више не смију да уђу у заблуду о мултиетничким заједницама. Срби дали своју државу Србију, увалили се у Југославију – једну, па другу. То је био општи промашај српске националне политике и српске националне идеје. Јер, шта смо добили на крају тог вијека у коме смо формирали Југославију, ништа, добили смо страдање, распарчавање, сатанизацију, изолацију“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би се већина Срба у Српској данас, када би имали прилику, изјаснила на референдуму да се Српска припоји Србији.

Додик је потврдио да би волио да се некада распише такав референдум, да то не крије и да о томе годинама говори.

„Не кријем то, мислим да је то природно и да ће на крају та политичка природа и побиједити. То се не може зауставити, то је и до сада заустављано, до сада је то била табу тема“, рекао је предсједник Српске за ТВ „Пинк“.

Додик је поновио да је БиХ наметнута Србима као морање од међународног фактора који жели да каже да је БиХ држава, а Република Српска није, док у Дејтону и Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три народа који су извориште свог суверенитета и одлука на заједничком нивоу.

„Ми полазимо од тога да Република Српска, са становишта дефиниције државе, има све елементе – територију, народ и власт. И једино она то има у БиХ, у којој данас ништа не функционише, осим Српске. Заједнички ниво је изгубљен јер нема консензуса. Странци нас 25 година малтретирају и манипулишу са наводним компромисом у БиХ, то је тај проблем који неће дозволити БиХ да преживи“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је чињеница да је српски народ био спреман да преживи 20 година тортуру међународне заједнице и није се одрекао Српске, коју воли и у њој се осјећа свој на своме.

Предсједник Додик је рекао да је БиХ „склепана на немогућим принципима“ и да, када би остала сама, „не би саставила 24 сата“.

Он је истакао да Срби више не смију да уђу у заблуду о мултиетничким заједницама, те подсјетио да су Срби дали своју државу Србију, „увалили се у Југославију – једну, па другу“, и да је то био општи промашај српске националне политике и српске националне идеје.

„И шта смо добили на крају тог вијека у коме смо формирали Југославију, ништа, добили смо страдање, распарчавање, сатанизацију, изолацију. Зар Срби сада треба поново да буду у заблуди и да прихвате БиХ на истим принципима на којима Југославија није могла да успије. Ко очекује да смо толико глупи политички?!“, рекао је Додик.

Коментаришући често етикетирање Срба као геноцидног народа, Додик је подсјетио да су муслимани у БиХ, још прије почетка протеклог рата, почели са пропагандом о томе да су Срби геноцидан народ.

Говорећи о ратним злочинима, Додик је рекао да мисли да је једино рјешење за будућност да се сви истовремено извине једни другима.

„Инсистирање да се само Срби извињавају, значило би предодређивање кривице. Страдали су Срби, страдали и други у протеклом рату, али исто тако остао је нерашчишћен огроман проблем међу нама, а то је Други свјетски рат, масовно убијање Срба“, рекао је Додик.

Он је подсјетио на страдање Срба у Пребиловцима, али и о мало познатом страдању 6.000 Срба у мјесту Стари Брод, низводно од Вишеграда, гдје их је у збијег од Сарајева, преко Романије низ Дрину натјерао Јуре Францетић, а побиле усташе у року од два дана.

Додик је нагласио да на западу влада општа антируска хистерија, док Република Српска одлично сарађује са Русијом, да се он годишње бар једном види са руским предсједником Владимиром Путином, те да је за њега част да са једним од водећих људи свијета поразговара о проблемима.

Предсједник Републике Српске поручио је да Срби морају да се врате себи и окупе се, те истакао да је најважније што се Србија кроз Александра Вучића вратила концепту Србије као националне државе Срба и других грађана који у њој живе.

„Мислим да је Србија успјела у посљедње три године или пет да врати Косово на међународни план, да се о томе разговара, док се прије тога о томе ћутало као о готовој ствари“, навео је Додик.

Он је рекао да Америка више није моћна као прије, али да је не треба занемарити, те указао на постојање двојних стандарда.

„О војсци Косова не постоји ниједан званични документ, нигдје то није поменуто осим у настојањима Албанаца да то направе, међутим добили су подршку Америке. С друге стране, Република Српска има право на војску и у Уставу, и у Дејтонском споразуму, али то не може да функционише. Докле ће овдје да буду различити принципи?!“, нагласио је Додик.

Додик је истакао да Српска има право на војску више од било кога у региону.

„Ако је ово принцип, онда ћемо ми тражити да се укине споразум о Оружаним снагама БиХ и тражићемо да се формира војска Републике Српске, јер ми више имамо право на то него било ко у региону“, додао је Додик.

 

Додик: Идем у Сарајево да покушам да откочим развој Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће се кандидовати за члана Предсједништва БиХ зато што Република Српска има у себи потенцијала за властите одлуке и развој које „коче на нивоу БиХ“, те поручио да „иде тамо да, у интересу Српске, покуша да то откочи“.

„Мени је приоритет Република Српска. Не идем тамо због Босне, ја идем тамо због Републике Српске“, рекао је Додик за телевизију „Пинк“.

Додик, који је и лидер СНСД-а, најавио је да ће већ ове седмице имати разговоре са коалиционим партнерима о томе, како би окупили ширу коалицију која ће обезбиједити побједу.

Он је напоменуо да, иако све анкете говоре да је побједа неприкосновена, треба бити опрезан и позвао све своје чланове партије, коалиционе чланове и симпатизере да се окупе.

„Овај пут побједа мора бити велика. Сад на изборима побјеђује Република Српска – ако имамо снажну политичку подршку, онда можемо да изнесемо нашу борбу са међународним фактором који је против Републике Српске, али и са БиХ поготово“, рекао је Додик.

Он је објаснио да лидер СДА Бакир Изетбеговић неће моћи да буде у новом саставу Предсједништва БиХ, јер је већ био два пута, истакавши да он није био посебан проблем, него представници Срба у Сарајеву који су му попуштали.

„Проблем је што су се наше политике, условно наши људи, прилагођавали њима. Имате готово немогућу ситуацију гдје су Срби заузели српска мјеста, а на заједничком нивоу раде против Републике Српске“, рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, они су током двије и по године зауставили све финансијске аранжмане Републике Српске у износу од 710 милиона КМ који су морали да иду преко органа БиХ, само зато да Српска не би добијала новац.

„Они су из тог разлога почели да говоре како је овде лоше, како Република не ваља. То наравно, одговара Бакиру Изетбеговићу. Онда су ушли у хајку како имамо паравојну организацију, што је потпуно нетачно. Тамо су, нажалост, сви Мектићи“, рекао је Додик.

Предсједник Републике истакао је да Српска по свим документима и законима има право на полицију опремљену по стандардима у Европи, што подразумијева и адекватно наоружање.

Додик је рекао да, према закону и европским стандардима, сваки полицијац треба да има пушку, адекватну униформу, наоружање и довољно муниције како би могао да се брани у сваком нападу терористе или било кога другог.

„Бранићемо се и нећемо дозволити никада више да нам се десе скупљања и ликвидација, као што су некада прије радили, а на то имамо легитимно право“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска „из разлога – сатанизације, изолације и много чега другог, и аранжмана који су потписани“ разоружана, а све њене фабрике намјенске индустрије уништене, док у муслиманском и хрватском дијелу БиХ постоји чак шест фабрика оружја.

Према његовим ријечима, према једном од аранжмана у Дејтонском мировном споразуму, у Републици Српској 10 полицајаца може да има једну пушку, што је огроман ризик приликом евентуалног напада на неку полицијску станицу.

„Имамо право на то /наоружавање и опремање полиције/, ми смо то набавили веома транспаретно и видљиво, за то је потребно чак и да Сарајево да дозволе, и одједном се јавља проблем. Сад испаде да не знам шта се овде дешава“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је улазак Републике Српске и сјевера Косова и Метохије у састав Србије „можда рјешење да се не понизе Срби скроз“.

„Мислим да треба да се на ту тему отворе разговори. Не мора да буде рата, може политички да се то ријеши“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да више нико не може да понизи Србију, јер „Србија има јаку, аутентичну, снажну политику“.

„Констелација међународних односа каква је данас, не може више да продукује политику Србије, која би била понижавајућа. Према томе, ово што /предсједник Србије Александар/ Вучић ради са становишта одбране државних интереса то је пут којим треба да се ради“, рекао је Додик.

Подсјетивши на своје дугогодишње искуство предсједника, Додик је указао да је највећи проблем свих политичара на овом простору, што прећуте када им дође саговорник и каже неугодну ствар.

„Вучић није прећутао. Рекао је: `не можете нас понижавати, можемо разговарати, важни сте, али покажите ми иједан папир гдје има војска Косова и ја ћу онда разговарати на други начин, али нема ниједан`“, рекао је Додик.

Он је истакао да је то аргументација коју странци морају да разумију и указао да је тако и у Републици Српској.

„Код нас можда има једна ствар које сам се држао до скора – пошто смо мали, игноришу нас, санкционишу, сатанизују и свашта нешто раде и пошто нисмо баш у могућности да се међународно одбранимо као међународно призната држава, мада имамо све елементе државе, ми смо морали да галамимо, да бисмо се чули“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да је тако Српска у политици можда била гласнија него што је требало, али, у сваком случају, то је начин на који буде примијећена.

„А, ако нас не примјећују, онда ће направити рјешење која они хоће“, закључио је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар