Предсједник РС

Додик: Војна вјежба апсолутно не долази у обзир на простору Српске – нећемо дати сагласност

„ГУБЕ ЛЕГИТИМИТЕТ ОНИ КОЈИ БИ ДА ПРОФИТИРАЈУ НА СТАЛНОМ САТАНИЗОВАЊУ РУСИЈЕ“
  • „Неко ће рећи: ‘Неће вас нико ни питати’. Нека пробају да је спроведу, па ће видјети да неће моћи!“
  • „Ми имамо добру сарадњу с Русима и тако ће и остати, сарађиваћемо на свим пољима, свидјело се то некоме или не. Ми имамо веома успјешну и добру сарадњу са свим елементима и системима у Руској Федерацији, од привреде, до политичара и културе. Мислимо да је његујемо и ширимо и нико нас неће зауставити“

НЕЋЕМО дати сагласност да на простору Републике Српске буде одржана НАТО вјежба која би подразумјевала употребу борбених авиона и муниције с осиромашеним уранијумом, поручује предсједник Српске Милорад Додик.

Како Додик каже за Спутњик, такви планови су припремани мимо сазнања институција Републике Српске и очигледно су скривани у почетној фази, али су демистификовани захваљујући одговорним људима који су у име српске компоненте учествовали у тим разговорима.

„Ми смо то сазнали из кругова који имају свијест и савјест о припадности Републици Српској, за разлику од ових који су издајнички расположени за све, па и то. Они су усвојили план који подразумјева извођење те вјежбе са употребом борбених авиона који користе муницију с осиромашеним уранијумом. Тај план подразумјева да већ сада у фебруару крену са медијском припремом, како они то зову, код локалног становништва, како би се становништво обавијестило о добробити свега тога, у шта ја наравно не вјерујем. Када сам то сазнао, тражио сам од српског члана Предсједништва, који је и врховни командант, да онемогући тако нешто“, рекао је Додик додајући:

„Драго ми је да је и он одговорио исто тако промптно, али је видљиво да је било таквих активности. Недопустиво је да се то одвија изван институција Републике Српске, да се договара. То говори да вјероватно има и неких скривених ствари које ми још не знамо, али ћемо наравно сазнати. Дакле, мој став је да та вјежба апсолутно не долази у обзир на простору Републике Српске и да ми нећемо дати своју сагласност. Неко ће рећи: ‘Неће вас нико ни питати’. Нека пробају да је спроведу, па ће видјети да неће моћи.“

О спекулацијама хрватских медија да Руска Федерација планира да отвори три војне базе на територији Републике Српске како би на нишану својих ракетних система имала цијелу Европу, Додик каже да су то глупости.

„Најчешће то дође у БиХ од неких Срба који су плаћеници Запада, који измишљају и креирају такве измишљотине које треба да се уклопе у општи сценарио сатанизације и стереотипа о Русима који су дошли да покваре нешто у Европи, што је тотална лаж. Свакако, ми имамо добру сарадњу с Русима и тако ће и остати, сарађиваћемо на свим пољима, свидјело се то некоме или не. Ми имамо веома успјешну и добру сарадњу са свим елементима и системима у Руској Федерацији, од привреде, до политичара и културе. Мислимо да је његујемо и ширимо и нико нас неће зауставити.

– Спекуланти који мисле да ће профитирати на сталној сатанизацији Русије, која је дошла од западних кругова, очигледно губе сваку врсту легитимитета. Прије свега је дошла од неолибералних кругова који су хтјели да покоре читав свијет, па кад су стигли до Русије, преко Србије коју су бомбардовали, онда су видјели да је то велики колач који нису могли да прогутају. Сада им се то враћа кроз долазак лидера који сасвим друкчије мисли, него што су они развијали тај неолиберални осјећај организације свијета.

– Наше пријатељство са Русијом неће бити ничим умањено. Ми желимо нормалну сарадњу са другима, али овдје имате много битанги и спекуланата којима не можете да стигнете да одговорите на те њихове измишљотине“, рекао је Додик.

Како каже. то су исти они који су овдје деведесетих година 20. вијека креирали медијски негативну слику о Србима.

„Сада су једва дочекали да причају о Републици Српској као, ето, мјесту гдје долазе Руси, мјесту у којем, замислите, имају паравојне формације, републици која се нешто наоружава и тако даље. Двадесет и нешто година нису нам дозвољавали да опремамо полицију, јер су се бојали, као ми смо неки милитантан народ. Сад када је то формално омогућено, када је нарасла опасност од тероризма, када не чинимо ништа мимо прописа, мимо нашег уставног права да о безбједности бринемо, када покушамо да то учинимо, онда се то сатанизује на сва могућа звона. Нажалост, живимо у таквом свијету, али идемо даље“, каже Додик.

На указивање Спутњика да за њега тврде да је експонент Москве на овим просторима, Додик одговара:

„Говорили су да сам експонент Америке, сада Русије. Ја сам експонент народа који ме бира, упорно ме бира на изборима. Ја добијам озбиљну подршку народа и остајем експонент свог народа, а покушавам да сарађујем и са Русијом, и са другим земљама, са ЕУ, Америком, онолико колико то хоће. Проблем је настао оног тренутка када дође нека бивша администрација САД, неки Хојт Ји који овдје покушава да наметне како се треба понашати. Ми кажемо да нећемо да играмо ту игру, а онда он ту измишља неке санкције. Наравно да је логичан слијед тога да кажу: „Ево, то је руски човјек“. Није тачно. Наравно, ја волим Русију, али не мрзим никога другог.“

(Спутњик)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар