Предсједник РС

Додик: Вратите нас на слово Дејтона, ако није могуће – нећемо да живимо у овој земљи

БАЊАЛУКА: МЕЂУНАРОДНИ СКУП „РЕПУБЛИКА СРПСКА: ПОШТОВАЊЕ СУВЕРЕНИТЕТА И ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА“
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК: Ми имамо право на самоопредјељење. Једини начин да очувамо дејтонску позицију Републике Српске је самостална Република Српска… Унитаризација БиХ доводи до расељавања Срба са ових простора. А знамо да су Хрвати у БиХ национална мањина. Значи, разваљује се Дејтон
  • „Дио Запада који је присутан БиХ каже да је Дејтонски споразум прелазни споразум и да није требало да буде трајан. Чему онда прелазни споразум? Шта је циљ? Намеће нам се да промијенимо идентитет, да прихватимо оно што нам се намеће, од промјене језика који неће бити српски. С друге стране су наши противници који се зову босански муслимани“
  • „Зашто мисле да ћемо увести санкције Русији и изгубити историјског пријатеља, а ми ослабити? Зато нисмо увели санкције и зато се надам да ће европски избори који долазе дати снагу странкама алтернативе.  Европска унија се мора редефинисати. Нећемо ући у ЕУ са промијењеним начином одлучивања“ – упозорио је Додик

НЕ прихватамо унитарну и централизовану БиХ и не желимо да испуњавамо западне жеље, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Бањалуци на Међународној конференцији „Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума“.

– Ако је могуће вратите нас на слово Дејтона, ако није могуће ми нећемо да живимо у овој земљи. Ми имамо право на самоопредјељење. Једини начин да очувамо дејтонску позицију Републике Српске је самостална Република Српска – рекао је Додик.

Подсјетио је да се у Српској сада под санкцијама САД-а налази највише руководство и истакао да се види да Америка жели силом да промијени понашање.

– Унитаризација БиХ доводи до расељавања Срба са ових простора. А знамо да су Хрвати у БиХ национална мањина. Значи, разваљује се Дејтон – јасан је Додик.

Додик истиче да је свијет пун нералних рјешења.

– Међународна заједница није само оно што се нама појављује као насилан приступ. Република Српска најбоље показује на који начин се ригидна политика која не поштује права примјењује овдје. Бројни су покушаји да нам се слобода укине. То се десило и у вези са Дејтонским споразумом – изјавио је Додик.

Истакао је да дио Запада који је присутан БиХ каже да је Дејтонски споразум прелазни споразум и да није требало да буде трајан.

– Поставља се питање чему онда прелазни споразум? Шта је циљ? Намеће нам се да промијенимо свој идентитет, а да прихватимо оно сто нам се намеће, од промјене језика који неће бити српски. С друге стране су наши противници који се зову босански муслимани – рекао је Додик.

Истиче да прича о унитарној БиХ има позадину у администрацији САД-а, Велике Британије и бриселске структуре.

– С њихове стране Срби су сатанизовани, а Срби се залажу за поштовање Дејтонског споразума који уређује правни систем БиХ.  Европа је у кризи, нема лидере, ресурсе, нафту, плин и изгубила је конкурентност – навео је предсједник Српске.

Нагласио је да Република Српска не може прихватити поданички приступ Европе у односу на Америку.

– Шаљу нам неизабраног странца који није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума и резолуцијом Савјета безбједности УН. Он није високи представник БиХ – јасан је Додик.

Упитао је да ли Српска може да прихвати Дејтонски споразум као прелазни споразум који ће довести до унитаризације БиХ?

– Да, 2013. годније год је одржан попис у БиХ и пријављено је 200.000 више муслимана него раније. И сада причају о томе да у БиХ има 50 посто више муслимана. Та идеологија Алије Изетбеговића нама је позната, али нико са Запада то не види да се ради на маргинализацији Срба – каже Додик.

Поручио је да Срби немају амбицију за било каквим сукобима.

– Али ћемо посегнути за свим политичким средствима да сачувамо суверенитет Републике Српске. Дејтонски споразум још само ми бранимо, вријеме је да одустанемо од тога. У БиХ сви су незадовољни. Већ двије године владајућа структура у Српској не разговара са америчким амбасадором. Одједном се појавио Шмит који настоји да нам отме наше шуме, воде, да развласте Републику Српску. Ми смо рекли да питање имовине никада неће бити на столу. Они су искористили чињеницу да Уставни суд БиХ има два муслимана и три странца који идентично гласају против Републике Српске – рекао је Додик.

Истакао је да је циљ да се очува стабилност Српске.

– Сваки покушај да се покаже да је Српска успјешна, гуши се. Европска унија нас условљава финансијама да промијенимо своју реторику – изјавио је Додик.

Подсјетио је да Српска није дозволила да БиХ уведе санкције Русији.

– Зашто мисле да ћемо увести санкције Русији и изгубити историјског пријатеља, а ми ослабити? Зато нисмо увели санкције и зато се надам да ће европски избори који долазе дати снагу странкама алтернативе.  Европска унија се мора редефинисати. Нећемо ући у ЕУ са промијењеним начином одлучивања – поручио је Додик.

Поручио је да се са овог скупа шаљу поруке мира, али и очувања права.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар