Предсједник РС

Додик: „Западнобалканска четворка“ је великоалбански пројекат

СВЕ ЈЕ ЗАСАД ТОБОЖЕ НЕФОРМАЛНО - УКЉУЧЕНИ СЈЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, АЛБАНИЈА, ЦРНА ГОРА И КОСОВО*
  • Министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар ОСМАНИ: Као поуздани партнери НАТО-а и Европске уније, Сјеверна Македонија, Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово у потпуности ће усагласити спољну и безбједносну политику према Русији и евроатланским интеграцијама
  • Милорад ДОДИК: Склопљена је албанска четворка – Албанац из Македоније, Албанац с Косова, Албанац из Албаније и у Црној Гори имамо такву власт какву имамо. Они покушавају да направе албанску причу и „велику Албанију“, они се само покривају том причом о Европи
  • „Ево ја сад кажем да је наш циљ уједињење. Зовните ме за два дана да чујете какви су коментари. А то значи да ћемо се одвојити од БиХ и припојити Србији. Ја то озбиљно мислим. Само бирамо тренутак, налгласио је предсједник РС, кад ћемо то урадити. То није уопште спорно. Они могу све, је ли?“
  • Бивши дипломата Зоран МИЛИВОЈЕВИЋ: Иницијатива четворке доприноси доминацији НАТО на простору Западног Балкана. Ту нема српског фактора – нема БиХ и Србије. Пошто су Сјеверна Македонија, Албанија и Црна Гора признале независност Косова, слутим да је то додатни покушај да се афирмише косовска државност. Црна Гора се није изјаснила око Отвореног Балкана, а овдје директно јесте

АЛТЕРНАТИВА Отвореном Балкану или подршка албанским интересима у региону – шта се крије иза новоосноване регионалне платформе под именом Западнобалканска четворка?

Да је формирана у главном граду Сјеверне Македоније, објављено је прије три дана. Уз ту земљу, дио платформе су и Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово.

Као свој стратешки циљ, поставили су потпуну усклађеност са спољном политиком Европске уније. Занимљиво је да је премијер Сјеверне Македоније само два дана касније у Београду изјавио да је састанак четворке био неформалан.

Аналитичари ову иницијативу виде као нови притисак на Србе.

Као поуздани партнери НАТО-а и Европске уније, Сјеверна Македонија, Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово у потпуности ће усагласити спољну и безбједносну политику према Русији и евроатланским интеграцијама.

Саопштио је то након састанка у Скопљу, министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи.

Вијест се брзо проширила регионом и отворила бројна питања.

На њих је дијелом одговорио премијер Сјеверне Македоније, Димитар Ковачевски током званичне посјете Београду.

– То није нека озбиљна платформа која има неке меморандуме о сарадњи или споразуме који су потписани. Ради се о неформалном састанку где су се размијенила мишљења у односу на усаглашеност са спољном политиком Европске уније – рекао је Ковачевски.

Званични Београд још нема став о питању Западнобалканске четворке, јер иницијатива није формална, поручила је кратко премијерка Ана Брнабић.

– Био је један састанак, након тог састанка се неко сликао и поставио неке ствари, тако да не постоји ништа формално око чега бих ја могла да се изјасним – истакла је Брнабићева.

Да се иза иницијативе договорене у Скопљу крије идеја о „великој Албанији“, упозорава предсједник Српске Милорад Додик. Овакво организовање, каже, корак је ка јачању албанског фактора у региону, а све под покрићем „европских стандарда.“

– Као што можете да видите то је склопљена албанска четворка у суштини – Албанац из Македоније, Албанац с Косова, Албанац из Албаније и у Црној Гори имамо такву власт какву имамо. Они покушавају да направе албанску причу и „велику Албанију“, они се само покривају том причом о Европи – навео је Додик.

И док на сваки пројекат повезивања и интегрисања албанског народа на Балкану западни центри моћи гледају благонаклоно, сличне српске пројекте, подсјећа Додик, проглашавају дестабилизујућим. Истиче да и овај пут, служећи се двоструким стандардима, запад настоји маргинализовати Србе.

– Ево ја сад кажем да је наш циљ уједињење. Сад ме зовните за два дана да чујете какви су коментари. А то значи да ћемо се одвојити од БиХ и припојити Србији. Ја то озбиљно мислим. Само бирамо тренутак кад ћемо то урадити. То није уопште спорно. Они могу све, је ли? – додао је Додик.

Уз јачање албанског националног простора науштрб српског, бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче и да иницијатива четворке доприноси доминацији НАТО-а на простору Западног Балкана.

– Прво, ту нема српског фактора – нема БиХ и Србије. Друго то је простор који је у потпуности под доминацијом НАТО-а и треће је да је један од стратешких циљева западна политика према Русији у овом тренутку, односно мора бити у функцији те политике – истиче Миливојевић.

А узимајући у обзир да су Сјеверна Македонија, Албанија и Црна Гора признале независност Косова, Миливојевић слути додатни покушај да се, путем иницијативе четворке, афирмише косовска државност.

– Црна Гора се није изјаснила око Отвореног Балкана, а овдје директно јесте. С друге стране, ове земље су признале Косово, то значи да ту нема мјеста за Србију – истакао је Миливојевић.

Замах у стварању различитих групација у Европи које су начелно вођене антируском политиком, јасно говори да се Америка креће ка потпуној доминацији над Европом која је, истиче Миливојевић, пред Западом одавно умукнула.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар