Предсједник РС

Додикова одбрана затражила изузеће судије Мирсада Стрике и још седам судија

БУБИЋ: ОПТУЖНИЦА ИМА ДВА ОПТУЖЕНА ДА БИ СЕ ПРИКРИО ЊЕН СТВАРНИ ЦИЉ
  • Због здравственог стања вршиоца дужности директора Службеног гласника РС Милоша Лукића, који се данас није из здравствених разлога појавио пред Судом, судија је раздвојио поступак против Додика и Лукића. Тврдећи да ће -уколико се здравствено стање Лукића поправи – случајеви бити поново спојени
  • Горан БУБИЋ, бранилац предсједника Републике Српске: Одбрана не одуговлачи поступак. Маска је данас пала. Одбијање приједлога да се одложи рочиште због здравственог стања другооптуженог, који је документован релевантном медицинском документацијом, показало је да је циљ елиминација предсједника Републике Српске из политичког живота БиХ, а не владавина права

ДАНАШЊЕ рочиште у предмету који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика окончано је након што је одбрана затражила изузеће судија и требало би да буде настављено 30. јануара.

Додикова одбрана затражила је изузеће судије Мирсада Стрике и још седам судија у овом предмету.

Први пут од почетка процеса, Додик се обратио у судници, поручивши судији „ако желите да сачувате образ, обуставите поступак“.

Због здравственог стања вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића, који се данас није појавио пред Судом, судија је раздвојио поступак против Додика и Лукића.

Наглашено је да ће, уколико се здравствено стање Лукића поправи, случајеви поновно бити спојени.

Горан Бубић, бранилац предсједника Републике Српске, рекао је да одбрана не одуговлачи поступак који се пред Судом БиХ води против Додика.

– Оптужница је камуфлирана са два оптужена да би се прикрио стварни циљ, а то је елиминација предсједника Републике Српске из политичког живота БиХ – истакао је Бубић након данашњег рочишта.

Он је рекао да је данас „пала маска“.

– Због приједлога да се одложи рочиште због здравственог стања другооптуженог, који је документован релевантном медицинском документацијом, раздваја се кривични поступак иако је суђење заказано за 24. јануар. Дакле, јасно је да је циљ предсједник Републике Српске, а не владавина права – нагласио је Бубић.

Он је додао да је одбрана реаговала захтјевом за изузеће судије који је, како каже, раздвојио поступак мимо Закона о кривичном поступку и услова.

Главни претрес у предмету против Додика и Лукића требало је да почне 20. децембра 2023. године, али је одгођен јер је Додиков правни тим тражио да се суђење измјести из Сарајева у Бањалуку.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар