Предсједник РС

Хандке поводом Ордена Републике Српске на ленти: „Ово је велики тренутак за мене“

УРУЧИЛА МУ ГА ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ У ПРИСУСТВУ ВРХА РС

Фото: Мондо/Ведран Шевчук

  • Петер ХАНДКЕ: Срећан сам што сам овдје. Одлучио сам да дођем у Републику Српску упркос јаким вјетровима који су били против тога
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Хандке разумије контекст у којем се налази. И сам је рекао да су многи вјетрови дували против његовог доласка овдје, да су многи, који су слали ружне ријечи, настојали тим ружним ријечима да га обесхрабре“
  • Милорад ДОДИК: „Посјета Хандкеа за Бањалуку је дан у коме дочекујемо пријатеља и човјека за кога гајимо најбоља осјећања захвалности за све што је учинио у свом животу и свом дјелу“
  • Емир КУСТУРИЦА: Данас је за Републику Српску светковина… Најсрећнији сам, јер сам довео човјека који је од седамдесетих година прошлог вијека задржао исту вјеру у умјетност као свету ствар. Да је другачије, Хандке не би био оно што јесте“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је аустријском писцу и нобеловцу Петеру Хандкеу Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.

Додјели Ордена присуствовали су и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић, режисер Емир Кустурица, предсједник АНУРС академик Рајко Кузмановић и ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин.

Цвијановић је изјавила да је долазак нобеловца Петера Хандкеа велико задовљство за Бањалуку и Републику Српску, те да Српска цијени озбиљно свјетско стваралаштво, које долази из пера и мозга човјека који ју је посјетио.

„Хандке разумије контекст у којем се налази. И сам је рекао да су многи вјетрови дували против његовог доласка овдје, да су многи, који су слали ружне ријечи, настојали тим ружним ријечима да га обесхрабре“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је нагласила да је упркос томе нобаловац одлучио да дође у Бањалуку, што је велика ствар.

„То је велика ствар, али и велика срамота за све оне који су покушали да га обесхрабре и који су га називали разним именима, покушали да га спријече, водили неке логистичке активности да се ово не деси“, истакла је Цвијановићева након састанка Хандкеа са највишим званичницима Републике Српске.

Додик је рекао да је посјета добитника Нобелове награде за књижевност Петера Хандкеа велико задовољство и част Републици Српској. Казао је да Српска прати његов рад, напоменувши да је Хандке човјек посвећен истини и умјетности, те да признања која је до сада добио говоре све о њему, преноси Срна.

„Посјета Хандкеа за Бањалуку је дан у коме дочекујемо пријатеља и човјека за кога гајимо најбоља осјећања захвалности за све што је учинио у свом животу и свом дјелу“, рекао је Додик новинарима након што је са руководством Српске угостио добитника Нобелове награде за књижевност.

Редитељ Емир Кустурица изјавио је да је данас за Републику Српску светковина, јер се први пут у свијету дешава да нобеловац посјети град (Андрићград) који је посвећен нобеловцу (Иви Андрићу).

„Најсрећнији сам, јер сам довео човјека који је од седамдесетих година прошлог вијека задржао исту вјеру у умјетност као свету ствар. Да је другачије, Хандке не би био оно што јесте“, рекао је новинарима Кустурица.

Он је истакао да је Хандке једна од најзначајнијих званица које се могу дочекати у Републици Српској.

Након боравка у Бањалуци, Хандке је заједно са Додиком и Кустурицом посјетио Андрићград гдје му је у Андрићевом институту  уручена „Велика награда Иво Андрић“.

Након уручења награде, уприличен је округли сто на којем су о књижевном стваралаштву и значају дјела Петера Хандкеа говорили редитељ Емир Кустурица, еминентни академици и књижевници.

Хандке је у Бањалуци изјавио да је одлучио да дође у Републику Српску упркос јаким вјетровима који су били против тога.

„Срећан сам што сам овдје. Ово је велики тренутак за мене“, рекао је Хандке новинарима у Бањалуци након састанка са највишим званичницима Републике Српске.

Он је нагласио да његове импресије најбоље описују стихови чувене пјесме недавно преминулог Предрага Живковића Тозовца „дугачка је Лајковачка пруга…“.

Хандке је навео да је прије 20 година посјетио кућу у којој је одрастао нобеловац Иво Андрић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар