Предсједник РС

Орбан: Нисам дошао у Бањалуку због симпатија, већ зато што Срби и Додик раде исправне ствари

ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ И МАЂАРСКИ ПРЕМИЈЕР КАТЕГОРИЧКИ ОДБАЦИЛИ УПЛИТАЊЕ СТРАНАЦА У СТВАРИ БиХ
  • Виктор ОРБАН: Ако се једној заједници одузме имовина, то доводи до великих проблема и то не смије да се ради. То је дестабилизација јер руши све што сте до сада постигли. Мој задатак је, и ја могу себи да дозволим, да кажем да постоје неправде и да је неправедна политика према вама
  • Милорад ДОДИК: Не желимо да се крећемо ка ЕУ ако губимо нашу аутомонију. Желимо да појачамо нашу аутономију крећући се ка ЕУ… Мислимо да је само уравнотежен однос у БиХ и договор у оквиру БиХ, а не наметање од стране било кога, гаранција и за Европу да може да прими један уравнотежен и стабилан простор у своје окриље
  • Мађарски лидер са поносом примио орден Републике Српске: Желим да схватим да ово одликовање нисам добио због онога што сам до сада радио, него због тога што ћу послије овога да учиним… Додик и Српска увијек могу да рачунају на подршку Мађарске
  • Очи у очи, у Палати Републике, били су и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир са мађарским шефом дипломатије Петером Сијартом. У истом формату, састали су се и премијер и министарка финансија Српске Зора Видовић и мађарски министар економског развоја Мартон Нађ

Извор: РТРС

МАЂАРСКА делегација, предвођена премијером Виктором Орбаном, боравила је у званичној посјети Републици Српској у Бањалуци.

У Палати Републике одржани су прво заједнички, а затим и три одвојена сусрета званичника Српске и Мађарске. Оцијењено је да политика међународне заједнице према Републици Српској није фер.

Категорично је одбачено уплитање странаца у процес одлучивања у БиХ и најављена је подршка на путу БиХ ка Европској унији.

Орбан је пренио јасну поруку да без укључивања Срба нема здраве Европске уније ни стабилности у Европи.

Данашњи састанак Додика и Орбана био је осми до сада, а други у годину дана у Бањалуци. За предсједника Српске и мађарског премијера била је ово прилика да се још једном потврде, али и продубе добри односи и сарадња Републике Српске и Мађарске.

Орбан је рекао да није дошао у Бањалуку из симпатија, већ „зато што Срби и Додик раде исправне ствари“.

Додик је поручио да сарадња са Мађарском није усмјерена против некога трећег.

– Мислим да данас треба да прослављамо наше разговоре о нашим добрим билатералним односима и нашем разумијевању о свим питањима – рекао је Додик.

Очи у очи, у Палати Републике, били су и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир са мађарским шефом дипломатије Петером Сијартом. У истом формату, састали су се и премијер и министарка финансија Српске Зора Видовић и мађарски министар економског развоја Мартон Нађ.

Орбан и његови сарадници у Бањалуку су допутовали у вријеме великих притисака на Републику Српску, али и на Мађарску.

Орбан је са поносом примио орден Републике Српске, највише републичко одликовање које му је предсједник Српске додијелио поводом Дана Републике 9. јануара.

– Ово одликовање вам дајемо чистог срца са пуно љубави, са жељом да ојача не само наша, него и пријатељства наших људи, наших компанија, да ојача будућност која ће бити примјер сарадње два народа, држава, пуних разумијевања – рекао је Додик.

Орбан је истакао да Додик и Српска увијек могу да рачунају на подршку Мађарске.

– Желим да схватим да ово одликовање нисам добио због тога што сам до сада радио, него због тога што ћу послије овога да учиним – нагласио је мађарски премијер.

Орбан је био оштар на ријечима у Палати Републике. По томе је и познат, као један од најснажнијих европских лидера, без длаке на језику и уз двотрећинску већину у својој земљи. Предсједник Додик је, истиче, конструктиван руководилац и због тога Европа треба да ода признање за његов рад. Критиковао је странце који би да уређују односе у БиХ и намећу одлуке, мијењају Изборни закон.

Недопустивим сматра било какво мијешање у унутрашњи договор који морају да постигну искључиво домаћи политичари.

– Ако се једној заједници одузме имовина, то доводи до великих проблема и то не смије да се ради. То је дестабилизација јер руши све што сте до сада постигли. Мој задатак је, и ја могу себи да дозволим, да кажем да постоје неправде и да је неправедна политика према вама – нагласио је Орбан.

Током првог сусрета Додика и Орбана, након што је Брисел дао зелено свјетло за отварање приступних преговора БиХ, неизоставна тема био је и њен европски пут. БиХ ће на том путу и даље несумњиво имати подршку Мађарске, након што од 1. јула почне да предсједава Европској унији.

– Не желимо да се крећемо ка ЕУ ако губимо нашу аутомонију. Желимо да појачамо нашу аутономију крећући се ка ЕУ и ми тај процес препознајемо на тај начин. И мислимо да је само уравнотежен однос у БиХ и договор у оквиру БиХ, а не наметање од стране било кога, гаранција и за Европу да може да прими један уравнотежен простор стабилним у своје окриље – истакао је Додик.

Орбан је рекао да има тим који ће се бавити западним Балканом и унутар тога тим који ће се бавити БиХ и да ће долазити врло често, јер жели да постигне договоре и у Бањалуци и у Сарајеву.

Република Српска наставља са политиком неувођења санкција Русији и неће дати сагласност на нивоу БиХ да се то уради. За Мађарску, простор Балкана мора да буде интегрисан у Унију и Брисел финансијску и политичку пажњу требало да усмјери на овај дио Европе, а не на Украјину.

– Послије дугих расправа одлучили смо да дамо 50 милијарди евра Украјинцима у наредним годинама. Педесет милијарди евра! Причамо да немамо навца, али, некако смо га нашли. Замислите да од тога БиХ добије 30 милијарди, да бисмо помогли да се припремите за чланство у ЕУ! Каква би се чуда урадила од тих пара – рекао је Орбан.

Ново поглавље у односима Републике Српске и Мађарске биће народна дипломатија, да се народи Српске и Мађарске повежу. Зато и не чуди да је порука двојице лидера била да су Српска и Мађарска без обзира на удаљене границе сусједи, таквим их чине наши народи.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар